• Big Story

    Τρύφων Αλεξιάδης: Φόροι, ΕΝΦΙΑ και γενέθλια. Ξεκίνησε η πιο κρίσιμη εβδομάδα της καριέρας του

    Τρύφων Αλεξιάδης.

    Τρύφων Αλεξιάδης. ετών 59. Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών


    O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης σήμερα έχει τα γενέθλια του. Κλείνει τα 59 του χρόνια. Άρα εύκολα υποθέτει κάποιος ότι η εβδομάδα ξεκίνησε καλά. Όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Μπορεί σήμερα να έχει τα γενέθλια του και η ημέρα να είναι πιο χαλαρή όμως από αύριο θα διαπιστώσει ότι η τρέχουσα εβδομάδα ίσως αποδειχτεί η κρισιμότερη των τελευταίων μηνών. Ίσως και της καριέρας του. Ο λόγος; Την Παρασκευή ο Καβαλιώτης υπουργός θα έχει μία πρώτη εικόνα πως αντέδρασε ο κόσμος στην καταβολή των άγριων φόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπρόσθετα ο Τρύφων Αλεξιάδης έχει μπροστά του τον μεγάλο πονοκέφαλο που λέγεται φυσικά ΕΝΦΙΑ. Και αυτή την εβδομάδα θα φανεί και  το μέγεθος του πολιτικού προβλήματος που θα προκύψει με τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα υψηλός για φορολογούμενους που έως τώρα είχαν χαμηλές υποχρεώσεις.

    O πρώτος πονοκέφαλος 

    Ας τα δούμε όμως αναλυτικά. Την Παρασκευή 29 Ιουλίου, η εφορία και  ίδιος ο Αλεξιάδης έχουν ορίσει ότι λήγει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος. Είναι η πρώτη δοκιμασία  για τους φόρους που έχουν να καταβάλλουν οι πολίτες στο δεύτερο εξάμηνο. Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν να δουν αν οι φορολογούμενοι ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους ή αν θα πρέπει να αρχίσουν να κάνουν υπολογισμούς για πιθανή «τρύπα» έως το τέλος του έτους. Αυτό που σκέπτονται πολλοί είναι να μην πληρώσουν εν μέσω του θέρους (έτσι ώστε να λήξει) και να διακανονίσουν την οφειλή τους.

    Συνολικά, 2.285.901 φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο ύψους 3,647 δις ευρώ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της εκκαθάρισης του φόρου εισοδήματος.

    Το ποσό αυτό μπορεί να καταβληθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Κάτι που σημαίνει ότι αναλογικά στην πρώτη δόση που λήγει την Παρασκευή θα πρέπει το κράτος να έχει εισπράξει περίπου 1,2 δις ευρώ.

    Ο δεύτερος πονοκέφαλος 

    Την ίδια ώρα, όμως, η κυβέρνηση έχει μπροστά της τον εφιάλτη που λέγεται ΕΝΦΙΑ. Ο Αλεξιάδης ,  κατέστησε σαφές ότι τα εκκαθαριστικά του φόρου θα έχουν εκδοθεί έως το τέλος Ιουλίου δηλαδή έως την Παρασκευή η το αργότερο την Δευτέρα , ώστε η αποπληρωμή του – σε πέντε μηνιαίες δόσεις – να ξεκινήσει από τον Αύγουστο. Το πρόβλημα είναι ότι από τις δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις που γίνονται, προκύπτει σημαντική επιβάρυνση φέτος για χιλιάδες φορολογούμενους λόγω των αλλαγών που ψηφίστηκαν τους προηγούμενους μήνες.

    Όμως είχε εξηγήσει ο υπουργός στο κανάλι της Βουλής προ ημερών «κατά 99,9% η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα έχει ολοκληρωθεί μέσα τον Ιούλιο, άρα όπως προβλέπει ο νόμος έχουμε άνετα πέντε δόσεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου».

    Ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου τρέχουν ήδη τις δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις του ΕΝΦΙΑ, ενώ αναφέρθηκε και σε μηχανογραφικά προβλήματα, για τα οποία, όπως είπε, δεν ευθύνονται οι υπηρεσίες και οι υπάλληλοι.

    Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο δύο επιπλέον δόσεων, μέχρι τον Φεβρουάριο, ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι «εξετάζουμε τα πάντα και προσπαθούμε να διαπραγματευτούμε τα πάντα, αλλά δεν μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή ότι θα νομοθετηθεί η παράταση της καταβολής των δόσεων μέχρι τον Φεβρουάριο».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/athens-hilton-dite-pii-katethesan-prosfores-stin-afasi-tou-diagonismou/63303

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

    http://www.mononews.gr/dite-se-ena-video-pos-spira-klevi-apo-enan-93chrono-23000-evro-apo-atmvideo/63409

     



    ΣΧΟΛΙΑ