• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Κύκλωμα Insider Trading Νίκα-Λαβίδα: Άλλος εκδίδεται στις ΗΠΑ κι άλλος βάζει φωτοβολταϊκά στη Θήβα

    • Bloomberg
    Γιώργος Νίκας: Από το σκάνδαλο του insider trading στις … business της ενέργειας – Όλο το story

    Γιώργος Νίκας-Eπιχειρηματίας (φωτογραφία αρχείου)


    Ένας εκ των traders που κατηγορείται ότι συμμετείχε στο κύκλωμα insider trading (εσωτερικής πληροφόρησης) – για το οποίο κατηγορήθηκαν και οι Τ. Λαβίδας και Γιώργος Νίκας–  πρόκειται να βρεθεί αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη στις ΗΠΑ, καθώς έχασε στο Λονδίνο το δικαστήριο που αφορούσε στην έκδοση του στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

    Ο Τζόζεφ Ελ Χούρι, ο οποίος κατέχει διπλή ιθαγένεια, λιβανέζικη και βρετανική, κατηγορείται ότι κέρδισε περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια εκμεταλλευόμενος εμπιστευτικές πληροφορίες στις οποίες είχε πρόσβαση. Οι Αμερικανοί εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο trader και φανατικός παίκτης του πόκερ, έδινε ακριβά δώρα σε μεσάζοντες, όπως διαμονές σε ξενοδοχεία της Νέας Υόρκης, ναυλωμένο γιοτ στην Ελλάδα και άλλα, προκειμένου να εξασφαλίσει πληροφορίες, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο διεθνές κύκλωμα insider trading.

    Η δικαστής Vanessa Baraitser είπε ότι οι Βρετανοί ερευνητές της Financial Conduct Authority συμφώνησαν ότι οι ΗΠΑ ήταν το πιο κατάλληλο μέρος για να δικαστεί ο Ελ Χούρι. Η FCA πραγματοποίησε δική της έρευνα για να κατανοήσει το φερόμενο διεθνές σχήμα ανταλλαγής πληροφοριών.

    Ο δικηγόρος του Ελ Χούρι είπε ότι θα ασκήσει έφεση για την απόφαση.

    Ο Ελ Χούρι κατηγορήθηκε το 2019, μαζί με άλλα πέντε άτομα, συμπεριλαμβανομένου του πρώην τραπεζικού επενδυτή της Goldman Sachs, του Μπράιαν Κοέν. Δύο από τους υπόπτους έχουν καταδικαστεί ή έχουν ομολογήσει την ενοχή τους, ενώ άλλοι έχουν διαφύγει της σύλληψης.

    Ο trader είχε υποστηρίξει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατηγοριών έλαβε χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και ότι θα έπρεπε να δικαστεί στη συγκεκριμένη χώρα.

    Ωστόσο, η δικαστής τόνισε ότι δεν μπορεί να απαιτηθεί από βασικούς μάρτυρες να παραστούν σε δίκη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    «Εάν ο Ελ Χούρι δεν εκδοθεί στις ΗΠΑ, δεν θα αντιμετωπίσει διώξεις για τη συμπεριφορά του», είπε η δικαστής.

    Υπενθυμίζεται ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση εμπλέκονταν και δύο Έλληνες, ο Τηλέμαχος Λαβίδας ο οποίος δικάστηκε στις ΗΠΑ, κρίθηκε ένοχος, φυλακίστηκε και έχει βρίσκεται πλέον εκτός φυλακής, καθώς και ο Γιώργος  Νίκας, ο οποίος όταν ξέσπασε το σκάνδαλο είχε ήδη διαφύγει στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, όπως δημοσιεύθηκαν από τη στήλη Wiseman, φήμες θέλουν το Γιώργο Νίκα, μετά τη περιπέτειά του στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, να κάνει επενδυτικό comeback στην Ελλάδα στον hot τομέα της ενέργειας σε ένα μέγα φωτοβολταϊκό πάρκο προς Θήβα μεριά… 

    Η στήλη πληροφορείται ότι ο επιχειρηματίας ασχολείται εντατικά με το νέο του project και ήδη η δουλειά έχει κλειδώσει.

    Προσεχώς, περισσότερες λεπτομέρειες…

    Το comeback του Γιώργου Νίκα μέσω Θήβας, η μεζονέτα Φιλιππίδη και ποιοι βλέπουν το Bitcoin στις 250.000

    Τηλέμαχος Λαβίδας: Αποφυλακίστηκε αλλά μπαίνει σε επιτήρηση τριών ετών

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ