• Big Story

    Τράπεζες: Ριζικές αλλαγές στις διοικήσεις μέχρι το τέλος Ιανουαρίου

    χαράτσι


    Τους «λογαριασμούς» του αναφορικά με τις διοικήσεις στις εγχώριες τράπεζες κλείνει ως το τέλος του μήνα ο SSM: απομακρύνονται οι συνδικαλιστές από το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας ενώ οι ριζικές αλλαγές που δρομολογούνται στο δ.σ. της Τράπεζας Πειραιώς αναμένεται να αλλάξουν τις ισορροπίες ενόψει της εκλογής του νέου CEO.

    To θέμα του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς παραπέμφθηκε σε επόμενο στάδιο, με ορισμένες πηγές να το τοποθετούν στη γενική συνέλευση που θα γίνει τον Μάρτιο ή Απρίλιο και άλλες να επιμένουν ότι οι εξελίξεις θα λάβουν χώρα νωρίτερα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν αλλαγές και μάλιστα ριζικές στη σύνθεση του δ.σ. της τράπεζας, μεταβάλλοντας και την ισορροπία μεταξύ των πλευρών που διαφωνούν για το πρόσωπο του CEO, δηλαδή της πλευράς Πόλσον και των παραδοσιακών μετόχων της Πειραιώς.

    Ήδη, στην τελευταία συνεδρίαση του δ.σ. στις 19 Δεκεμβρίου φάνηκε μια μετατόπιση δυνάμεων και πλέον οι αλλαγές που δρομολογούνται, είναι πιθανό να δημιουργήσουν νέα δυναμική ενόψει της τελικής αναμέτρησης που μπορεί να είναι είτε στη γενική συνέλευση, είτε νωρίτερα, με την πλευρά Πόλσον να έχει αποδείξει ότι δεν παραδίδει τα όπλα, έχοντας καταφέρει να έχει την ανοχή ως και στήριξη του SSM που συχνά δείχνει να δρα στα όρια του νομότυπου.

    Οι τελικές αλλαγές θα πραγματοποιηθούν ως το τέλος του Ιανουαρίου και στο δ.σ. της Εθνικής Τράπεζας όπου καίριο ζήτημα είναι η πλήρης απομάκρυνση των συνδικαλιστών.

    Ήδη, το πρώτο βήμα έγινε με την αντικατάσταση του Ευθύμιου Κατσίκα από την Eva Cederbalk και πλέον μόνο ο Σταύρος Κούκος παραμένει στο δ.σ. της τράπεζας για λίγες ακόμη εβδομάδες. Παρότι η διοίκηση της τράπεζας υποστηρίζει την εκπροσώπηση των εργαζομένων στο δ.σ., το νομοθετικό πλαίσιο είναι σαφές.

    Οι Σταύρος Κούκος και Ευθύμιος Κατσίκας, που μετείχαν ως μη εκτελεστικά μέλη στο συμβούλιο της Εθνικής, «βλέπουν» την πόρτα της εξόδου – ο κ. Κατσίκας ήδη αποχώρησε – καθώς δραστηριοποιούνται στον συνδικαλιστικό χώρο: ο Σταύρος Κούκος είναι πρόεδρος της ΟΤΟΕ και ο Ευθύμιος Κατσίκας συμμετέχει τόσο στην ΟΤΟΕ όσο και στο συνδικαλιστικό όργανο της τράπεζας.

    Η πλευρά των συνδικαλιστών επιχείρησε με επαφές στον SSM να πείσει το εποπτικό όργανο της Φρανκφούρτης να αλλάξει στάση ως προς το θέμα, αλλά ο νόμος είναι εξαιρετικά σαφής και όπως έχει φανεί ως τώρα, εφαρμόζεται χωρίς παρεκκλίσεις.

    Το επιχείρημα των συνδικαλιστών είναι ότι πληρούν τον όρο του νόμου καθώς εργάζονται επί σειρά ετών στον τραπεζικό κλάδο. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ έχει αποστείλει εδώ και περίπου δύο μήνες εξώδικο στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στο οποίο παραθέτει όλα τα νομικά επιχειρήματα που υποστηρίζουν την ορθότητα της συμμετοχής του στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.

    Οι αλλοδαποί στο δ.σ. της Εθνικής είναι πλέον τέσσερις: ο Αυστραλός Mike Aynsley,  η Νορβηγίδα MarianneOakland, ο Βέλγος Claude Piret και η Σουηδή Eva Cederbalk και ελέγχουν τις βασικές επιτροπές της τράπεζας: ο Mike Aynsley την Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων της τράπεζας, και ο αρμόδιος Γενικός Διευθυντής λογοδοτεί σε αυτόν, η Marianne Oakland προεδρεύει της Επιτροπής Ανθρώπινου Δυναμικού και Αμοιβών αλλά και της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης και Υποψηφιοτήτων, ενώ στην Επιτροπή Ελέγχου επικεφαλής είναι ο Claude Piret.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νίκος Καραμούζης: Tι σημαίνει η εκλογή του στη θέση του προέδρου της Ένωσης Τραπεζών

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καραμούζης-Νανόπουλος: Η συνάντηση και το γεύμα των δυο στο 17. Τι συζήτησαν



    ΣΧΟΛΙΑ