• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Goldman Sachs: Η παγκόσμια οικονομία μπορεί να έχει καταγράψει τα χαμηλά της

    • Bloomberg
    Goldman


    Η παγκόσμια οικονομία έχει μάλλον πιάσει πάτο, σύμφωνα να με τον επικεφαλής οικονομίας της Goldman SachsJan Hatzius.

    Παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη παραμένει ήπια, ο δείκτης τρέχουσας δραστηριότητας της Goldman κατά το μήνα Φεβρουάριο είναι ελαφρώς υψηλότερα από τα προς τα κάτω αναθεωρημένα νούμερα του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου.

    “Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι η σταδιακή ανάπτυξη θα ξεκινήσει από αυτά τα επίπεδα”, έγραψαν ο Hatzius και ο Sven Jari Stehn σε σημείωμα τους στις 26 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, ο κίνδυνος για την παγκόσμια πρόβλεψη της Goldman για το ΑΕΠ στο 3,5% για το 2019  παραμένει.

    Για τις αγορές η Goldman Sachs αναφέρει ότι:

    -παραμένει θετική για τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου, αν και η άνοδος είναι τώρα πιθανότατα χαμηλότερη καθώς οι αγορές έχουν γίνει “πιο αυστηρές στην ύφεση”

    -αναμένει αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων

    -διατηρεί απαισιόδοξη πρόβλεψη για το δολάριο

    -είναι επιφυλακτική για την πορεία του πετρελαίου τους επόμενους 2-3 μήνες, αλλά πιο αισιόδοξη για τις προοπτικές τους στο υπόλοιπο έτος

    Η Goldman βλέπει επίσης προσωρινά σημάδια ανάκαμψης της κινεζικής ανάπτυξης.

    Από την άλλη πλευρά, ορισμένα στελέχη παραμένουν επιφυλακτικά. Ο Jamie Dimon, Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co., βασίστηκε στην ετήσια παρουσίαση της τράπεζας προς τους επενδυτές, προκειμένου να επισημάνει τον αυξανόμενο αριθμό ενδεχόμενων εμποδίων στην οικονομία, που οδήγησε την εταιρεία του να καταγράψει κέρδη πέρυσι.

    “Είμαστε έτοιμοι για μια ύφεση”, δήλωσε ο Dimon. “Δεν προβλέπουμε ύφεση. Απλώς επισημαίνουμε ότι είμαστε πολύ συνειδητοί για τους κινδύνους που υπάρχουν. “

    Η Goldman θεωρεί ότι η Ευρώπη μοιάζει με την πιο αδύναμη περιοχή, “με την Ιταλία σε ύφεση, τη Γερμανία πολύ κοντά σε αυτήν και τις περισσότερες από τις υπόλοιπες οικονομίες να κινούνται με ήπιο ρυθμό”, όπως αναφέρει σε σημείωμα της.

    Όσον αφορά τη Fed, η Goldman αναφέρει ότι οι προοπτικές για κινήσεις τους επόμενους 6 έως 9 μήνες έχουν μειωθεί και μια αύξηση προς το τέλος του έτους θα απαιτούσε μια ανάκαμψη τόσο στην ανάπτυξη όσο και στον πληθωρισμό.



    ΣΧΟΛΙΑ