• Big Story

    Ως «ωρολογιακή βόμβα» χαρακτηρίζονται τα αντίμετρα

    ΔΝΤ


    Τα γνωστά αντίμετρα της λιτότητας, αναμένεται να μετονομαστούν σε μια “ωρολογιακή βόμβα”, που καθόλου άσκοπα, θα «σκάσει» στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης . Τα ψιλά γράμματα της συμφωνίας, συνδυασμένα με την εμπειρία από τον τρόπο που έχει συμπεριφερθεί η ελληνική οικονομία τα χρόνια της κρίσης, δεν αποτελούν καλό οιωνό της εφαρμογής αντίμετρων που θα παρακάμψουν τις αρνητικές κυρώσεις της πολιτικής της λιτότητας.

    Τα αντίμετρα της λιτότητας είναι τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ και αν όλα πάνε βάσει σχεδίου της κυβέρνηση, θα αρχίσουν να «λαμβάνουν χώρα» από το 2019 μαζί με τα μέτρα της λιτότητας. Είναι σημαντικό όμως να αναρωτηθούμε τον λόγο για τον οποίο η εφαρμογή των μέτρων και των αντίμετρων δεν ξεκινά από το 2018 και οι δανειστές και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δέχονται να τα κάνουν πράξη αργότερα.

    Η απάντηση είναι προφανής και δεν είναι λίγες οι φορές που έχει γίνει ξεκάθαρη από την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. «Η ελληνική οικονομία δεν αντέχει στην παρούσα φάση άλλη λιτότητα και τα μέτρα για να επιτευχθούν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να ληφθούν αργότερα, όταν θα έχει κλείσει το παραγωγικό κενό, δηλαδή όταν η ελληνική οικονομία θα έχει εδραιώσει την ανάκαμψή της. Συνοψίζοντας, αν στην παρούσα φάση που η οικονομία βρίσκεται στο αρχικό στάδιο ανάκαμψης ληφθούν τα σκληρά μέτρα της συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση, τότε η οικονομία θα στραγγαλιστεί με αποτέλεσμα να μην ανακάμψει και να μην επαληθευτούν οι προβλέψεις ανάπτυξης πάνω στις οποίες βασίζεται και η πρόβλεψη για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.»

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λοιπόν, που είναι πάντα μετρημένο στις εκτιμήσεις του επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να πετύχει πλεονάσματα για πολλά χρόνια πάνω από 1,5%. Μπορεί να πετύχει πλεονάσματα 3,5% που προβλέπεται στο πρόγραμμα μόνο με σκληρά μέτρα λιτότητας (και σίγουρα χωρίς αντίμετρα που τα ακυρώνουν) και μάλιστα για μικρό χρονικό διάστημα. Τα μέτρα λιτότητας που θα φέρουν το 3,5% περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε και είναι η μείωση του αφορολόγητου και η μείωση των συντάξεων. Για να ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα θα πρέπει το πλεόνασμα του 2019 αντί για 3,5% να φθάσει και να ξεπεράσει το 4,5%. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει αυτό το σημαντικό βήμα να δημιουργήσει μια σταθερότητα και να την αναγνώσει ως τέτοια και το ΔΝΤ που θα δώσει και το τελικό ΟΚ για την ενεργοποίηση των αντίμετρων.

    Σημαντικό ρόλο όσων προαναφέραμε αποτελεί  η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια, δηλαδή ρυθμό πάνω από το 2% από το 2018 και μετά. Πρόκειται για την επίτευξη στόχων που βασίζεται κυρίως στη σημαντική επιτάχυνση των ιδιωτικών επενδύσεων καθώς και στην αύξηση των εξαγωγών. Οι αστάθμητοι παράγοντες για αυτές τις προσδοκίες είναι μεγάλοι, καθώς η πρώτη εξαρτάται από το γενικότερο κλίμα στην οικονομία και τη βελτίωση του τραπεζικού συστήματος ενώ η δεύτερη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Στον αντίποδα, η ελληνική οικονομία έχει δείξει μια αξιοθαύμαστη ευαισθησία στην περικοπή δαπανών, όπως αυτή της μείωσης των συντάξεων που θα πραγματοποιηθεί το 2019. Αυτή τη χρονιά που θα αφαιρεθούν από την αγορά περίπου 2 δισ. ευρώ από τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 2,6%, ο υψηλότερος των επόμενων πέντε ετών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βέροια: Εξετάζονται ιατρικές ευθύνες για την κατάληξη 4χρονου παιδιού

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: O… «Superman» Λε Μπρον Τζέιμς δείχνει ποιος είναι το αφεντικό (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βασίλης Σπανούλης: Ο άνθρωπος του τελευταίου σουτ



    ΣΧΟΛΙΑ