• ΑΓΟΡΕΣ

    Τα περιζήτητα ελληνικά assets, η αύξηση κεφαλαίου της Alpha και του… Τζιρακιάν – Τι λένε οι ξένοι στον Χρήστο Μεγάλου

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τράπεζα Πειραιώς: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το πράσινο ομόλογο

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζα Πειραιώς


    Iστορικές στιγμές βιώνουν οι επενδυτές των ελληνικών assets. Για πρώτη φορά στην ιστορία ελληνικό ομόλογο, εν προκειμένω το 5ετούς διάρκειας, γράφει αρνητική απόδοση, -0,08%! Για πρώτη φορά υπάρχει το μείον (-) ως πρόσημο σε ελληνικό τίτλο! Πρόκειται για ομόλογο χώρας, της Ελλάδας, που πριν από έξι χρόνια βρισκόταν με το ένα πόδι εκτός ευρωζώνης! Πρόκειται για το ομόλογο της χώρας μας που δεν έχει ακόμα επενδυτική βαθμίδα!

    Το boost, όπως αναφέρουν αναλυτές προέρχεται α) από το πρόγραμμα επαναγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι ελληνικοί τίτλοι, και β) από την προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, η οποία βασίζεται στα κεφάλαια, 32 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

    Ξένοι διαχειριστές ενημέρωσαν τον CEO της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρ. Μεγάλου κατά τα  roadshows που πραγματοποιούσε το προηγούμενο διάστημα για την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας, αλλά και το ομόλογο που εξέδωσε την περασμένη Τετάρτη, ότι ενδιαφέρονται σφόδρα για την Ελλάδα, για τους ακόλουθους λόγους:

    Πρώτον: Η Ελλάδα εμφανίζει και θα εμφανίσει από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, τουλάχιστον κατά 6% το 2022. Οπότε σπεύδουν να πάρουν θέση εγκαίρως.

    Δεύτερον: «Αγοράζουν» το ελληνικό ΑΕΠ και ταυτόχρονα δείχνουν εμπιστοσύνη στις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις, όπως το εργασιακό και το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έρχεται (δεύτερος πυλώνας ασφάλισης), στοιχεία που ανοίγουν την οικονομία, πέρα από την μείωση της φορολογίας.

    Τρίτον: Εξ αυτών των λόγων θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι μέχρι το τέλος του 2022 οι τράπεζες θα έχουν μειώσει σε μονοψήφια ποσοστά τα κόκκινα δάνεια και ταυτόχρονα πριν από το τέλος του χρόνου θα εκκινήσει η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα σε έργα που συνδέονται με το Recovery Fund (ενέργεια, βιομηχανία, real estate, τουρισμός).

    Το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν μπορεί να μείνει αμέτοχο, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς. Η ερχόμενη εβδομάδα είναι σημαντική, καθώς συνέρχεται η γενική συνέλευση της Alpha Bank, κατά την οποία πρόκειται να αποφασιστεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 800 εκατ. ευρώ. Μένει να ξεκαθαρίσουν οι όροι της αύξησης, όπου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς θα διαμορφωθούν σε κάθε μία μετοχή για κάθε μία παλιά στο 1 ευρώ. Το «1 ευρώ» ουσιαστικά, η τιμή συμμετοχής στην ΑΜΚ, είναι ο λόγος που κρατά τη μετοχή στα επίπεδα του 1,20 ευρώ, σημειώνουν οι χρηματιστές.

    Πάνω από 2,6 δισ. ευρώ έχουν σηκώσει από τον Μάρτιο, ΔΕΗ και Πειραιώς (ομολογιακά, αύξηση κεφαλαίου), ενώ τον ίδιο δρόμο ακολουθούν μια σειρά από εισηγμένες που τα χαμηλά επιτόκια και κυρίως οι θετικές προοπτικές, ανοίγουν την όρεξη για άντληση κεφαλαίων.

    Ακόμα και η «μικρή» εισηγμένη, η Σωληνουργεία Τζιρακιάν των 3,048 εκατ. μετοχών και της κεφαλαιοποίησης των 7,9 εκατ. ευρώ, υλοποιεί αύξηση κεφαλαίου 3 εκατ. ευρώ. Από εκεί και πέρα μέχρι τα τέλη Ιουλίου οι επενδυτές, Έλληνες και ξένοι θα κληθούν να βάλουν το χέρι στη τσέπη πληρώνοντας τη συμμετοχή τους σε αυξήσεις που ξεπερνούν το 1,035 δισ. ευρώ, αφού ή δη τρέχει η αύξηση κεφαλαίου κατά 60 εκατ. ευρώ της Aegean Airlines και έπονται, η Alpha με τα 800 εκατ. ευρώ, η Ελλάκτωρ με τα 120 εκατ. ευρώ, ΕΛΓΕΚΑ 6,85 εκατ. ευρώ, Premia 75 εκατ. ευρώ, ενώ παρά τις διαψεύσεις, φαίνεται ότι παραμένει ανοιχτό το σενάριο αντίστοιχης πρωτοβουλίας και από την Άβαξ.

    Διαβάστε επίσης



    ΣΧΟΛΙΑ