• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Bezos, Musk, Gates: Τα ιλιγγιώδη ποσά που θα πρέπει να πληρώσουν με βάση τον προτεινόμενο φόρο πλούτου

    • Bloomberg
    Οι δισεκατομμυριούχοι Τζεφ Μπέζος - Έλον Μασκ

    Jeff Bezos, Elon Musk


    Πάνω από 78 δισ. δολάρια θα πρέπει να πληρώσουν οι 100 πλουσιότεροι Αμερικανοί με βάση το νέο φόρο πλούτου που πρότεινε τη Δευτέρα η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ελίζαμπεθ Γουόρεν και άλλοι προοδευτικοί νομοθέτες.

    Βάσει του προτεινόμενου νόμου Ultra Millionaire Tax Act, τα νοικοκυριά με καθαρό εισόδημα άνω των 50 εκατ. δολαρίων, θα φορολογούνται με 2% επί του πλούτου τους ετησίως, ενώ θα υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση 1% για τις περιουσίες που ξεπερνούν το 1 δισ. δολάρια. Ωστόσο, η πρόταση της Γουόρεν δύσκολα θα προχωρήσει στο διαιρεμένο κογκρέσο.

    Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου Jeff Bezos, θα επιβαρύνονταν αν η πρόταση γινόταν νόμος, με επιπλέον 5,4 δισ. δολάρια το 2021, ενώ ο Elon Musk θα έπρεπε να πληρώσει 5,2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την ανάλυση του Bloomberg.

    Το νέο μέτρο θα κόστιζε στον Bill Gates επιπλέον 5 δισ. δολάρια και ο Mark Zuckerberg θα χρειαζόταν να πληρώσει πάνω από 2,9 δισ. δολάρια.

    Το 2020, οι 100 πλουσιότεροι Αμερικανοί προσέθεσαν συνολικά 598 δισ. δολάρια στην προσωπική τους περιουσία, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index. Ο προτεινόμενος φόρος θα παρακρατήσει το 13% αυτού του ποσού. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις κατά της φοροαποφυγής, και φόρο εξόδου 40% για τους πλούσιους Αμερικανούς που αλλάζουν υπηκοότητα.

    Ενώ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει προτείνει υψηλότερους φόρους για τις εταιρείες και τους πλούσιους, ο ίδιος και ορισμένοι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο δεν τάσσονται υπέρ του φόρου επί του πλούτου. Όσοι αντιτίθενται σε αυτό το φόρο υποστηρίζουν ότι θα είναι δύσκολο να εφαρμοσθεί και τελικά θα θεωρηθεί αντισυνταγματικός από το Ανώτατο Δικαστήριο που απαρτίζεται από συντηρητικούς δικαστές.

    Περίπου 100.000 οικογένειες και σχεδόν 1.000 δισεκατομμυριούχοι θα κληθούν να καταβάλουν τον προτεινόμενο φόρο, σύμφωνα με ανάλυση των οικονομολόγων του πανεπιστημίου Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας,  Εμμάνουελ Σάεζ και Γκαμπριέλ Ζούκμαν. Υπολογίζουν ότι τα ποσά που θα καταβληθούν σε μία δεκαετία θα ανέλθουν στα 3 τρισ. δολάρια.

    Διαβάστε ακόμα:

    Bill Gates vs Elon Musk: Αν δεν είστε ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, δεν πρέπει να αγοράσετε Bitcoin

    Οι δηλώσεις του Elon Musk για το Bitcoin του στοίχισαν 15,2 δισ. σε μία ημέρα

    Bill Gates: Επενδύσεις 1 δισ. δολαρίων από το fund του δισεκατομμυριούχου – Το νέο στοίχημα

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ