• ΑΓΟΡΕΣ

    Οι εξωφρενικές προβλέψεις της Saxo Bank για το 2021 – Η Amazon «αγοράζει» την Κύπρο και η Γερμανία διασώζει τη Γαλλία

    amazon buys Cyprus

    Saxo 2021


    Τις δικές της «εξωφρενικές» προβλέψεις για το 2021 δίνει η Saxo Bank

    Η πανδημία Covid-19 και οι εξελίξεις από τις αμερικάνικες εκλογές έφεραν πιο κοντά ένα… άλμα, που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο μακρινό μέλλον, επιταχύνοντας σχεδόν κάθε κοινωνική και τεχνολογική υπερ-τάση. Με απλά λόγια, τα τραύματα του 2020 σημαίνουν ότι σε ό,τι αφορά το 2021, το μέλλον είναι τώρα, αναφέρει o Steen Jakobsen, Διευθύνων Σύμβουλος Επενδύσεων της Saxo Bank .

    Όπως κάθε χρόνο οι αναλυτές της Saxo προχωρούν σε ακραίες και ευφάνταστες προβλέψεις. Σε κάθε περίπτωση, όπως λένε, οι εξωφρενικές αυτές προβλέψεις δεν πρέπει να θεωρούνται ως επίσημη άποψη, για την αγορά και την πολιτική.

    Ειδικά φέτος, περισσότερο από ποτέ, επιχειρούν να προκαλέσουν και καλούν τους αναγνώστες να σκεφτούν «έξω από το κουτί» και να διασκεδάσουν με το πώς θα μπορούσε να ήταν το μέλλον…

    Ιδού πώς θα είναι το 2021 μέσα από τα μάτια των αναλυτών της τράπεζας..

    Η Amazon «αγοράζει» την Κύπρο

     

    amazon buys Cyprus
    Saxo 2021

    Η πανδημία Covid-19 ήταν ό,τι καλύτερο συνέβη στην Amazon, καθώς ο κόσμος που αναγκάστηκε να μείνει και να δουλέψει στο σπίτι οδήγησε στην αύξηση των διαδικτυακών αγορών και οι εταιρείες κινήθηκαν για να επεκτείνουν τη χωρητικότητα τους στο cloud για να επιτρέψουν στο εργατικό δυναμικό τους να εργάζεται από το σπίτι.

    Όμως το 2021 βλέπει την Amazon και άλλους διαδικτυακούς γίγαντες από το Facebook και την Google μέχρι τη Microsoft να βλέπουν όλο και περισσότερο επιφυλακτικές τις κυβερνήσεις, επειδή αφενός έχουν γίνει πολύ ισχυρές, αφετέρου για την καταβολή πολύ χαμηλών φορολογικών συντελεστών.

    Φυσικά, αυτές οι εταιρείες απασχολούν ένα στρατό από λομπίστες. Πάρτε για παράδειγμα τη Microsoft, η οποία εγκαινίασε γραφείο στη Νέα Υόρκη και προσέλαβε διπλωμάτη για να διευθύνει ευρωπαϊκές κυβερνητικές υποθέσεις.  Το 2020, στελέχη των Facebook, Microsoft και Alphabet προσκλήθηκαν ακόμη και ως ομιλητές στο ετήσιο συνέδριο ασφαλείας στο Μόναχο. Mαζί με προέδρους και πρωθυπουργούς.

    Το 2021, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις, ιδιαίτερα στην ΕΕ, η Amazon κάνει την κίνησή της, επαναπροσδιορίζοντας την έδρα της ΕΕ στην Κύπρο. Η χώρα καλωσορίζει τη γιγαντιαία εταιρεία και τα φορολογικά έσοδα που θα τη βοηθήσουν να μειώσει τον δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ της τάξης του 100%. Με ΑΕΠ περίπου 24 δισ δολαρίων, η κυπριακή οικονομία ισοδυναμεί με λιγότερο από τα έσοδα ενός τριμήνου της Amazon εκτός ΗΠΑ.

    Καθώς προχωρά το 2021, οι σύμβουλοι της Amazon βοηθούν την Κύπρο να «ξαναγράψει» τον φορολογικό της κώδικα για να μιμηθεί την Ιρλανδία. Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ γρήγορα μαθαίνουν για το τι συμβαίνει και κινούνται εναντίον της Amazon, αναγκάζοντας την εταιρεία να αλλάξει τις πρακτικές της και αναγκάζοντας την Κύπρο και άλλες χώρες της ΕΕ να εναρμονίσουν τους φορολογικούς κανόνες.

    Trade: Short σε μονοπωλιακές εταιρείες τεχνολογίας, ειδικά την Amazon

    Η Γερμανία «διασώζει» τη Γαλλία

    Η Γερμανία διασώζει» τη Γαλλία

    Η Γαλλία είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που θα βρεθούν αντιμέτωπες με το υψηλότερο χρέος τα επόμενα χρόνια. Πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19, το δημόσιο χρέος φλέρταρε με το όριο του 100% του ΑΕΠ και το ιδιωτικό χρέος στα ύψη. Παρά το τεράστιο πακέτο τόνωσης των 100 δισ και ένα πρόγραμμα δανείων στο οποίο το κράτος έχει εγγυηθεί έως και το 90% των δανείων για εταιρείες, η Γαλλία δεν είναι σε θέση να αποφύγει ένα κύμα χρεοκοπίας.

    Δεδομένης της κακής κατάστασης των δημόσιων οικονομικών και του ήδη εξαιρετικά υψηλού επιπέδου χρέους, η Γαλλία δεν έχει άλλη επιλογή από το να παρακαλέσει την Γερμανία να επιτρέψει στην ΕΚΤ να εκτυπώσει αρκετά ευρώ. Αυτό θα επιτρέψει τη μαζική διάσωση του τραπεζικού συστήματος , για την αποφυγή κατάρρευσης.

    Trade: Αγοράστε γαλλικές τράπεζες μετά το bailout

    Η τεχνολογία Blockchain σκοτώνει τα fake news

    Η τεχνολογία Blockchain σκοτώνει τα fake news
    Saxo 2021

    Η βιομηχανία παραγωγής ψευδών ειδήσεων αναπτύσσεται ραγδαία, μολύνοντας αξιόπιστες πηγές ειδήσεων. Η εξάπλωση της παραπληροφόρησης επιταχύνεται από αλγόριθμους, θέτοντας τους αναγνώστες αντιμέτωπους με ακραίες θέσεις που τραβούν την προσοχή και προκαλούν προκαταλήψεις.

    Ακόμη χειρότερα, οι νέες εξελίξεις στην έρευνα Μηχανικής Μάθησης, επιτρέπουν τη δημιουργία ρεαλιστικών ψεύτικων εικόνων και βίντεο, ικανών να δείχνουν τους πολιτικούς και άλλους στην εξουσία να λένε πράγματα που δεν είπαν ποτέ. Αυτό το παραποιημένο περιεχόμενο κατακτά το Διαδίκτυο με γρήγορο ρυθμό. Θολώνει τις γραμμές ανάμεσα σε αυτό που φαίνεται αληθινό και σε αυτό που δεν είναι.

    Αντιμετωπίζοντας αυτήν την τάση, εταιρείες όπως η Verizon και η IBM αναπτύσσουν τεχνολογίες για την αντιμετώπιση ψευδών ειδήσεων με επαλήθευση χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο blockchain.

    Οι εταιρείες ΜΜΕ και οι κοινωνικές πλατφόρμες αναγκάζονται να επιβάλουν νέα μέτρα κατά των fake news. Η τεχνολογία blockchain επιτρέπει τη διανομή ειδήσεων με με έλεγχο εγκυρότητας τόσο του περιεχομένου όσο και της πηγής.

    Εταιρείες όπως το Twitter και το Facebook επενδύουν σε μεγάλο βαθμό σε αυτήν την τεχνολογία, με κίνητρο πρώτα απ ‘όλα την αυτοσυντήρηση, καθώς οι απειλές από τις εποπτικές αρχές γίνονται πιο σκληρές.

    Trade: Αγοράστε εταιρείες όπως οι Verizon, IBM και κοινωνικά μέσα δικτύωσης

    Οι ακραίες προβλέψεις της Saxo δεν τελειώνουν εδώ…

    Θα ακολουθήσει και δεύτερο μέρος με ακόμα πιο.. εξωφρενικές τάσεις. Μείνετε συντονισμένοι



    ΣΧΟΛΙΑ