• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η σύζυγος τραπεζίτη που κατηγορείται ως μέλος “ομάδας οργανωμένου εγκλήματος”

    • Bloomberg

    Zamira Hajiyeva


    Η σύζυγος ενός Αζέρου τραπεζίτη ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή, ξόδεψε για αγορές σχεδόν 16 εκατ. λίρες (20,4 εκατ. δολάρια) σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του πολυκαταστήματος Harrods και πολυτελών μπουτίκ, με 10 πιστωτικές κάρτες που εκδόθηκαν παράνομα από την τράπεζα που εργάζονταν ο άνδρας της.

    Η Zamira Hajiyeva, η οποία αποκαλύφθηκε πέρυσι στο πλαίσιο της λήψης αυστηρών μέτρων στη Βρετανία για αλλοδαπούς που συνδέονται με υποθέσεις διαφθοράς στο εξωτερικό, δικάζεται στο Λονδίνο για να κριθεί η έκδοση της στο Αζερμπαϊτζάν. Ως μέλος “ομάδας οργανωμένου εγκλήματος”, η 55χρονη, ξόδεψε σημαντικά κεφάλαια σε ξενοδοχεία και στα Harrods, υποστήριξε ο δικηγόρος της βρετανικής κυβέρνησης.

    “Οι ενέργειες της σε αυτή τη χώρα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως προσπάθεια νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, είτε ως συμμετοχή της σε απάτη”, ανέφερε η Helen Malcolm, η δικηγόρος που εκπροσωπεί την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν.

    Ο σύζυγός της Hajiyeva, Jahangir Hajiyev, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Τράπεζας του Αζερμπαϊτζάν, εκτίει ποινή φυλάκισης 15 ετών για κατάχρηση κεφαλαίων. Τα ετήσια κέρδη του ως υπάλληλος του κράτους δεν ξεπέρασαν τα 70.000 δολάρια, δήλωσε η Malcolm. Την ίδια ώρα, η σύζυγός του, που δεν είχε δικά της έσοδα, είχε στην κατοχή της δύο ιδιοκτησίες στην περιοχή του Knightsbridge, ανέφερε.

    Η Hajiyeva, η οποία συνελήφθη πέρυσι, δεν θα έχει μία δίκαιη δίκη στο Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε ο δικηγόρος της, Hugo Keith. Παράλληλα ισχυρίστηκε πως το γεγονός ότι ξόδεψε τόσο μεγάλα ποσά, όσο εξωφρενικό και αν ακούγεται, με πιστωτικές κάρτες που της είχε δώσει ο σύζυγος της, δεν σημαίνει ότι ήταν συνεργός στην απάτη του.

    Zamira Hajiyeva

    Ωστόσο, η Malcolm είπε ότι η κυβέρνηση απέρριψε τις προτάσεις ότι η υπόθεση ήταν πολιτικά παρακινούμενη. “Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη”, δήλωσε η Malcolm.

    Ο Hajiyeva ήταν μέλος μιας ομάδας 37 ατόμων, ύποπτων για υπεξαίρεση περίπου 97 εκατ. δολαρίων μεταξύ του 2009 και του 2015, δήλωσε η δικηγόρος. Ως σύμβουλος της τράπεζας, ο σύζυγός της επέβλεψε αιτήσεις για 28 παράνομες πιστωτικές κάρτες, τόνισε.

    Η Hajiyeva έχει προσπαθήσει να πουλήσει κοσμήματα, συμπεριλαμβανομένου και του οίκου δημοπρασιών Christie, για να χρηματοδοτήσει τον τρόπο ζωής της, είπε η Malcolm. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, διατάχθηκε να εξηγήσει πώς το ζευγάρι θα μπορούσε να αντέξει οικονομικά τις δύο ιδιοκτησίες. Η λεγόμενη διαταγή για τον ανεξήγητο πλούτο, βαραίνει τους κατόχους περιουσιακών στοιχείων, που πρέπει να αποδείξουν ότι ο η περιουσία τους είναι νόμιμη.

    Οι δικαστικές διαμάχες

    Η Hajiyeva μπαινοβγαίνει στα δικαστήριο του Λονδίνου κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους, καθώς η Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε να κατασχέσει ένα γήπεδο γκολφ έξω από το Λονδίνο και ένα σπίτι πολύ κοντά στο Harrods. Για αρκετούς μήνες, μπόρεσε να κρατήσει μυστική την ταυτότητά της, ωστόσο, τον περασμένο Οκτώβριο ένα δικαστής απέρριψε το αίτημα για συνέχιση της διατήρησης της ανωνυμίας της. 

    Εμφανίστηκε στα πρωτοσέλιδα και πάλι τον Ιανουάριο, όταν η αστυνομία κατάσχεσε δαχτυλίδι διαμαντιών αξίας 1,2 εκατομμυρίων λιρών από κοσμηματοπωλείο του Λονδίνου.

    Επιπλέον, η αστυνομία κατάσχεσε κοσμήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός κολιέ με ζαφείρια και ρουμπίνια Boucheron και ενός κολιέ με πέρλες Van Cleef & Arpels, ενώ η ίδια προσπάθησε να πάρει τα κοσμήματα που εκτιμήθηκαν στο Christie’s.

     



    ΣΧΟΛΙΑ