• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η μυστηριώδης κράτηση δισεκατομμυριούχου κλυδωνίζει την αυτοκρατορία του

    • Bloomberg

    Wang Zhenhua


    Η κράτηση του Κινέζου δισεκατομμυριούχου Wang Zhenhua από την αστυνομία της Σαγκάης, πυροδότησε τη μαζική αποχώρηση των επενδυτών από την εταιρεία ακινήτων που έχει στην κατοχή του, με αποτέλεσμα αυτή να χάσει πάνω από 4 δισ. δολάρια της χρηματιστηριακής της αξίας. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε τα ομόλογα δολαρίου της εταιρείας σε κατρακύλα και πυροδότησε το σενάριο ότι οι ανταγωνίστριες εταιρείες του κλάδου ακινήτων θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση. 

    Ο Wang, ο 57χρονος ιδρυτής της Future Land Development Holdings Ltd., βρίσκεται υπό κράτηση στο υποκατάστημα του Putuo του Γραφείου Δημόσιας Ασφάλειας της Σαγκάης για “προσωπικούς λόγους”, δήλωσε η εταιρεία, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

    Η αστυνομία του Putuo είχε αναφέρει σε μία ανάρτηση στα social media ότι κρατούνταν δύο άτομα ύποπτα για κακοποίηση ανηλίκου, “φωτογραφίζοντας” τον έναν από αυτούς ως ένα 57χρονo με το επώνυμο Wang. Η αστυνομία δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την ταυτότητα των υπόπτων.

    Οι κλήσεις προς το τμήμα επενδυτικών σχέσεων της FutureLand δεν απαντήθηκαν. Ο Wang θα αντικατασταθεί από το γιο του στην προεδρεία της εταιρείας, ενώ οι δραστηριότητες της πραγματοποιούνται κανονικά, δήλωσε η εισηγμένη Future Land στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς.

    Οι μετοχές και τα ομόλογα της Future Land βυθίστηκαν για δεύτερη ημέρα την Πέμπτη, με ορισμένους αναλυτές να προειδοποιούν ότι η κράτηση του Wang μπορεί να επηρεάσει την πρόσβαση της εταιρείας στη χρηματοδότηση. Οι S-Enjoy Service Group Co. και Seazen Holdings Co., άλλες δύο εταιρείες της αγοράς ακινήτων που συνδέονται με το μεγιστάνα, δέχθηκαν εξίσου σημαντικές πιέσεις.

    Future Land shares sink after Wang's detention

    Ο Wang, που γεννήθηκε στο Changzhou της Κίνας, ξεκίνησε την καριέρα του ως εργάτης κλωστοϋφαντουργίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του περιοδικού Securities Times της Κίνας το 2013. Δημιούργησε το δικό του εργοστάσιο το 1988 και στη συνέχεια μεταπήδησε στην αγορά ακινήτων χρησιμοποιώντας 2 εκατομμύρια γιουάν (291.065 δολάρια) προσωπικά κεφάλαια. Ίδρυσε την εταιρεία που μετεξελίχθηκε στην Future Land το 1993 και τώρα κατέχει ποσοστό περίπου 70%.

    Η επιχείρηση, που συμμετέχει στους παγκόσμιους δείκτες της MSCI Inc., έχει χρηματιστηριακή αξία περίπου 5,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και έχει στην ιδιοκτησία της πάνω από 100 εμπορικά κέντρα στην Κίνα. Εμφάνισε έσοδα ύψους 54,8 δισεκατομμυρίων γιουάν το 2018 και είχε περίπου 83 δισεκατομμύρια γιουάν χρέος στις 31 Δεκεμβρίου.

    Ο Wang έχει πλειοψηφικό μερίδιο στην S-Enjoy Service, μια εταιρεία διαχείρισης ακινήτων, και ήταν πρόεδρος της Seazen με έδρα τη Σαγκάη μέχρι που η εταιρεία τον αντικατέστησε την Τετάρτη. Η περιουσία του Wang, αξίας 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων πριν γίνει γνωστή η κράτηση του, υποχώρησε στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια την Τετάρτη, σύμφωνα με τον Δείκτη Bloomberg Billionaires.

    Ενώ οι επενδυτές πιθανόν να παραμείνουν επιφυλακτικοί απέναντι στο Future Land βραχυπρόθεσμα, η κράτηση του Wang είναι πιθανό να επηρεάσει ελάχιστα τις δραστηριότητες και τις πωλήσεις της εταιρείας, ανέφεραν οι αναλυτές της JPMorgan Chase & Co. Επισήμαναν ότι μια χρεοκοπία θεωρείται απίθανη και ότι οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο αγοράς της συγκεκριμένης μετοχής, αν υποχωρήσει στα 6,80 δολάρια Χογνκ Κονγκ. Σήμερα διαπραγματεύονταν στα 7,04 δολ. Χονγκ Κονγκ, καταγράφοντας απώλειες 12%.

    Άλλοι αναλυτές είναι λιγότερο αισιόδοξοι. “Η ενδεχόμενη απώλεια του προέδρου μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην εταιρεία”, δήλωσε ο Charles Macgregor, επικεφαλής της Ασίας στην Lucror Analytics Pte. Στο μέλλον η Future Land μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με την προσπάθεια εξαγοράς της από τους ανταγωνιστές της αν ο Wang δεν μπορέσει να συνεχίσει τα καθήκοντά του, δήλωσε ο Macgregor.

    “Η μείωση της ρευστότητας μπορεί να αναγκάσει τη Future Land να πουλήσει μερικά από τα έργα της”, δήλωσε ο Philip Tse, αναλυτής της Bocom International Holdings Co. με έδρα το Χονγκ Κονγκ. “Οι ανταγωνιστές με ισχυρή χρηματοδότηση και άφθονα μετρητά θα μπορούσαν να είναι νικητές”.

     



    ΣΧΟΛΙΑ