• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Νουριέλ Ρουμπινί: Προειδοποιεί για νέες καταρρεύσεις όπως αυτή της Archegos Capital

    • Bloomberg

    Nouriel Roubini (Νουριέλ Ρουμπινί)


    Μια νέα άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων θα προκαλέσει αναταραχή στις αγορές και θα μπορούσε να οδηγήσει και άλλα οικογενειακά γραφεία και hedge funds στην ίδια πορεία με αυτή της Archegos Capital Management του Μπιλ Χουάνγκ, υποστηρίζει ο Νουριέλ Ρουμπινί.

    Ο Ρουμπινί, καθηγητής στο Stern School του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και πρώην σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης, υποστήριξε ότι ο συνδυασμός των χαμηλών έως και αρνητικών επιτοκίων στις ανεπτυγμένες οικονομίες και τα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης οδηγούν τους επενδυτές στην ανάληψη υπερβολικού κινδύνου. Μάλιστα, εστίασε στους κυκλικά προσαρμοσμένους δείκτες τιμής – κέρδους στα υψηλά που βρέθηκαν το 1929 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ως ένα σημάδι απερισκεψίας.

    «Βλέπουμε εκτεταμένο αναβρασμό, φούσκες, ανάληψη ρίσκου και μόχλευση”, δήλωσε ο Ρουμπίνι στο Bloomberg TV. “Πολλοί από τους παίκτες έχουν αναλάβει μεγάλο ρίσκο και μερικοί από αυτούς θα “ανατιναχτούν”, τόνισε.

    Προειδοποιήσεις κατάρρευσης

    Ο καθηγητής ο οποίος κέρδισε το ψευδώνυμο Dr. Doom για τις δυσοίωνες προβλέψεις του για την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, προειδοποιεί πως θα μπορούσαν να προκληθούν περισσότερες “καταστροφές” ανάλογες της Archegos. O Ρουμπινί είπε ότι θα μπορούσε να προκληθεί σοκ αν οι αποδόσεις των αμερικανικών δεκαετών ομολόγων αυξηθούν πάνω από 2% φέτος.

    Οι αναλυτές της Bank of America επισήμαναν το επίπεδο αποδόσεων μεταξύ των μεγαλύτερων κινδύνων για την ανοδική πορεία των μετοχών, μετά από το ρεκόρ εισροών 372 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο. Μια έκρηξη ισχυρών οικονομικών δεδομένων μπορεί να τροφοδοτήσει μια τέτοια κίνηση στις αποδόσεις, καθώς οι διαχειριστές κεφαλαίων αποτιμούν την βελτιωμένη προοπτική ανάπτυξης. Η σκέψη είναι ότι πριν από την αύξηση των επιτοκίων, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα αρχίσει να σκέφτεται να μειώσει τις αγορές ομολόγων της, μια κίνηση που υπήρξε καταλύτης για υψηλότερα πραγματικά επιτόκια στο παρελθόν.

    Ο Christian Mueller-Glissmann, αναλυτής της Goldman Sachs, που εδρεύει στο Λονδίνο, δήλωσε ότι υπάρχει μια «πολύ καλή πιθανότητα» η απόδοση των 10ετών ομολόγων στις ΗΠΑ να ξεπεράσει αυτά τα επίπεδα στο δεύτερο τρίμηνο, πέρα από την πρόβλεψη της εταιρείας για αποδόσεις 1,9% στο τέλος του έτους.

    “Καυτός πόλεμος”

    Οι επενδυτές πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν άλλους κινδύνους, όπως η επιστροφή του πληθωρισμού και η προοπτική ενός «καυτού πολέμου» μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, δήλωσε ο Ρουμπίνι.

    Ενώ το ισχυρότερο δολάριο έχει οδηγήσει ορισμένα hedge funds και άλλους επενδυτές να υποχωρήσουν από τα απαισιόδοξα πονταρίσματα, το αμερικανικό νόμισμα θα εξασθενίσει μεσοπρόθεσμα καθώς τα διπλά ελλείμματα στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου διευρύνονται, αναφέρει ο Ρουμπινί.

    Στο μεταξύ οι κυρώσεις των ΗΠΑ ενδέχεται να οδηγήσουν χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα να διαφοροποιηθούν από τα περιουσιακά στοιχεία του δολαρίου.

    Ακόμα κι αν τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα ανάπτυξης στις ΗΠΑ ενισχύσουν το δολάριο, η πορεία του με την πάροδο του χρόνου είναι πτωτική”, υποστήριξε.

    Διαβάστε επίσης:

    Credit Suisse: Πλήγμα 4,7 δισ. δολαρίων από την Archegos και αντικατάσταση κορυφαίων στελεχών

    Archegos Capital Management: Πώς μία από τις μεγαλύτερες «αόρατες» περιουσίες παγκοσμίως, εξανεμίστηκε σε λίγες ημέρες

    Nomura: Εκτιμήσεις για ζημιές 2 δισ. δολαρίων που συνδέονται με το selloff της Archegos Capital-Ακυρώνει πωλήσεις ομολόγων

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ