• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Οι εξελίξεις που καθόρισαν τις ευρωπαϊκές μετοχές το 2020 – Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

    • Bloomberg


    Η πανδημία, το κορυφαίο γεγονός που καθόρισε φέτος την πορεία όλων των κλάδων της οικονομίας, επηρέασε αντίστοιχα, την πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών και την ανάδειξη των νικητών και των χαμένων της χρονιάς.

    Η λίστα των νικητών στο δείκτη Stoxx Europe 600 κυριαρχείται από τις εταιρείες που επωφελήθηκαν από το εργατικό δυναμικό που παρέμεινε εγκλωβισμένο στο σπίτι και από εκείνες που βασίζονται σε συγκεκριμένες τάσεις που δεν επηρεάστηκαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Από την άλλη πλευρά, οι αεροπορικές εταιρείες, οι εταιρείες κρουαζιέρας και οι ιδιοκτήτες εμπορικών κέντρων επλήγησαν σημαντικά, καθώς τα ταξίδια σταμάτησαν και οι περισσότερες χώρες επέβαλαν lockdowns.

    Πριν από ένα χρόνο, κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει το γεγονός αυτό που συνέτριψε την οικονομία. Η ζώνη του ευρώ συρρικνώθηκε κατά 8,3% το 2020, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τον Νοέμβριο, οι επενδυτές άρχισαν να μετατοπίζονται σε φθηνότερες μετοχές, εν αναμονή των εμβολίων που θα τερματίσουν την πανδημία, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να εξαλείψει τις απώλειες για τους κλάδους που υποαπέδωσαν τους προηγούμενους μήνες.

    Winners and Losers 2020

    Αυτές είναι οι εξελίξεις που καθόρισαν φέτος τις ευρωπαϊκές μετοχές:

    Οι νικητές…

    Δουλεύοντας από το σπίτι

    Οι εργαζόμενοι που παρέμειναν στο σπίτι οδήγησαν στην αύξηση της ζήτησης για εξοπλισμό υπολογιστών, λογισμικό επιχειρηματικής συνεργασίας και τεχνική υποστήριξη. Στην περίπτωση της μετοχής με την καλύτερη απόδοση στην Ευρώπη, της σουηδικής Sinch, οι περισσότεροι αναλυτές λένε ότι η ανάπτυξη της θα συνεχιστεί, καθώς εκτοξεύεται το ηλεκτρονικό εμπόριο. Η εταιρεία παρέχει τα αυτοματοποιημένα μηνύματα που ενημερώνουν ότι ένα ταξί ή ένα δέμα βρίσκονται στο δρόμο ή  υπενθυμίζουν τα ραντεβού του γιατρού.

    Τοποθετήσεις στοιχημάτων

    Οι μετοχές που σχετίζονται με τα τυχερά παιχνίδια άνθισαν, παρά την ακύρωση των αθλητικών γεγονότων. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι οι επενδυτές εστίασαν στις ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν από την νομιμοποίηση αθλητικών στοιχημάτων, όπως για παράδειγμα η αμερικανική Flutter Entertainment Plc που σταθεροποίησε τη θέση της στην αναπτυσσόμενη αγορά των ΗΠΑ με την απόκτηση μεριδίου στην εταιρεία στοιχημάτων FanDuel. Ωστόσο, η κορυφαία σε απόδοση ήταν η εταιρεία που αναπτύσσει λογισμικό για online τυχερά παιχνίδια, Evolution Gaming Group AB.

    Πράσινη ανάπτυξη

    Ήταν μια καθοριστική χρονιά στη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που υποστηρίχθηκε από τεράστιες παροχές κεφαλαίων από την κυβέρνηση και από τις εταιρείες που εργάζονταν για να εξασφαλίσουν τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και κυβερνητικά τους διαπιστευτήρια. Ο δείκτης των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών στη βιομηχανία σημείωσε άνοδο άνω του 90%. Οι μετοχές της κατασκευάστριας ανεμογεννητριών Vestas Wind Systems διπλασιάστηκαν, ενώ της Nel, που κατασκευάζει ηλεκτρολύτες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή υδρογόνου, υπερτριπλασιάστηκαν.

    Ιατρικές εξετάσεις

    Όταν χτυπά μια πανδημία, η ζήτηση για ιατρικό εξοπλισμό αυξάνεται. Η DiaSorin της Ιταλίας ήταν από τις εταιρείες που επωφελήθηκαν περισσότερο λόγω της αύξησης της ανάγκης για διαγνωστικό εξοπλισμό, μαζί με την BioMerieux της Γαλλίας. Και παρόλο που η μέχρι τώρα άνοδος μπορεί να φαίνεται ότι οφείλεται σε βραχυπρόθεσμη αύξηση της ζήτησης, θα μπορούσε να συνεχιστεί έως το 2021 καθώς η αγορά παραμένει ανεπαρκής.

    Αγορά μετάλλων

    Η γοητεία του ασφαλούς επενδυτικού καταφύγιου, του χρυσού, ήρθε στο προσκήνιο. Η εισηγμένη στο Λονδίνο Fresnillo, έχει επωφεληθεί από τα κέρδη των τιμών του χρυσού και του αργύρου, ενώ η πολωνική KGHM SA έχει αποκομίσει τα οφέλη από την άνοδο του χαλκού. Οι αναλυτές της Citigroup υποστήριξαν σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες τους, ότι υπάρχει περίπτωση η ανοδική κίνηση των μετάλλων να διαρκέσει από δύο έως τρία χρόνια.

    Οι χαμένοι…

    Οι εταιρείες πετρελαίου

    Το 2020 αποτέλεσε μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για το αργό πετρέλαιο. Οι τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου ήταν αρνητικές για πρώτη φορά τον περασμένο Απρίλιο, καθώς η ζήτηση κατέρρευσε, με το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου να βρίσκεται σε lockdown. Η βιομηχανία βρίσκεται τώρα στη μέση μιας ιστορικής μετατόπισης από τα ορυκτά καύσιμα προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε μια ευαίσθητη ισορροπία.

    Η χρονιά για τις παραδοσιακές μετοχές ενέργειας απεικονίζεται καλύτερα στην εικόνα της δανέζικης κατασκευάστριας αιολικών πάρκων Orsted AS και της βρετανικής BP. Στις αρχές του 2020, η χρηματιστηριακή αξία της BP ήταν σχεδόν τριπλάσια από αυτή της Orsted. Τώρα, η κεφαλαιοποίηση της Orsted είναι μεγαλύτερη.

    Orsted's market value is now larger than BP's

    Χωρίς διακοπές

    Η απότομη πτώση της ζήτησης για ταξίδια έχει πλήξει πολλές βιομηχανίες. Οι αεροπορικές εταιρείες, οι εταιρείες κρουαζιέρας, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες και οι εταιρείες κατασκευής αεροσκαφών, καθώς και οι αλυσίδες εφοδιασμού τους, έχουν περάσει μεγάλο μέρος του έτους προσπαθώντας να επιβιώσουν. Η IAG, ιδιοκτήτρια της British Airways, και η εταιρεία κρουαζιερόπλοιων Carnival έχασαν περίπου τα 2/3 της αξίας τους. Η άφιξη των πρώτων εμβολίων στο τέλος του έτους πυροδότησε ένα ράλι, με την ελπίδα ενός καλύτερου 2021, με αποτέλεσμα ο Stoxx 600 Travel & Leisure Index να ανακάμψει, καλύπτοντας σχεδόν τα 3/4 των απωλειών του.

    Εμπορικά κέντρα

    Η επιτάχυνση του ηλεκτρονικού εμπορίου δημιούργησε μερικούς νικητές στην άλλη πλευρά του κλάδου του εμπορίου, πλήττοντας παράλληλα τους ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων. Η βρετανική Intu Propertie πτώχευσε και άλλες όπως η Unibail-Rodamco-Westfield και η Hammerson προσπαθούσαν να επιβιώσουν συγκεντρώνοντας νέα κεφάλαια και επανεξετάζοντας τα χαρτοφυλάκια τους. Τα νέα lockdowns που τέθηκαν σε ισχύ σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου στα τέλη του έτους, επιδεινώνουν τις προοπτικές. Οι εταιρείες θα συνεχίσουν να «αντιμετωπίζουν μια δύσκολη μάχη» κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, δήλωσε ο  αναλυτής ακινήτων του Bloomberg Intelligence, Sue Munden.

    Τραπεζικά προβλήματα

    Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών υπέφεραν καθώς ο Covid-19 έπληξε τις οικονομίες της περιοχής και προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με την αύξηση των επισφαλών δανείων. Τα περιθώρια δανεισμού παραμένουν επίσης υπό πίεση, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διατηρεί εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια έως ότου τελειώσει η πανδημία. Η ισπανική Banco Sabadell είχε τη χειρότερη απόδοση, με μόνο έξι μετοχές στο δείκτη Stoxx 600 Banks να εμφανίζουν θετικό πρόσημο για το έτος.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ