• Business

    UBS: Αντιμέτωπη με πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από το φιάσκο της Credit Suisse με την Archegos

    • Bloomberg

    Sergio Ermotti . CEO UBS


    Η UBS αντιμετωπίζει πρόστιμα ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για τις συναλλαγές της Credit Suisse με την Archegos Capital, καθώς η ελβετική τράπεζα κληρονομεί ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο της πρώην ανταγωνίστριάς της, σύμφωνα πληροφορίες του Bloomberg.

    Το πρόστιμο της Fed για την Archegos μπορεί να φτάσει τα 300 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η Αρχή Προληπτικής Εποπτείας του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να επιβάλει πρόστιμο έως και 100 εκατομμυρίων στερλίνων (128 εκατ. δολ.), ανέφερε η πηγή. Η χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή της Ελβετίας δεν έχει την εξουσία να επιβάλλει πρόστιμα.

    Η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS έκλεισε νωρίτερα αυτό τον μήνα, δίνοντας στον διευθύνοντα σύμβουλο Sergio Ermotti ένα πιθανό απροσδόκητο κέρδος αυτό το τρίμηνο, το οποίο αποτιμάται ίσως και σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, μετά τη διάσωση που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης της Ελβετίας.

    Ταυτόχρονα, η UBS είχε προηγουμένως ενημερώσει ότι οι νομικές υποχρεώσεις που σχετίζονται με την Credit Suisse θα μπορούσαν να ανέλθουν σε έως και 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 12 μηνών και η μείωση των περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να φτάσει περίπου τα 13 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Σε αντίθεση με άλλες τράπεζες που συνεργάζονταν με το οικογενειακό γραφείο που διαχειριζόταν την περιουσία του Bill Hwang, η Credit Suisse άργησε να εγκαταλείψει τις θέσεις της και κατέληξε με ζημίες 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που σχετίζονται με αυτήν τη δραστηριότητα το 2021. Η UBS υπέστη πολύ μικρότερη απώλεια.

    Η τράπεζα είχε ζητήσει από τη Finma, τη Fed και την PRA να δημοσιεύσουν τα ευρήματά τους και να ανακοινώσουν τυχόν κυρώσεις από κοινού στα τέλη του επόμενου μήνα, σύμφωνα με τους Financial Times, οι οποίοι ανέφεραν πρώτοι ότι η UBS θα αντιμετωπίσει ορισμένες κυρώσεις.

    Η UBS αρνήθηκε να σχολιάσει το ζήτημα. Η Finma δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλιο. Η PRA δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

    Η UBS έχει κληρονομήσει έναν μακρύ κατάλογο ανεπίλυτων υποθέσεων μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης εξαγοράς της Credit Suisse. Σε αυτές περιλαμβάνονται από την ποινική καταδίκη για διευκόλυνση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ενός Βούλγαρου διακινητή κοκαΐνης έως τον διακανονισμό μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων που αφορά σκάνδαλο δωροδοκίας που σχετίζεται με έναν στόλο αλιείας τόνου στη Μοζαμβίκη.

    Σύμφωνα με την Alison Williams του Bloomberg Intelligence, τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια πρόσθετων νομικών προβλέψεων της UBS, όταν ολοκλήρωσε την αγορά της Credit Suisse στις 12 Ιουνίου, μπορεί να καλύψουν μεγάλο μέρος, αν όχι το σύνολο των πιθανών προστίμων που σχετίζονται με τα ζητήματα της τελευταίας με την Archegos.

    Ρεπορτάζ των Financial Times στις 19 Ιουνίου αναφέρει ότι τέτοιες ρυθμιστικές κυρώσεις θα αποδειχθούν τελικά μικρότερες από 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

    Ο Ermotti επισήμανε ότι ο βραχίονας επενδυτικής τραπεζικής της Credit Suisse, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο της καταστροφής της Archegos, βρίσκεται σε “μαζική συρρίκνωση” στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης της στην UBS.

    Διαβάστε ακόμη:

    Sergio Ermotti (UBS): Πιθανή η δραματική συρρίκνωση της επενδυτικής τράπεζικής της Credit Suisse

    Τίτλοι τέλους για την Credit Suisse: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της από την UBS

    Σέρτζιο Ερμότι (UBS): Προαναγγέλλει “επώδυνες” αποφάσεις μετά την εξαγορά της Credit Suisse

    ─────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ