• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η επένδυση των 116 δισ. δολαρίων που σχεδιάζει η Samsung για να κοντράρει την Intel


    Η Samsung Electronics σκοπεύει να επενδύσει 133 τρισεκατομμύρια γουόν (116 δισεκατομμύρια δολάρια) κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας περίπου για να ανταγωνιστεί την Intel και την Qualcomm στην ανάπτυξη προηγμένων επεξεργαστών, επιταχύνοντας την προσπάθειά της να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στην παγκόσμια βιομηχανία ημιαγωγών.

    Η Samsung, η οποία σήμερα ηγείται της αγοράς των τσιπ μνήμης που χρησιμοποιούνται σε συσκευές από servers μέχρι smartphones, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αυξήσει τις επενδύσεις της σε ημιαγωγούς έως το 2030 για να πάρει το προβάδισμα στα λεγόμενα τσιπ λογικής. Στόχος της είναι να δημιουργήσει 15.000 θέσεις εργασίας στον τομέα της παραγωγής και της έρευνας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου για να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης σε έναν τομέα που κυριαρχείται από τους αμερικανούς αντιπάλους της.

    Η Samsung, η οποία επιδιώκει επίσης να ανταγωνιστεί την Taiwan Semiconductor Manufacturing στην αγορά της κατασκευής τσιπ για άλλες εταιρείες, ακολουθεί εταιρείες από την Huawei Technologies έως την Apple, οι οποίες αναπτύσσουν ολοένα και περισσότερο τους εγκεφάλους που τροφοδοτούν τις υπολογιστικές συσκευές. Η κορεατική εταιρεία έχει επωφεληθεί σχεδιάζοντας δικούς της μικροεπεξεργαστές για συσκευές όπως τα τηλέφωνα Galaxy, αλλά η Intel κατέχει ηγετική θέση στην αγορά των κεντρικών μονάδων επεξεργασίας που χρησιμοποιούνται σε υπολογιστές και servers.

    «Είναι σπάνιο για τη Samsung να αποκαλύπτει λεπτομερώς ένα τέτοιο μακροπρόθεσμο σχέδιο», δήλωσε ο Yoo Jong-woo, αναλυτής της εταιρείας Korea Investment & Securities. «Είναι μια εκδήλωση της δέσμευσης της Samsung σε μια αγορά που περιλαμβάνει όχι μόνο την Intel, αλλά και μια ποικιλία κατασκευαστών τσιπ, όπως επεξεργαστές κινητών τηλεφώνων».

    Η Samsung ανακοίνωσε τα επενδυτικά της σχέδια την ίδια εβδομάδα που υπέστη μία οπισθοδρόμηση στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας. Η εταιρεία ανέβαλε επ’ αόριστον το προγραμματισμένο για τις 26 Απριλίου λανσάρισμα του εξαιρετικά πολυδιαφημισμένου Galaxy Fold, μετά από προβλήματα που προέκυψαν με πρώιμες δοκιμαστικές εκδόσεις της συσκευής. Το πρώτο αναδιπλούμενο smartphone της Samsung υποτίθεται ότι θα ξεκινούσε μια νέα εποχή για τα κινητά και θα αναζωογονούσε την ανάπτυξη στον τομέα.

    Οι μετοχές των Νοτιοκορεατών προμηθευτών που σχετίζονται με τα τσιπ σημείωσαν άνοδο μετά την ανακοίνωση της Samsung, όπως η Advanced Digital Chips που ενισχύθηκε κατά 13%, η Signetics κατά 10% και η Alpha Holdings κατά 17%.

    Η μακρόπνοη επένδυση στα τσιπ μπορεί να στοχεύει στο να αντιμετωπίσει τους κύριους ανταγωνιστές της. Για παράδειγμα, η TSMC έχει προγραμματίσει δαπάνες 10 έως 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο για το 2019.

    «Το επενδυτικό πλάνο αναμένεται να βοηθήσει την εταιρεία να επιτύχει το στόχο της να καταστεί παγκόσμιος ηγέτης όχι μόνο σε ημιαγωγούς μνήμης, αλλά και σε τσιπ λογικής μέχρι το 2030», δήλωσε η Samsung σε ανακοίνωσή της.

    Το τμήμα ημιαγωγών της Samsung έχει καταστεί ο κύριος μοχλός της συνολικής δραστηριότητας, αποδίδοντας τα τρία τέταρτα του λειτουργικού εισοδήματός της για το 2018. Η παγκόσμια αγορά για τσιπ (εκτός των τσιπ μνήμης) αυξήθηκε στα 290 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017, σύμφωνα με την Gartner Inc., σε σύγκριση με τα 130 δισεκατομμύρια δολάρια για τα τσιπ μνήμης. Δαπάνησε πέρυσι 23,7 τρισεκατομμύρια γουόν σε εξοπλισμό ημιαγωγών, επεκτείνοντας την παραγωγική της ικανότητα για να καλύψει την αύξηση της ζήτησης από κατασκευαστές τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και αυτοκινητοβιομηχανιών, καθώς και το λεγόμενο Διαδίκτυο των πραγμάτων.

    Ωστόσο, η επιβράδυνση των παραγγελιών από ιδιοκτήτες κέντρων δεδομένων, όπως η Amazon.com, και κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων, συμπεριλαμβανομένης της Apple, έχουν ωθήσει τους τελευταίους μήνες σε χαμηλότερες τιμές τόσο για τη μνήμη DRAM όσο και για τη NAND. Η Samsung δήλωσε σε προκαταρκτικά αποτελέσματα ότι το λειτουργικό της κέρδος για το πρώτο τρίμηνο μειώθηκε κατά 60% στα 6,2 τρισεκατομμύρια γουόν, η χειρότερη πτώση εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια.

    Οι κύριοι στόχοι της Samsung στον κλάδο των τσιπ θα είναι πιθανόν εταιρείες όπως η TSMC και η κατασκευάστρια τσιπ για κινητά Qualcomm, καθώς η εκθρόνιση της Intel στους μικροεπεξεργαστές υπολογιστών θα ήταν σχεδόν αδύνατη προς το παρόν, δήλωσε ο Ahn Ki-hyun, διευθυντής της Korea Semiconductor Industry Association. «Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς την εξασφάλιση της πρώτης θέσης στα παγκόσμια έσοδα από τσιπ», πρόσθεσε.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Νέα έξοδος της Κύπρου στις αγορές – Στόχος η πρόωρη αποπληρωμή ρωσικού δανείου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: J&P ΑΒΑΞ: Με την ανανεωμένη ονομασία «Άβαξ» από τις 2 Μαΐου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσφεύγουν οι Έλληνες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο



    ΣΧΟΛΙΑ