• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Χειρόφρενο για τον χρυσό μετά την καλύτερη εβδομαδιαία απόδοση από το 2008


    Η τιμή του χρυσού κινείται χαμηλότερα, μετά την εβδομάδα που πέρασε κατά την οποία κατέγραψε την καλύτερη απόδοση από το 2008, καθώς οι επενδυτές εστιάζουν στις πολιτικές που έχουν στόχο να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

    Η στασιμότητα του χρυσού έρχεται μετά από την αναταραχή που προκάλεσε στην αγορά του πολύτιμου μετάλλου τις προηγούμενες ημέρες η διάσπαση στις αλυσίδες εφοδιασμού, δημιουργώντας μια πίεση στα futures, καθώς περιορίστηκε η ικανότητα των πωλητών να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις για την παράδοση του μετάλλου.

    Παρά το γεγονός ότι η πίεση αυτή άρχισε να είναι εμφανής πριν το σαββατοκύριακο, η φυσική αγορά παραμένει ισχυρή, με τα πιο βασικά διυλιστήρια της Ελβετίας να παραμένουν κλειστά για μία ακόμη εβδομάδα.

    “Η ζήτηση στη φυσική αγορά παραμένει ισχυρή”, επισήμανε ο Dick Poon, γενικός διευθυντής της Heraeus Metals Hong Kong Ltd. Περιορισμένος αριθμός διυλιστηρίων παραμένει στην παραγωγή και η διαχείριση των logistics είναι δύσκολη”,  τόνισε.

    Gold bears exited at fastest clip on record before its best week since 2008

    Η μεταβλητότητα έχει αυξηθεί αυτό το μήνα, καθώς εκτός από την πίεση της προσφοράς, ορισμένοι επενδυτές πούλησαν χρυσό για να αυξήσουν τα μετρητά τους προκειμένου να καλύψουν άλλες ζημιές. Το δολάριο ΗΠΑ εμφανίστηκε επίσης ως ένα προτιμώμενο από τους επενδυτές καταφύγιο, το οποίο βαδίζει για την καλύτερη μηνιαία απόδοση από το τέλος του 2016, εν μέσω ανησυχιών σχετικά με τη ρευστότητα και τις συνθήκες χρηματοδότησης στις αγορές.

    Το δολάριο ανέκαμψε και τα αμερικανικά futures υποχώρησαν τη Δευτέρα μετά την εκτίμηση κορυφαίου Αμερικανού λοιμωξιολόγου ότι οι θάνατοι από τον κορονοϊό μπορεί να φτάσουν στις 200.000 στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

    Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πακέτο οικονομικής ενίσχυσης ύψους 2 τρισ. δολαρίων την Παρασκευή, το μεγαλύτερο στην αμερικανική ιστορία, ενώ η Fed δεσμεύτηκε για απεριόριστες αγορές ομολόγων.

    “Η ρευστότητα θα είναι το βασικό σημείο εστίασης τις επόμενες μέρες καθώς πλησιάζουμε στα τέλη του τριμήνου”, δήλωσε ο Howie Lee, οικονομολόγος της Oversea-Chinese Banking Corp. “Παρόμοια με όσα είδαμε στις αρχές Μαρτίου, οι επενδυτές μπορεί να θελήσουν να ρευστοποιήσουν τον χρυσό που έχουν. Δεδομένων των σημερινών επιπέδων των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και της ισχύς του δολαρίου, ο χρυσός εξακολουθεί να διαπραγματεύεται κάτω από αυτό που θεωρούμε δίκαιη τιμή και παραμένουμε bullish στο πολύτιμο μέταλλο”.

    H spot τιμή του χρυσού υποχώρησε κατά 0,4% και διαμορφώθηκε στα 1.622,14 δολάρια ανά ουγγιά στο Λονδίνο νωρίτερα. Την περασμένη εβδομάδα η τιμή του εκτινάχθηκε κατά 8,6% και βαδίζει για έκτη τριμηνιαία αύξηση. Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index ενισχύθηκε κατά 0,5%, και θα κλείσει επίσης με κέρδη στο τρίμηνο.

    Το spread μεταξύ της τιμή του χρυσού σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη διαμορφώθηκε στα 30 δολάρια ανά ουγγιά τη Δευτέρα, έναντι 60 δολάρια που ήταν την περασμένη εβδομάδα.

    ‘Άλλα πολύτιμα μέταλλα επίσης υποχώρησαν, με το ασήμι να καταγράφει πτώση 2,4% μετά τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από το 2008.



    ΣΧΟΛΙΑ