• Big Story

    Τα Funds τα παίρνουν όλα, ακόμα και τα δάνεια της α’ κατοικίας – Πώς θα λειτουργήσει το σύστημα


    Κανείς και τίποτα δε γλιτώνει από τα «νύχια» των funds, στα οποία η κυβέρνηση «σπρώχνει» όλα τα δάνεια, ακόμα και τα στεγαστικά με υποθήκη την πρώτη κατοικία, προκειμένου να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να εκταμιευθούν τα 7,5 δις ευρώ της πρώτης υποδόσης. Οι τροπολογίες που πέρασαν σωρηδόν από τη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα, ρυθμίζοντας τα τελευταία προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, περιελάμβαναν πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις, ειδικά για όσους έχουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των δανείων τους σε τράπεζες, καθώς σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια με τις τροπολογίες αυτές επήλθαν οι εξής αλλαγές:

    – παραχωρείται άμεσα στα funds η διαχείριση, διευθέτηση και είσπραξη όλων των δανείων πρώτης κατοικίας (όχι μόνο «κόκκινων», αλλά και εξυπηρετούμενων), χωρίς κανένα όριο προστασίας, με προοπτική από τον Ιανουάριο του 2018 να τους παραχωρηθεί και η κυριότητα των δανείων αυτών.

    Μολονότι μέχρι το τέλος του 2017 ισχύει η προστασία για δάνεια α’ κατοικίας αξίας μέχρι 140.000 ευρώ, ωστόσο και αυτή από την 1η Ιανουαρίου του 2018 θα αποτελέσει παρελθόν, ενώ στο μεταξύ τα funds θα μπορούν να προετοιμάσουν το έδαφος για την είσπραξή τους, όταν αυτό τους επιτραπεί.

    – παράλληλα, τα funds αποκτούν πρόσβαση σε όλα ανεξαιρέτως τα εγγυημένα από το κράτος δάνεια, γεγονός που σημαίνει ότι, μέσω των δανείων αυτών, αποκτούν ουσιαστικά έλεγχο σε κρατικούς οργανισμούς (π.χ. ΔΕΗ, Αττικό Μετρό, ΑΔΜΗΕ) και ακίνητα, ενώ από την εξέλιξη αυτή επηρεάζονται και νοικοκυριά που υπέστησαν ζημιές από πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς και έλαβαν δάνεια με κρατική εγγύηση.

    Το σημείο αυτό προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς εκτός από το γεγονός ότι ανοίγει το δρόμο για κατασχέσεις σε βάρος σεισμοπλήκτων, πλημμυροπαθών και πυροπλήκτων που πήραν δάνεια με κρατική εγγύηση και για απόκτηση ελέγχου σε κρατικούς οργανισμούς, απειλεί να θέσει εκτός τροχιάς και τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού αν τα funds που θα αναλάβουν τη διαχείριση δανείων κρατικών οργανισμών απαιτήσουν πληρωμές τις οποίες μέχρι σήμερα το κράτος, σε συνεννόηση με τις τράπεζες, μπορούσε να διακανονίσει, καθυστερώντας τις για αργότερα, τότε είναι πιθανό να προκύψουν επιπλέον δαπάνες, οι οποίες δεν αποκλείεται να οδηγήσουν στην εφαρμογή του «κόφτη», παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης.

    – τέλος, προβλέπεται η δυνατότητα αύξησης του κυμαινόμενου επιτοκίου επιχειρηματικών δανείων μετά την παραχώρησή τους σε funds.

    Η αρχική πρόβλεψη ήταν να απαγορεύεται στα funds η αύξηση του επιτοκίου σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά που πλήρωνε ο δανειολήπτης στην τράπεζα, όμως με τροπολογία που πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα αυτό άλλαξε. Πρόκειται για μία ρύθμιση που αφορά κυρίως σε εξυπηρετούμενα δάνεια υγιών ελληνικών εταιρειών.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: 

    http://www.mononews.gr/tafi-venizelon-ektasi-aniki-ston-dimo-chanion-ke-ochi-sto-dimosio/50877



    ΣΧΟΛΙΑ