• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Archegos Capital Management: Πώς μία από τις μεγαλύτερες “αόρατες” περιουσίες παγκοσμίως, εξανεμίστηκε σε λίγες ημέρες

    • Bloomberg
    Μπιλ Χουάνγκ (Bill Hwang)

    Μπιλ Χουάνγκ (Bill Hwang)


    Από το γραφείο του στο Μανχάταν, ακριβώς απέναντι από το Carnegie Hall, ο Μπιλ Χουάνγκ (Bill Hwang), ιδρυτής της Archegos Capital Management έχτισε αθόρυβα μία από τις μεγαλύτερες περιουσίες παγκοσμίως.

    Ακόμη και στην Wall Street, λίγοι τον είχαν παρατήρησαν – μέχρι που ξαφνικά, τον έμαθαν όλοι.

    Ο Χουάνγκ και η ιδιωτική εταιρεία επενδύσεών του, Archegos Capital Management, βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο μετά από ένα φιάσκο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει μυστικές τοποθετήσεις, με επικίνδυνο βαθμό μόχλευσης, οι οποίες έφεραν τα πάνω κάτω στην αγορά.

    Η μεγάλη άνοδος του επενδυτή προήλθε από τις μετοχές τις οποίες ρευστοποίησαν οι τράπεζες τις προηγούμενες ημέρες –ViacomCBS, Discovery, GSX Techedu, Baidu– και οι οποίες είχαν καταγράψει θεαματικές αποδόσεις φέτος, προκαλώντας ενίοτε έκπληξη στους traders οι οποίοι δεν μπορούσαν να κατανοήσουν το λόγο της ανόδου τους.

    Ένα μέρος του χαρτοφυλακίου του Χουάνγκ, το οποίο διαχειρίζονται από την περασμένη Παρασκευή οι Goldman Sachs, Morgan Stanley και Wells Fargo & Co., είχε αξία σχεδόν 40 δισεκατομμύρια δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα. Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι το καθαρό κεφάλαιο της Archegos – ουσιαστικά η περιουσία του Χουάνγκ – είχε φτάσει στα 10 δισ. δολάρια. Και καθώς οι ρευστοποιήσεις συνεχίζονται, οι εκτιμήσεις για τις συνολικές θέσεις της εταιρείας του συνεχίζουν να αυξάνονται: δεκάδες δισεκατομμύρια, 50 δισεκατομμύρια δολάρια, ακόμη και περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Εξανεμίστηκαν σε λίγες μόλις ημέρες.

    «Δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο – πόσο αθόρυβο ήταν, πόσο συγκεντρωμένο και πόσο γρήγορα εξαφανίστηκε», δήλωσε ο Mike Novogratz, επενδυτής και πρώην συνεργάτης της Goldman Sachs που πραγματοποιεί συναλλαγές από το 1994. «Αυτή πρέπει να είναι μία από τις μεγαλύτερες απώλειες προσωπικού πλούτου στην ιστορία”.

    Αργά τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη, η Archegos έσπασε τη σιωπή της.

    «Αυτή είναι μια δύσκολη στιγμή για το οικογενειακό γραφείο της Archegos Capital Management, τους συνεργάτες και τους υπαλλήλους μας», δήλωσε η Karen Kessler, εκπρόσωπος της εταιρείας, σε μια δήλωση μέσω email. «Όλα τα σχέδια συζητούνται καθώς ο κ. Χουάνγκ και η ομάδα του σχεδιάζουν την καλύτερη πορεία προς τα εμπρός».

    Ο “καταρράκτης” των ζημιών αντήχησε από τη Νέα Υόρκη μέχρι τη Ζυρίχη και το Τόκιο και ακόμη πιο πέρα, και αφήνει αμέτρητα αναπάντητα ερωτήματα, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου: Πώς θα μπορούσε κάποιος να αναλάβει τόσο μεγάλους κινδύνους και να τον έχουν διευκολύνει τόσες πολλές τράπεζες, κάτω από τη μύτη των ρυθμιστικών αρχών σε όλο τον κόσμο;

    Ένα μέρος της απάντησης είναι ότι ο Χουάνγκ ίδρυσε ένα οικογενειακό γραφείο με περιορισμένη εποπτεία και στη συνέχεια χρησιμοποίησε χρηματοοικονομικά παράγωγα για να συγκεντρώσει μεγάλα μερίδια σε εταιρείες χωρίς να χρειάζεται να αποκαλύψει ποτέ τις θέσεις του. Ένα άλλο μέρος είναι ότι οι παγκόσμιες τράπεζες τον αγκάλιασαν ως πελάτη που θα τους φέρει πολλά κέρδη, παρά το γεγονός ότι προ δεκαετίας χρησιμοποίησε παράνομα εμπιστευτικές πληροφορίες  και αποπειράθηκε να χειραγωγήσει την αγορά.

    Boom and Bust

    O Χουάνγκ θήτευσε με τον θρύλο των hedge funds, τον μεγαλοεπενδυτή της Tiger Management Τζούλιαν Ρόμπερτσον. Ωστόσο, ο ίδιος αναγκάστηκε να κλείσει τις Tiger Asia Management και Tiger Asia Partners που είχε ιδρύσει, όταν κατέληξε σε συμβιβασμό μετά από την αγωγή που του άσκησε η SEC το 2012, κατηγορώντας τον για χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών και χειραγώγηση μετοχών κινεζικών τραπεζών. Ο Χουάνγκ και οι εταιρείες πλήρωσαν 44 εκατομμύρια δολάρια και συμφώνησαν να αποσυρθούν από την παροχή επενδυτικών συμβουλών.

    Σύντομα ίδρυσε την Archegos -εμπνεύστηκε από την ελληνική λέξη αρχηγός- με τη δομή του οικογενειακού γραφείου.

    Τα οικογενειακά γραφεία που διαχειρίζονται αποκλειστικά μια περιουσία, εξαιρούνται γενικά από την εγγραφή τους στα μητρώα των επενδυτικών συμβούλων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Επομένως, δεν χρειάζεται να αποκαλύψουν τους ιδιοκτήτες τους, τα στελέχη τους ή το πόσο που διαχειρίζονται – κανόνες που έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τους ξένους που επενδύουν σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο. Αυτή η προσέγγιση έχει νόημα για τα μικρά οικογενειακά γραφεία, αλλά εάν διογκωθούν στο μέγεθος ενός γιγάντιου hedge fund, μπορούν να προκαλέσουν κινδύνους, στην ευρύτερη αγορά.

    «Αυτό που συνέβη εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις ρυθμίσεις που διέπουν τα οικογενειακά γραφεία, για μία ακόμη φορά”, δήλωσε ο Tyler Gellasch, πρώην βοηθός της SEC που τώρα διευθύνει την διαχειριστή ομάδα Healthy Markets. «Το ερώτημα είναι αν είναι μόνο φίλοι και οικογένεια γιατί μας ενδιαφέρει; Η απάντηση είναι ότι μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά, και το κανονιστικό καθεστώς της SEC δεν το αντικατοπτρίζει με σαφήνεια”.

    Πολύτιμος πελάτης

    Η Archegos έκλεισε εμπορικές συνεργασίες με εταιρείες όπως η Nomura Holdings, η Morgan Stanley, η Deutsche Bank και η Credit Suisse. Για ένα διάστημα μετά την υπόθεση του Χουάνγκ με την SEC, η Goldman αρνήθηκε να συνεργαστεί μαζί του για λόγους συμμόρφωσης, αλλά τελικά υπέκυψε καθώς οι ανταγωνιστές της είχαν σημαντικό όφελος από αυτόν.

    Η πλήρης εικόνα των τοποθετήσεων του εξακολουθεί να αποκαλύπτεται και δεν είναι ξεκάθαρο ποιες θέσεις του εκτροχιάστηκαν ή ποιες έχει αντισταθμίσει.

    Ένας λόγος είναι ότι ο Χουάνγκ δεν υπέβαλε ποτέ report 13F με τις συμμετοχές του, το οποίο κάθε διαχειριστής επενδύσεων που κατέχει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές των ΗΠΑ πρέπει να συμπληρώνει στο τέλος κάθε τριμήνου. Αυτό συνέβη επειδή φαίνεται να έχει δομήσει τις συναλλαγές του χρησιμοποιώντας πιστωτικά παράγωγα τύπου total return swaps, τοποθετώντας ουσιαστικά τις θέσεις του στους ισολογισμούς των τραπεζών. Τα swaps  επιτρέπουν επίσης στους επενδυτές να προσθέσουν αρκετή μόχλευση σε ένα χαρτοφυλάκιο.

    Η Morgan Stanley και η Goldman Sachs, για παράδειγμα, αναφέρονται ως οι μεγαλύτεροι κάτοχοι μετοχών της GSX Techedu, μιας κινεζικής διαδικτυακής εταιρείας διδασκαλίας που έχει επανειλημμένα γίνει στόχος των short sellers.

    Δυστυχισμένοι επενδυτές

    Η Goldman αύξησε τη θέση της κατά 54% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τις υποχρεωτικές γνωστοποιήσεις. Συνολικά, οι τράπεζες ανέφεραν ότι κατέχουν τουλάχιστον το 68% των μετοχών της GSX, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Οι τράπεζες κατείχαν τουλάχιστον το 40% της IQIYI Inc, μιας κινεζικής εταιρείας ψυχαγωγίας και το 29% της ViacomCBS – εκ των οποίων όλες αποτελούσαν τοποθετήσεις της Archegos.

    «Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν αρκετοί πραγματικά δυσαρεστημένοι επενδυτές που έχουν αγοράσει αυτές τις μετοχές τις τελευταίες δύο εβδομάδες», και τώρα το έχουν μετανιώσει, δήλωσε ο Doug Cifu, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Virtu Financial Inc. σε συνέντευξη στο Bloomberg TV. Προέβλεψε ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα εξετάσουν εάν «πρέπει να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια και δημοσιοποιήσεις από τα οικογενειακά γραφεία”.

    Χωρίς την ανάγκη γνωστοποίησης του fund του σε εξωτερικούς επενδυτές, οι στρατηγικές και οι αποδόσεις που πετύχαινε ο Χουάνγκ παρέμειναν μυστικές από τον έξω κόσμο. Παρόλο που εργάστηκε κάποτε για τον Ρόμπερτσον, δεν ήταν γνωστός στη Wall Street ή στους κοινωνικούς κύκλους της Νέας Υόρκης.

    Ο ίδιος είναι διαχειριστής του Fuller Theology Seminary και συνιδρυτής του Grace and Mercy Foundation, του οποίου η αποστολή είναι να βοηθά τους φτωχούς. Το ίδρυμα είχε περιουσιακά στοιχεία που πλησίαζαν 500 εκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2018.

    «Δεν έχουν όλα να κάνουν με τα χρήματα”, είπε σε μια σπάνια συνέντευξη με ένα στέλεχος του Fuller Institute το 2018, όπου μίλησε και για την εργασία του ως επενδυτής και για τη χριστιανική του πίστη. «Έχει να κάνει με το μακροπρόθεσμο και ο Θεός σίγουρα έχει μακροπρόθεσμη άποψη».

    Η “κάτω βόλτα” για την τεράστια περιουσία ξεκίνησε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας καθώς η ViacomCBS Inc. ανακοίνωσε μια δεύτερη προσφορά των μετοχών της. Η τιμή της κατέγραψε απώλειες 9% την επόμενη μέρα.

    Big With Banks

    Ακολούθησε η αξία άλλων μετοχών που πιστεύεται ότι ανήκαν στο χαρτοφυλάκιο της Archegos. Μέχρι το κλείσιμο της συνεδρίασης της Πέμπτης, η αξία του χαρτοφυλακίου του μειώθηκε κατά 27% – περισσότερο από αρκετό για να εξανεμίσει τα ίδια κεφάλαια ενός επενδυτή που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών της αγοράς,  είχε μόχλευση έξι εώς οκτώ φορές τα κεφάλαια του.

    «Πρέπει να αναρωτιέστε ποιος άλλος είναι εκεί έξω με μια αντίστοιχη, αόρατη περιουσία”, δήλωσε ο Novogratz.

    Διαβάστε επίσης:

    Θρίλερ στη Wall Street: Άλλαξαν χέρια μέσω πακέτων μετοχές αξίας άνω των $10,5 δισ. – Φήμες ότι ξεπουλά Hedge Fund ή Family Office

    Ποιος ήταν o «τίγρης» πίσω από τα πακέτα «μυστήριο» των $23,5 δισ. που αναστάτωσαν τη Wall Street

    Nomura: Εκτιμήσεις για ζημιές 2 δισ. δολαρίων που συνδέονται με το selloff της Archegos Capital-Ακυρώνει πωλήσεις ομολόγων

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ