ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Γιώργος Δ. Τσόπελας, Πρόεδρος της McKinsey & Company Ελλάδας και Κύπρου, παρουσίασε τα ευρήματα, στο πλαίσιο του συνεδρίου της Capital Link στη Νέα Υόρκη, μιας εμβληματικής μελέτης που εκπονήθηκε σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και περισσότερους από 40 κορυφαίους πλοιοκτήτες – της πρώτης ολιστικής αξιολόγησης της οικονομικής, επενδυτικής και κοινωνικής επίδρασης της ελληνικής ναυτιλίας.
«Η μελέτη αναδεικνύει το γνωστό ελληνικό «παράδοξο»: ένα έθνος που αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 0,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ ελέγχει περίπου το 20% του παγκόσμιου στόλου ποντοπόρων πλοίων, εδραιώνοντας σταθερά τη θέση του στο επίκεντρο του διεθνούς θαλάσσιου εμπορίου.
Οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες διαχειρίζονται σχεδόν τα δύο τρίτα της συνολικής ναυτιλιακής χωρητικότητας της ΕΕ, λειτουργούν στόλο άνω των 5.000 πλοίων και παράγουν ετήσια έσοδα ύψους 40–50 δισ. δολάρια.
Ο κλάδος αντιστοιχεί στο 10% της ιδιωτικής μισθοδοσίας και στο 6% της ιδιωτικής απασχόλησης, προσφέροντας μισθούς που είναι κατά μέσο όρο τρεις φορές υψηλότεροι από τον εθνικό μέσο όρο.
Πέρα από τον πυρήνα της ναυτιλίας, ο κλάδος τροφοδοτεί ετήσιες επενδύσεις στην ξηρά ύψους περίπου 1,5 δισ. δολάρια, δημιουργώντας επιπλέον 14.000 θέσεις εργασίας σε τομείς όπως η κτηματαγορά, ο τουρισμός, η ενέργεια, ο αθλητισμός, τα τραπεζικά και τα μέσα ενημέρωσης.
Πέραν της οικονομικής του επιρροής, ο κλάδος συμβάλλει ετησίως κατά περίπου 400–500 εκατ. δολάρια σε κοινωνικούς σκοπούς, υπογραμμίζοντας τη συνολικότερη δέσμευσή του προς την ελληνική κοινωνία.
Η έκθεση αναδεικνύει επίσης σημαντικές ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη – την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού ναυτικών, την αναβάθμιση των ναυπηγείων και την επιτάχυνση των επενδύσεων στη ναυτιλιακή τεχνολογία.
Συνολικά, αυτές οι πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να αποφέρουν επιπλέον 3–4 δισ. σε δολάρια ετήσια αξία, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την παγκόσμια ηγετική θέση της Ελλάδας στη ναυτιλία.»
Διαβάστε επίσης
Αντώνης Κομνηνός: Μια τιμητική βραδιά για ένα από τους παλαιότερους εφοπλιστές της Ακτής Μιαούλη
Συνάντηση Κικίλια με Γκιλφόιλ στο υπουργείο Ναυτιλίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ο όμιλος Γκριμάλντι «μπλοκάρει» την πώληση 5 πλοίων της Moby στον Απόντε
- Greek Shipping Awards: Χρηματοδότης Ναυτιλίας της Χρονιάς η CrediaBank με 430 εκατ. δολάρια σε ναυτιλιακές
- Euroseas (Αριστείδης Πίττας): Εξασφάλισε έσοδα 75 εκατ. δολάρια από τρεις ναυλώσεις πλοίων κοντέινερ
- Πώς θα πέσουν περισσότερα ακίνητα στην αγορά – «Κλειδί» οι ανακαινίσεις πολύ παλιών κατοικιών