• Big Story

    Nestle Ελλάδος: Το μεγάλο colpo grosso και πως τους τσάκωσε ο Τσακαλώτος

    Παύλος Κιόρτσης, Διευθύνων Σύμβουλος της Nestle Hellas,

    Παύλος Κιόρτσης, Διευθύνων Σύμβουλος της Nestle Hellas,


    H Nestle -όπως και κάθε πολυεθνικός όμιλος – έχει κάθε δικαίωμα και την υποχρέωση να δανείζει (η να ανοίγει πιστωτικές γραμμές ) τις θυγατρικές της εταιρίες ανά τον πλανήτη. Και εφόσον μια πολυεθνική μπορεί να δανείζεται με χαμηλά επιτόκια από τις τράπεζες του εξωτερικού το γεγονός αυτό ευνοεί έως ένα βαθμό (υπάρχουν και άλλα δεδομένα όπως για παράδειγμα η πιστοληπτική ικανότητα του κάθε κράτους που βρίσκεται η θυγατρική ) και τις θυγατρικές της.  Αυτό είναι το σύνηθες. Προσέξτε όμως τι έκανε η πολυεθνική Nestle για την θυγατρική της στην Ελλάδα. Αντί η θυγατρική υπό τον κ. Παύλο Κιόρτση να ζητήσει δάνειο από μια ελληνική τράπεζα (με επιτόκιο 8 η 9%) η μητρική εταιρία,  της άνοιξε μια πιστωτική γραμμή πολλών εκατομμυρίων ευρώ με πολύ υψηλό όμως επιτόκιο της τάξης του 14%.

    Δηλαδή επί της ουσίας η μητρική εταιρία βαθμολόγησε την θυγατρική της  ως  σκουπίδι. Είναι γεγονός ότι σήμερα ούτε τα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν επιτόκιο  14%,  αλλά πολύ χαμηλότερο.

    Το γεγονός αυτό κατά βάση ήταν μάλλον ακατανόητο. Πως μια μητρική επιβάλει τόκους 14%  στην θυγατρική της που είχε το 2015 τζίρο 350 εκ ευρώ και κέρδη περίπου 11 εκ ευρώ; Για πιο λόγο ; Τι εξυπηρετούσε αυτό το πολύ υψηλό επιτόκιο; Γιατί να θεωρεί την θυγατρική της σκουπίδι; Τι εξυπηρετούσε; Προσοχή. Η Nestle Ελλάδος που έχει στην κατοχή της τις δεκάδες φίρμες (μεταξύ αυτών Λουμίδης, NesCafe, Nespesso ) , είναι μια από τις πλέον κερδοφόρες εταιρίες στην χώρα. Άρα η λογική λέει ότι η μητρική θα έπρεπε να την είχε κατατάξει σε υψηλότερη πιστοληπτική θέση και να την είχε χρεώσει με χαμηλότερο επιτόκιο.

    Παύλος Κιόρτσης, Διευθύνων Σύμβουλος της Nestle Hellas,
    Παύλος Κιόρτσης, Διευθύνων Σύμβουλος της Nestle Hellas,

    Όλη η αλήθεια 

    H απάντηση δόθηκε προ μηνός. Η Nestle Ελλάδος υπέβαλε αίτημα στην Επιτροπή Ελέγχου Τραπεζικών Συναλλαγών προκειμένου να βγάλει στο εξωτερικό σε τραπεζικούς λογαριασμούς της μητρικής το ποσό που αντιστοιχεί στους τόκους της πιστωτικής γραμμής. Δηλαδή του 14%.

    Όμως συνέβη το αναπάντεχο. Η επιτροπή (υπάγεται στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο)  απέρριψε το αίτημα αυτό  καθώς θεώρησε ότι :

    Η μητρική επίτηδες χρέωσε με 14% επιτόκιο την θυγατρική της καθώς το ποσό των τόκων όπως είναι γνωστό είναι αφορολόγητο. 

    Δηλαδή τα στελέχη της Επιτροπής, όπως αναφέρουν απόλυτα εξακριβωμένες πηγές του υπουργείου Οικονομικών που έχουν γνώση του θέματος στο mononews.gr,  θεώρησαν ότι ῾῾επίτηδες η Nestle χρέωσε ένα τόσο μεγάλο επιτόκιο την θυγατρική της προκειμένου η Nestle Ελλάδος να βγάλει στο εξωτερικό με την δικαιολογία των τόκων ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσό  από το οποίο το κράτος θα μπορούσε να εισπράξει επιπλέον φόρους (εάν το έβαζαν στα EBIDA του 2016) η εναλλακτικά με αυτά τα χρήματα η εταιρία να υλοποιήσει κάποιο επενδυτικό πρόγραμμα῾῾.

    Για το θέμα έχει ενημερωθεί η Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Οικονομικών όπως επίσης και η Γενική Γραμματεία Εσόδων.  

    Η Vodafone  Ελλάδος

    Για να καταλάβει κάποιος τι σημαίνει το επιτόκιο 14% θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Vodafone Αγγλίας έχει ανοίξει πιστωτική γραμμή στην Vodafone Ελλάδος με επιτόκιο πέριξ του 2%  δηλαδή χαμηλότερο από τις ελληνικές τράπεζες και 1/7 από όσο δανείζει η Nestle την θυγατρική της στην Ελλάδα.

    Σημειώνεται ότι η Vodafone Ελλάδος έχει λάβει την έγκριση της Επιτροπής Ελέγχου Τραπεζικών Συναλλαγών για να βγάζει τα λεφτά των τόκων στο εξωτερικό σε λογαριασμούς της μητρικής εταιρίας, καθώς το κόστος θεωρήθηκε απόλυτα φυσιολογικό. 

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Nestle: Γιατί εμφανίζεται με την λογική… του Σκρουτζ Μακ Ντακ και αγνοεί 10 εκ. Έλληνες;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αγγελική Παπαδοπούλου: Πέντε σκληρές αλήθειες ζητούν απαντήσεις από την Nestle (Λουμίδης, Nescafe)

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Θάνος Τζίμερος θέτει 4 ερωτήματα για τα 340.000 ευρώ της κ. Κ. Κούνεβα



    ΣΧΟΛΙΑ