• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Bill Gates: Επενδύσεις 1 δισ. δολαρίων από το fund του δισεκατομμυριούχου – Το νέο στοίχημα

    • Bloomberg
    Bill Gates

    Bill Gates


    H Breakthrough Energy Ventures, το venture capital που επενδύει στην “καθαρή” τεχνολογία, με επικεφαλής τον Bill Gates, συγκέντρωσε 1 δισ. δολάρια για ένα δεύτερο γύρο επενδύσεων.

    Το fund, που είχε στηρίξει με το πρώτο δισεκατομμύριο 45 start ups εταιρείες, ιδρύθηκε το 2016 και έκτοτε χρηματοδοτεί νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην «καθαρή” τεχνολογία.

    Τα κεφάλαια διοχετεύονται σε εταιρείες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των εκπομπών, και έχουν αυξηθεί στα 16 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 από 400 εκατομμύρια δολάρια το 2013, σύμφωνα με έκθεση της PwC που δημοσιεύθηκε πέρυσι.

    Η πρώτη τεχνολογική «έκρηξη» ήταν απογοητευτική. Τα venture capitals έχασαν περισσότερα από 12,5 δισ. δολ., τα οποία επενδύθηκαν από το 2006 έως το 2011. Η χρηματοοικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας επιδείνωσε την κατάσταση, ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν ότι υπήρχαν μεγαλύτερα προβλήματα λόγω της επενδυτικής φιλοσοφίας που επικρατούσε.

    Πρώτον, τα venture capitals ευελπιστούσαν να επαναλάβουν την επιτυχία που είχαν σημειώσει οι νεοσύστατες επιχειρήσεις του Διαδικτύου, αναμένοντας αποδόσεις από τις επενδύσεις “καθαρής” τεχνολογίας σε λιγότερο από πέντε χρόνια.

    Δεύτερον, οι τύποι τεχνολογιών στις οποίες επένδυσαν περιορίζονταν κυρίως στην ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, στα βιοκαύσιμα και στα ηλεκτρικά οχήματα – όλα βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό από τις εκάστοτε κυβερνητικές ρυθμίσεις προκειμένου να αναπτυχθούν.

    Η Breakthrough Energy Ventures έμαθε από αυτήν την αποτυχία. Ξεκίνησε ένα fund που θα λειτουργούσε για 20 χρόνια, αντί να περιμένει αποδόσεις σε πέντε μόλις χρόνια.

    Επίσης, επένδυσε σε μία ευρεία γκάμα τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας, του real estate, των μεταφορών και των κατασκευών. Το κέρδος παραμένει ο απώτερος στόχος, αλλά η BEV έθεσε άλλα κριτήρια: οι εταιρείες είχαν στόχο να βρουν τρόπους για τη μείωση κατά τουλάχιστον 500 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους των ετήσιων εκπομπών CO₂ – περίπου το 1% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων.

    Οι start up λογισμικού μπορούν να είναι ευέλικτες, μεταβαίνοντας από τη μία ιδέα στην άλλη, όταν ένα επιχειρηματικό σχέδιο δεν προχωρά. Αυτό είναι σπάνιο για τις εταιρείες καθαρής τεχνολογίας, λόγω του χρονικού διαστήματος και του χρηματικού ποσού που πρέπει να δαπανήσουν πριν γίνει αντιληπτό ότι το πλάνο τους απέτυχε.

    Γι ‘αυτό η BEV βασίζεται σε μια ομάδα που αποτελείται από ακαδημαϊκούς, επιχειρηματίες, πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους και τραπεζίτες, καθώς και επενδυτές. Η αποστολή τους δεν περιορίζεται στο να κρίνουν μία ιδέα και τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από αυτή.

    “Έχουμε δημιουργήσει μια εξαιρετική τεχνική ομάδα και η ικανότητά μας να ολοκληρώσουμε ένα δεύτερο fund αποτελεί απόδειξη της καλής δουλειάς “, δήλωσε ο Eric Toone, τεχνικός διευθυντής της BEV. Ο πρώτος γύρος περιλάμβανε επενδύσεις σε πολύπλοκες τεχνολογίες, όπως αποθήκευση ενέργειας, εξόρυξη λιθίου, ηλεκτρική αεροπορία, συνθετικό φοινικέλαιο, χάλυβας μηδενικού άνθρακα, τουρμπίνες ηλεκτρικής ενέργειας κ.α.

    Παρόλο που η BEV επενδύει σε νεοσύστατες επιχειρήσεις και δεν αναμένει γρήγορες αποδόσεις, ο πολλαπλασιασμός των εταιρειών καθαρής ενέργειας που εισάγονται στα χρηματιστήρια μέσω SPAC βοήθησε την επιτυχία της.

    Η QuantumScape, η οποία παράγει μπαταρίες ιόντων λιθίου επόμενης γενιάς, εισήχθη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τον Σεπτέμβριο. Η αποτίμησή της έφτασε τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια από 3 δισεκατομμύρια δολάρια, παρόλο που οι μπαταρίες της δεν θα βγουν στην αγορά πριν από το 2025. «Μπορεί να έχουμε κάποιες πρόωρες νίκες, αλλά ο τελικός αντίκτυπος πολλών εκ των επενδύσεων μας θα χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα», τόνισε ο  Rodi Guidero, γενικός διευθυντής της BEV.

    Μεταξύ των κυριότερων επενδυτών του πρώτου fund της BEV ήταν ο Jeff Bezos της Amazon, ο Mukesh Ambani της Reliance Industries, ο Richard Branson της Virgin Group, ο Jack Ma του Alibaba Group και ο διαχειριστής hedge fund, Chris Hohn. Ο Michael Bloomberg, ιδρυτής και ιδιοκτήτης πλειοψηφίας του Bloomberg LP, επίσης στηρίζει την BEV.

    Ο Guidero είπε ότι πολλοί από τους αρχικούς επενδυτές της BEV συμμετέχουν και στον δεύτερο γύρο, μαζί με μερικούς νέους, αλλά δεν αποκάλυψε τα ονόματα τους.

    Ο Bill Gates και η… ένοχη απόλαυση των 4,29 δισ. δολαρίων

    Μπιλ Γκέιτς: Είναι πλέον ο μεγαλύτερος Αμερικανός γαιοκτήμονας με 968 χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης

    Bill Gates και Jeff Bezos: Αυτή είναι η start up στην οποία επενδύουν οι δύο δισεκατομμυριούχοι

     Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ