• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Deliveroo: “Mαύρη” πρεμιέρα για την εταιρεία delivery στο Λονδίνο – Βουτιά άνω του 30% για τη μετοχή της

    • Bloomberg


    Απώλειες μέχρι και 31% κατέγραψαν οι μετοχές της Deliveroo Holdings στην αγορά του Λονδίνου, σημειώνοντας την χειρότερη πρεμιέρα των τελευταίων δεκαετιών από τις μεγάλες αρχικές δημόσιες προσφορές του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Η εξέλιξη αυτή αποτελεί πλήγμα στην προσπάθεια του Λονδίνου να καθιερωθεί ως κόμβος για την εισαγωγή εταιρειών τεχνολογίας, στον απόηχο του Brexit.

    Η μετοχή της βρετανικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών delivery φαγητού που υποστηρίζεται από την Amazon, υποχωρούσε νωρίτερα κατά 23% στις 299,55 πένες, ενώ η τιμή της IPO διαμορφώθηκε στις 390 πένες, που ήταν και το κατώτατο όριο του αρχικού εύρους τιμών που είχε οριστεί. Η αρχική δημόσια προσφορά ανήλθε σε 1,5 δισ. στερλίνες (2,1 δισεκατομμύρια δολάρια).

    Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν ότι δεν θα αγόραζαν τη μετοχή κατά την IPO, επειδή ο τρόπος μεταχείρισης των κούριερ από την εταιρεία δεν συμβαδίζει με τις υπεύθυνες επενδυτικές πρακτικές. Επίσης, η διάθεση των μετοχών πραγματοποιήθηκε σε μία εποχή κατά την οποία οι επενδυτές έχουν απομακρυνθεί από τις ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες που ευνοήθηκαν από τα lockdowns κατά την πανδημία.

    Σημειώνεται ότι η Deliveroo είναι η πρώτη από τις κορυφαίες πέντε IPO του Λονδίνου φέτος, που δεν αποτιμήθηκε σύμφωνα με τον υψηλότερο στόχο που είχε θέσει η εταιρεία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Bloomberg News. Η βουτιά της μετοχής σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγράψει νεοεισηγμένη εταιρεία στην πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης της στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και δεκαετίες.

    Tα αίτια του “ναυαγίου”

    Στο μεταξύ, εκατοντάδες κούριερ σχεδιάζουν διαμαρτυρία την επόμενη εβδομάδα για να ασκήσουν πιέσεις για καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας.

    Την ίδια ώρα, η αύξηση των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα τον Μάρτιο προκάλεσε μια μετατόπιση των επενδυτών από τις μετοχές ανάπτυξης, στις οποίες ανήκει η Deliveroo.

    Σημειώνεται ότι και η μετοχή της αμερικανικής ανταγωνίστριας εταιρείας Doordash σημείωσε πτώση 23% αυτόν τον μήνα, ενώ οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές, Just Eat Takeaway.com NV, Delivery Hero SE και η κατασκευάστρια γευμάτων HelloFresh έχουν επίσης μειωθεί φέτος, καθώς η διάθεση εμβολίων αναζωπυρώνει τις ελπίδες για την επανεκκίνηση των οικονομιών.

    Η Deliveroo και οι επενδυτές της πούλησαν 384,6 εκατομμύρια μετοχές στην τιμή προσφοράς, που ισοδυναμεί με ποσοστό 21%. Η εταιρεία συγκέντρωσε 1 δισ. στερλίνες, ενώ οι μέτοχοι, συμπεριλαμβανομένης της Amazon.com και ο Διευθύνων Σύμβουλος Will Shu, πούλησαν τις υπόλοιπες μετοχές, αξίας 500 εκατ. στερλίνων. Πρόκειται για την μεγαλύτερη IPO στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από αυτή της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου THG Plc ύψους 1,88 δισεκατομμυρίων στερλίνων, τον Σεπτέμβριο.

    Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, η Amazon επιδίωκε να πουλήσει 23,3 εκατομμύρια μετοχές στην αρχική δημόσια προσφορά. Σύμφωνα με την τιμή της IPO, αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να λάβει έσοδα 90,9 εκατομμυρίων στερλίνων, με το υπόλοιπο μερίδιο της να έχει αξία περίπου 818 εκατομμυρίων λιρών, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg News.

    Τα lockdowns συνέβαλαν στη μαζική ανάπτυξη της Deliveroo και των άλλων ομοειδών εταιρειών. Οι παραγγελίες στην πλατφόρμα αυξήθηκαν κατά 64% πέρυσι, αλλά δεν κατάφερε ακόμη να μετατρέψει αυτήν την ανάπτυξη σε ετήσιο κέρδος. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, τα προσαρμοσμένα Ebitda της εταιρείας για το 2020 ανήλθαν σε ζημιές 11,8 εκατομμυρίων στερλίνων, λιγότερες από τις ζημιές 226,9 εκατ. στερλίνων το προηγούμενο έτος.

    «Αν η εταιρεία αναγκαστεί να προσφέρει περισσότερες παροχές στους εργαζομένους, όπως συνταξιοδοτικές εισφορές, τα ήδη μικρά περιθώρια της Deliveroo θα είναι δύσκολο να αυξηθούν και ο δρόμος προς την κερδοφορία φαντάζει πραγματικά πολύ δύσκολος», δήλωσε η Sophie Lund-Yates, αναλύτρια μετοχών της Hargreaves Lansdown Plc.

     Τεχνολογικός κόμβος

    Η Deliveroo υποτίθεται ότι θα αποτελούσε μία σημαντική εισαγωγή για το City του Λονδίνου, που εργάζεται σκληρά για να ενισχύσει τα διαπιστευτήριά του ως τόπος εισαγωγής εταιρειών τεχνολογίας που μπορούν να ανταγωνιστούν με τα μεγαθήρια της Νέας Υόρκης και του Χονγκ Κονγκ.

    Οι προσπάθειές της ενισχύθηκαν χθες, όταν η εγχώρια πολλά υποσχόμενη εταιρεία Oxford Nanopore Technologies, δήλωσε ότι σκοπεύει να εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Λονδίνου φέτος.

    Συνολικά, οι επιθετικές προσπάθειες μετά το Brexit έχουν αποδώσει. Οι IPO έχουν συγκεντρώσει πάνω από 7 δισεκατομμύρια στερλίνες στο Λονδίνο φέτος, πετυχαίνοντας το καλύτερο πρώτο τρίμηνο της αγοράς, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg.

    Η χρηματιστηριακή αξία της Deliveroo ύψους 7,6 δισεκατομμυρίων στερλίνων με βάση την τιμή της προσφοράς, την καθιστά μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας που διαπραγματεύονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Διαβάστε ακόμα:

    Xiaomi: Θα επενδύσει 10 δισ. δολάρια για την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων

    Αύξηση κερδών 162% για την εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων που επένδυσε ο Warren Buffett

    Archegos Capital Management: Πώς μία από τις μεγαλύτερες «αόρατες» περιουσίες παγκοσμίως, εξανεμίστηκε σε λίγες ημέρες

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ