• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Μία κλοπή ενός ρολογιού 1,3 εκατ. δολαρίων στην Ίμπιζα προκαλεί αναταραχή στο Αζερμπαϊτζάν

    • Bloomberg


    Ilham Aliyev, Πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν

    Ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μετά τη Ρωσία και το Καζακστάν εξακολουθεί να βρίσκεται στο μικροσκόπιο των διεθνών επιτηρητών διαφάνειας ως ένα από τα πιο διεφθαρμένα κράτη παγκοσμίως, παρά τις βελτιώσεις που έχουν γίνει στις δημόσιες υπηρεσίες τα τελευταία χρόνια. Η Transparency International κατατάσσει το έθνος της Κασπίας Θάλασσας στη θέση 152 από τα 180 κράτη που συμμετέχουν, στον δείκτη διαφάνειας διαφθοράς για το 2018, αντίστοιχα με τη Νικαράγουα και το Τατζικιστάν.

    Η σύζυγος του πρώην επικεφαλής μιας κρατικής τράπεζας του Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται στο στόχαστρο των βρετανικών αρχών για την κατοχή αδικαιολόγητου πλούτου. Η Zamira Hajiyeva δαπάνησε σχεδόν 16 εκατομμύρια λίρες (20,4 εκατομμύρια δολάρια) σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων του πολυκαταστήματος Harrods και πολυτελών μπουτίκ, με 10 πιστωτικές κάρτες που εκδόθηκαν παράνομα από την τράπεζα.

    Ο Jahangir Hajiyev, ο οποίος έχει εκτίει ποινή φυλάκισης 15 ετών για κατάχρηση εξουσίας, είχε ετήσιες αποδοχές ως κρατικός υπάλληλος που ποτέ δεν ξεπέρασαν τα 70.000 δολάρια, σύμφωνα με την Helen Malcolm, δικηγόρο που εκπροσωπεί την κυβέρνηση των Αζερμπαϊτζάν. Ο δικηγόρος της Hajiyeva υποστήριξε ότι αυτή δεν είναι συνεργός σε απάτη και χαρακτήρισε την υπόθεση της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, “πολιτικά μολυσμένη”.



    ΣΧΟΛΙΑ