• Ενέργεια

    Ντίνος Μπενρουμπή (Protergia): «Η ΔΕΗ λειτουργεί με ζημιά τα λιγνιτικά για να μην πουλάμε εμείς»

    Ντίνος Μπενρουμπή, Protergia


    Τη στρατηγική της ΔΕΗ, να προτιμά να λειτουργεί τα λιγνιτικά με ζημιές παρά να αφήσει να λειτουργούν παραπάνω οι μονάδες των άλλων, κατήγγειλε στην ομιλία του στο Delphi Economic Forum ο κ. Ντίνος Μπενρουμπή, Γενικός Διευθυντής της Protergia. «Η ΔΕΗ, που λέγαμε πέρυσι ότι είναι σημαντικό να είναι ισχυρή, γίνεται όλο και πιο ζημιογόνα γιατί δουλεύει ανορθολογικά τους πόρους που διαθέτει», τόνισε, προσθέτοντας: «Οι ρύποι είναι στα 22 ευρώ και επιμένει να λειτουργεί λιγνιτικές μονάδες, που είναι αντιοικονομικές και την οδηγούν σε ζημίες. Το κάνουν αυτό, όμως, για να μη λειτουργήσουν άλλοι που λειτουργούν φθηνότερα».

    «Όσο επικρατεί αυτή η λογική, δεν θα έχουμε μια υγιή αγορά ενέργειας. Το κόστος είναι μεγαλύτερο από την τιμή πώλησης και η ΔΕΗ λειτουργεί επί ζημία και γι’ αυτό δεν μπορεί να εξυγιανθεί η αγορά ενέργειας», τόνισε ακόμη ο κ. Μπενρουμπή, συμπληρώνοντας: «Θα είναι μια αγορά από την οποία λείπουν η ρευστότητα και η δύναμη, ενώ δεν θα είναι ποτέ για τον καταναλωτή μια οικονομική αγορά».

    Αναφερόμενος στην προσφορά του ομίλου Μυτιληναίος για τη μονάδα της ΔΕΗ στη Μελίτη, ο κ. Μπενρουμπή ανέφερε ότι «ήταν η μόνη ισότιμη και έντιμη προσφορά σε ένα ξεκάθαρο διαγωνισμό. Αν έπρεπε να πούμε να σου δώσω 150 για να μου δώσεις 100, αυτό δεν το κάναμε».

    Φυσικό αέριο

    Σύμφωνα με τον κ. Μπενρουμπή και τις εκτιμήσεις που έχει, τα επόμενα χρόνια το διοξείδιο του άνθρακα θα ανεβαίνει και το φυσικό αέριο θα μειώνεται και για αυτό ο όμιλος προχωρά στη δημιουργία της μονάδας φυσικού αερίου και μέσα στο έτος θα ξεκινήσει η κατασκευή.

    Σημείωσε ότι η ασφάλεια εφοδιασμού εξασφαλίζεται από το φυσικό αέριο μετά τον TAP και με όλες τις διελεύσεις που δημιουργούνται. Η Ευρώπη βρίσκεται σε φάση απανθρακοποίησης και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) θα είναι μια λύση, αλλά μέχρι το 2030-40 δεν πρόκειται να δούμε μεγάλες μονάδες αποθήκευσης ενέργειας.

    Για τον ενεργειακό σχεδιασμό

    Μια τυπική προσαρμογή που αγνοεί πολλούς σημαντικούς παράγοντες θεωρεί ο κ. Μπενρουμπή τον ενεργειακό σχεδιασμό της Ελλάδας.

    «Ο ενεργειακός σχεδιασμός της Ελλάδος απλά αποδέχθηκε αυτά που δεν μπορούσε να αποφύγει, αναφέρει ως το 2030 40% μείωση των ρύπων και στο 32,5% τις ΑΠΕ. Όμως δεν το κάνει με τον πιο οικονομικό τρόπο, ούτε περιλαμβάνεται ο τεχνικός τρόπος, απλά έγινε μια τυπική προσαρμογή σε αυτό που ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε χαρακτηριστικά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παναγιωτάκης (ΔΕΗ): «Πάω στην Κίνα να φέρω επενδυτές»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άρθρο-παρέμβαση: Αυτές οι εταιρείες είναι οι BIG FOUR στο ρεύμα (ΔΕΗ, PROTERGIA, ΗΡΩΝ, ELPEDISON)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τραπεζίτες για νέο νόμο Κατσέλη: «Σώζουμε τους παλιούς, αλλά σε βάρος των νέων»



    ΣΧΟΛΙΑ