• Big Story

    Χρήστος Μεγάλου: Η Πειραιώς «φουλάρει» τις μηχανές και ρίχνει 5 δισ. στην αγορά

    Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου. CEO Τράπεζα Πειραιώς


    «Φουλάρει» τις μηχανές η Τράπεζα της Πειραιώς και ρίχνει στην αγορά 5 δισ. ευρώ. Όπως είπε ο επικεφαλής Χρήστος Μεγάλου με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η χώρα μπορεί να γυρίσει σελίδα. Αναφέρθηκε διεξοδικά στα οικονομικά στοιχεία της τράπεζας και υπογράμμισε πως οι στόχοι σε ότι αφορά την μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, επιτυγχάνονται μέσα από το σχέδιο «Ατζέντα 2020». Η Τράπεζα σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου σκοπεύει να αυξήσει τις χρηματοδοτήσεις της στα 5 δισ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2020, από τα 2 δισ. ευρώ που ήταν το 2016.

    «Σήμερα η Τράπεζα επικεντρώνεται να βοηθήσει την χώρα να μπει σε τροχιά ανάπτυξης και μέσα από την «Ατζέντα 2020», επιδιώκουμε να εξελιχθούμε στην πιο αξιόπιστη τράπεζα στην Ελλάδα, στην τράπεζα που θα συντελέσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Βασικοί στόχοι της «Ατζέντας 2020», είναι η μείωση των καθυστερούμενων ανοιγμάτων, η διατήρηση της ισχυρής κεφαλαιακής βάσης της τράπεζας, η αυτόνομη πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές και ο μηδενισμός της χρηματοδότησης της από το ευρωσύστημα. Οι προκλήσεις είναι πολλές, οι στόχοι μας φιλόδοξοι, αλλά επιτεύξιμοι», έκλεισε, ο κ. Μεγάλου.

    «Το μεγάλο διακύβευμα σήμερα, είναι η δυναμική επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη και για να το πετύχουμε, απαιτείται πολιτική σταθερότητα, δέσμευση της πολιτείας και να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις και η συστράτευση όλων των υγιών επιχειρηματικών δυνάμεων της χώρας». Αυτό ανέφερε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, κύριος Γιώργος Χαντζηνικολάου, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.

    Όπως είπε, «το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση και θα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά για να περάσουμε σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης».«Αν και δεν υπάρχει απόφαση για το χρέος», συμπλήρωσε, «δύο βασικά ζητούμενα, που είναι η άρση της αβεβαιότηας και η μείωση του ρίσκου, έχουν αρχίσει να επιτυγχάνονται. Τώρα, το μεγάλο στοίχημα, είναι η επιστροφή των καταθέσεων, η άρση των capital controls, η έξοδος στις αγορές, που θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και θα βγάλουν οριστικά την χώρα από την κρίση».

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Χαντζηνικολάου στο κομμάτι των ιδιωτικοποιήσεων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Σας βεβαιώνω, μόλις επέστρεψα από το εξωτερικό και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα ελληνικά assets». Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα, σημείωσε πως κάθε μέρα κοστίζει ακριβά καθώς μειώνονται οι καταθέσεις, αυξάνονται τα κόκκινα δάνεια, περιορίζονται οι επενδύσεις. Η μεγαλύτερη πρόκληση για τις τράπεζες σήμερα, όπως είπε, είναι ο περιορισμός των κόκκινων δανείων και συμπλήρωσε ότι η πορεία των τραπεζών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία της οικονομίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΟΛΘ: Τι ζητούν και τι φοβούνται οι νέοι επενδυτές- Πως οραματίζονται το λιμάνι

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Όμιλος Μυτιληναίος «τίναξε τη μπάνκα στον αέρα»! Στα 740,8 εκ. ευρώ η ζήτηση για το ομόλογο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ούζο-μαϊμού κατακλύζει τις διεθνείς αγορές



    ΣΧΟΛΙΑ