• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Οι επενδυτές “κυνηγούν” τα ομόλογα στοιχηματίζοντας στην επιστροφή στην κανονικότητα

    • Bloomberg
    easyJet

    Πηγή φωτογραφίας: commons.wikimedia


    Πριν από λίγους μήνες οι αεροπορικές εταιρείες και οι εταιρείες ακινήτων ζητούσαν έκτακτη βοήθεια από το κράτος και τραπεζικά δάνεια προκειμένου να εξασφαλίσουν ρευστότητα. Τώρα οι επενδυτές είναι κάτι παραπάνω από πρόθυμοι να τους δανείσουν χρήματα μέσω των ομολόγων που εκδίδουν.

    Τα ομόλογα της EasyJet και της βρετανικής εταιρείας ακινήτων Hammerson περιλαμβάνονται φέτος στις επενδύσεις με τις καλύτερες αποδόσεις στην Ευρώπη. Επενδυτικές εταιρείες έχουν πουλήσει ομόλογα τους δύο αυτούς κλάδους ύψους 22 δισ. σε ευρώ και στερλίνες.

    Οι διαχειριστές κεφαλαίων στοιχηματίζουν ότι η διάθεση των εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ θα επιτρέψουν την επιστροφή στην κανονικότητα μέχρι το καλοκαίρι, παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της Ευρώπης πλήττεται από το τρίτο κύμα της πανδημίας.

    Τα ομόλογα των εταιρειών που έχουν υποστεί απώλειες λόγω του κορονοϊού προσφέρουν επίσης καλές αποδόσεις.

    Reopening Bets

    «Με βάση τα θεμελιώδη υπάρχει ένας καλός λόγος για τον οποίο οι επενδυτές υποστηρίζουν αυτές τις εκδόσεις”, δήλωσε ο Ανδρέας Μιχαλίτσιανος, διευθυντής χαρτοφυλακίου της JPMorgan Asset Management, ο οποίος επιβλέπει κεφάλαια 2,3 τρισ. δολαρίων.

    Ο Μιχαλιτσιάνος ψάχνει για τοποθετήσεις σε περιουσιακά στοιχεία που έχουν υποαποδώσει με την ελπίδα ότι θα κλείσουν την ψαλίδα τους με την ευρύτερη αγορά. Οι αποδόσεις στα ομόλογα του 2025 της EasyJet είναι πάνω από 100 μονάδες βάσης υψηλότερα από τον δείκτη. Τα ομόλογα της κτηματομεσιτικής εταιρείας Kennedy-Wilson Holdings και της εταιρείας διαχείρισης λεωφορείων FirstGroup διαπραγματεύονται χαμηλότερα παρά το ράλι φέτος.

    Άλλοι προειδοποιούν ότι η αισιοδοξία δεν είναι δικαιολογημένη, καθώς η επιτυχής διάθεση εμβολίων δεν σημαίνει απαραίτητα την επιστροφή στα προ της πανδημίας επίπεδα στην δραστηριότητα και στις ταξιδιωτικές συνήθειες.

    Τομείς όπως ταξίδια και η αγορά ακινήτων θα μπορούσαν να υποφέρουν από «μακροπρόθεσμες ελλείψεις ζήτησης», ωθώντας τους επενδυτές να ζητήσουν υψηλότερη αποζημίωση για να τα αποκτήσουν, δήλωσε ο James Vokins, επικεφαλής της επενδυτικής Aviva Investors.

    Πέρυσι, οι εταιρείες παγκοσμίως έλαβαν περισσότερα από 430 δισεκατομμύρια δολάρια νέων δανείων και χρησιμοποίησαν τουλάχιστον 340 δισεκατομμύρια δολάρια υφιστάμενων πιστωτικών ορίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ορισμένες εταιρείες ταξιδιών και αναψυχής προχώρησαν σε νέες συμφωνίες χρηματοδότησης μέχρι και τον Ιανουάριο.

    Η προοπτική επανεκκίνησης της αγοράς αυξάνει επίσης τις προοπτικές για τον πληθωρισμό, ωθώντας τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υψηλότερα και μειώνοντας τη συνολική απόδοση των δεικτών των εταιρικών ομολόγων.

    Η εξεύρεση φθηνών ομολόγων καθίσταται αναγκαία, καθώς τα spreads στην ευρύτερη ευρωπαϊκή επενδυτική αγορά αγωνίζονται να επιστρέψουν στα επίπεδα προ πανδημίας που επιτεύχθηκαν στα τέλη του 2020.

    Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το πρόγραμμα εμβολιασμού έχει προχωρήσει περισσότερο σε σχέση με τις άλλες μεγάλες οικονομίες, η κυβέρνηση έχει ορίσει την 21η Ιουνίου ως την πρώτη ημερομηνία κατά την οποία μπορεί λήξουν όλοι οι περιορισμοί στη χώρα.

    «Υπάρχει ακόμη αξία στους τομείς που επλήγησαν πέρυσι και έχουμε τοποθετηθεί περιμένοντας την ανάκαμψη τους”, δήλωσε η Serena Galestian, διαχειρίστρια κεφαλαίων στην Insight Investment στο Λονδίνο, η οποία επιβλέπει κεφάλαια 753 δισ. στερλίνων (1 τρισεκατομμύριο δολάρια). «Δεδομένου του ρυθμού διάθεσης εμβολίων, τουλάχιστον στις Η.Π.Α. και στο Ηνωμένο Βασίλειο, μπορούμε τώρα να δούμε την πορεία προς την κανονικότητα».

    Διαβάστε ακόμα:

    Υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων – Αυξάνει τις αγορές η ΕΚΤ

    Και νέα έκδοση ομολόγου «βλέπει» η ΔΕΗ

    EasyJet: Θεαματική αύξηση άνω του 600% στις κρατήσεις για διακοπές – Η Κρήτη μεταξύ των δημοφιλέστερων προορισμών

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ