• Big Story

    Τράπεζες: Tι πρέπει να κάνουν από εδώ και στο εξής οι τραπεζίτες


    Πέντε ολόκληρες σελίδες από το συμπληρωματικό Μνημόνιο, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, είναι αφιερωμένες στο κεφάλαιο περί “διασφάλισης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας” της Ελλάδας, με επίκεντρο τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος και την επίλυση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Όλες οι απαραίτητες δράσεις πολιτικής θα αναληφθούν για να προστατευθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να ενισχυθεί η βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος. Καμία μονομερής δημοσιονομική ή άλλη δράση πολιτικής δεν θα αναληφθεί από τις αρχές, η οποία θα υπονόμευε τη ρευστότητα, τη φερεγγυότητα ή τη μελλοντική βιωσιμότητα των τραπεζών. Όλα τα μέτρα, νομοθετικά ή άλλα, που λαμβάνονται στη διάρκεια της περιόδου του προγράμματος και μπορεί να έχουν κάποια επίδραση στις δραστηριότητες των τραπεζών […] θα πρέπει να λαμβάνονται σε στενή συνεργασία με τους θεσμούς”, αναφέρεται στο κείμενο του Μνημονίου, όπου σημειώνεται ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να ενισχύσουν τον τραπεζικό τομέα με τους εξής τρόπους:

    • ομαλοποίηση της ρευστότητας και των όρων πληρωμών και ενίσχυση του κεφαλαίου
    • αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων
    • διεύρυνση της εταιρικής διακυβέρνησης
    • προώθηση της ενημέρωσης των δανειστών.

    Όσον αφορά στη διασφάλιση της ρευστότητας των τραπεζών, τονίζεται ότι οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να υποβάλλουν τριμηνιαία χρηματοδοτικά σχέδια στην Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να διασφαλιστεί η συνεχής εποπτεία και αξιολόγηση των αναγκών τους σε ρευστότητα, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος θα στέλνει κάθε τρεις μήνες στους θεσμούς στοιχεία σχετικά με τα capital controls και τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. Επίσης, η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών θα προετοιμάσουν και θα δώσουν στη δημοσιότητα τον οδικό χάρτη για τη χαλάρωση των capital controls, που θα παρουσιάζει τα βήματα προς την οριστική απελευθέρωση από τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, τα οποία θα συνδέονται με μετρήσιμες ενδείξεις της βελτίωσης στην εμπιστοσύνη της αγοράς και των όρων ρευστότητας, καθώς και με την υλοποίηση των μέτρων του προγράμματος. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα διεξάγει έρευνα για να αξιολογήσει την εμπιστοσύνη των καταθετών στις τράπεζες και θα δημοσιεύσει μία περίληψη των ευρημάτων της μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου, ενώ θα αξιολογήσει την επίπτωση των capital controls την οικονομία έως τον Νοέμβριο.

    Όσον αφορά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το μνημόνιο ορίζει τις εξής τέσσερις υποενότητες:

    • Ενεργοποίηση της δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων

    Το αργότερο έως τον Μάιο, η Τράπεζα της Ελλάδος καλείται να αξιολογήσει αν απαιτούνται αλλαγές στη διαδικασία έγκρισης και αδειοδότησης των εταιρειών, και σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα υπάρχοντα εμπόδια, ώστε να διασφαλιστεί, μεταξύ άλλων, η σημαντική απλοποίηση των απαιτήσεων του business plan, ειδικά για διαχειριστές που δεν παρέχουν αναχρηματοδότηση, και η άρση της απαίτησης αναφορικά με το ξέπλυμα χρήματος για εταιρείες που δεν παρέχουν αναχρηματοδότηση και δε χειρίζονται χρήματα τρίτων.

    • Παρακολούθηση της έκθεσης των τραπεζών σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια

    Η Τράπεζα της Ελλάδος καλείται, σε τριμηνιαία βάση, να παρουσιάζει στους θεσμούς μία έκθεση στην οποία θα περιλαμβάνει: λεπτομερείς αναλύσεις όσον αφορά στην πορεία των στόχων και τους κύριους δείκτες απόδοσης, τους λόγους για τους οποίους δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι και προτάσεις για την καταπολέμηση των προβλημάτων αυτών. Έως τα τέλη του Ιουνίου, η ΤτΕ καλείται να έχει αναπτύξει, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και τον SSM, ένα θεσμικό πλαίσιο για το πώς θα αντιμετωπίζεται η σημαντική απόκλιση από τους στόχους. Επιπλέον, από το 2017 και στο εξής η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και τον SSM, θα αξιολογεί τις εσωτερικές πολιτικές και διεργασίες των τραπεζών για τις αναδιαρθρώσεις δανείων.

    • Διαδικασίες αναδιάρθρωσης δανείων και αφερεγγυότητας

    Μέχρι τα τέλη Ιουλίου οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να έχουν υλοποιήσει όλες τις υπολειπόμενες ενέργειες για την ενεργοποίηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Θα πρέπει επίσης να διασφαλίζεται το ακαταδίωκτο όσων εμπλέκονται σε αναδιαρθρώσεις δανείων, εφόσον αυτοί ενεργούν με καλή πίστη και προς όφελος του πιστωτή τον οποίο εκπροσωπούν, με πιθανές πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας για περιπτώσεις πολύ μεγάλων οφειλετών. Η κυβέρνηση καλείται ακόμα να ενεργοποιήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε έως το τέλος του Ιουλίου να λειτουργούν πλήρως οι σύνδικοι πτώχευσης και να επιταχύνει τις διαδικασίες εταιρικής αφερεγγυότητας, καθώς και να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του αντίστοιχου νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και να παρουσιάσει μία έκθεση με προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, όπως η ταχύτητα εκδίκασης των υποθέσεων και η αποτροπή κατάχρησης της διαδικασίας. Έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου θα πρέπει τα προβλήματα αυτά να έχουν αντιμετωπιστεί, αν χρειαστεί με νομοθετικά μέτρα.

    • Διοικητικό πλαίσιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

    Έως τα τέλη Μαΐου, οι αρχές καλούνται να νομοθετήσουν την ίδρυση μητρώου ακινήτων και συναλλαγών, ώστε να γίνεται διασταύρωση με τη διαθέσιμη πληροφόρηση σχετικά με το σύνολο της ιδιωτικής ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο και της ιδιοκτησίας στη βάση φορολογικών δεδομένων. Το αργότερο έως τον Ιούνιο, οι αρχές θα πρέπει να έχουν υιοθετήσει νομοθεσία για την ίδρυση γραφείου πιστοληπτικής αξιολόγησης, που θα περιλαμβάνει κεντρική βάση δεδομένων με στοιχεία για τα οφειλόμενα ποσά στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, στα οποία θα έχουν πρόσβαση μέρη με νόμιμο συμφέρον, πάντα χωρίς να παραβιάζεται το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομένων. Μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου οι αρχές θα πρέπει να έχουν διασφαλίσει τη λειτουργία του μητρώου ακινήτων και του γραφείου πιστοληπτικής αξιολόγησης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τραπεζικές μετοχές: Έκαναν ράλι. Και τώρα;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Nέες αλλαγές στα capital controls: Πότε και πόσο αυξάνεται το όριο αναλήψεων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αύξηση φόρων έως και 36% για τους ελεύθερους επαγγελματίες



    ΣΧΟΛΙΑ