• Business

    Destiny’s Revenge: Πώς ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου ξεκίνησε να βρει το… πεπρωμένο του στην Κίνα

    Ευάγγελος Παπαευαγγέλου

    Ευάγγελος Παπαευαγγέλου


    «Destiny», δηλαδή «πεπρωμένο», ονομαζόταν η εταιρεία real estate μέσω της οποίας ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Παπαευαγγέλου είχε στήσει ουσιαστικά το colpo grosso με την πώληση ελληνικών ακινήτων σε Κινέζους. Με τη διαφορά ότι τόσο η ελληνική νομοθεσία όσο και η κινεζική απαγορεύουν την αγορά σπιτιού με κάρτα!

    Η ιστορία πάνω-κάτω έχει ως εξής: είτε ο κ. Παπαευαγγέλου είτε οι εκπρόσωποι της εταιρείας, η οποία ανήκει στην κόρη και τον γαμπρό του επιχειρηματία, πήγαν στην Εθνική Τράπεζα, πήραν οκτώ POS, τα έβαλαν στις βαλίτσες τους, πήραν το αεροπλάνο και προσγειώθηκαν στην Κίνα, αναζητώντας το… πεπρωμένο τους. Εκεί είχε στηθεί ένα δίκτυο με Κινέζους μεσίτες στους οποίους έδιναν τα POS της ελληνικής τράπεζας. Οι Κινέζοι μεσίτες είχαν έτοιμους τους πελάτες που «καίγονταν» να αποκτήσουν τη «χρυσή βίζα» και η Destiny έτοιμο το χαρτοφυλάκιο με τα ακίνητα που θα έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα.

    Ο μεγάλος όγκος των συναλλαγών, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες τραπεζικές πηγές στο mononews.gr, έγινε μόλις το τελευταίο τρίμηνο. Τα μηχανάκια είχαν πάρει… φωτιά. Και τα χρήματα έμπαιναν στους λογαριασμούς που είχαν οι εκπρόσωποι της Destiny στην Εθνική Τράπεζα.

    Να σημειωθεί στο σημείο αυτό πως δύο άλλες ελληνικές τράπεζες, με τις οποίες συνεργάστηκε σε πρώτη φάση ο επιχειρηματίας, εντόπισαν εγκαίρως το παράτυπο των συναλλαγών και πήραν πίσω τα POS τους.

    Να σημειωθεί, επίσης, ότι η Κίνα έχει δικό της σύστημα διαχείρισης καρτών, το UPI (UnionPay International). Εκείνο, όμως, που δεν έλαβαν υπόψη τους οι εκπρόσωποι της Destiny ήταν ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυστηροποιηθεί οι κανόνες που ισχύουν στην Κίνα για την εξαγωγή συναλλάγματος και τις επενδύσεις στο εξωτερικό, λόγω και του εμπορικού πολέμου που έχει ξεσπάσει με τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα οι συνεχείς συναλλαγές στο σύστημα της UPI να σημάνουν συναγερμό και οι Αρχές να ξεκινήσουν ελέγχους. Και να στείλουν σχετική επιστολή στην κ. Νέλλη Τζάκου. Η οποία, αν και όφειλε εκ της θέσεώς της, δεν την αξιολόγησε δεόντως, αφήνοντάς την στο… συρτάρι.

    Από εκεί και πέρα η υπόθεση είναι λίγο πολύ γνωστή, με τις συνέπειες που επέφερε τόσο στην ελληνική τράπεζα όσο και στην Jumbo και τις αλλαγές που επήλθαν σε επίπεδο διοίκησης.

    Αυτό που ελέγχουν πλέον οι κινεζικές Αρχές από την πλευρά τους είναι το κατά πόσον υπήρξε παραβίαση των capital controls, παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος, όπως και το ενδεχόμενο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

    Να σημειωθεί επίσης ότι, ενδεχομένως και μέσα στην ημέρα, θα υπάρξει ανακοίνωση από την Εθνική Τράπεζα, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα απομακρυνθούν τόσο η κ. Τζάκου όσο και ο  επικεφαλής Διεύθυνσης Καρτών κ. Γιώργος Χατζηανδρέου.

    Υπάρχει επίσης η εκτίμηση ότι μπορεί να ακολουθήσουν και απομακρύνσεις υπαλλήλων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυτό είναι το νέο ΔΣ της Jumbo μετά την παραίτηση Παπαευαγγέλου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Παπαευαγγέλου «πληγώνει» τη μετοχή της Jumbo

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απόλυτη επιβεβαίωση του mononews: Η Jumbo ανακοίνωσε την παραίτηση του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου

     



    ΣΧΟΛΙΑ