• ΑΓΟΡΕΣ

    Οι VIP τραπεζικές μετοχές και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ οδήγησαν το ΧΑ στις 780 μονάδες


    «Έσπασε» σήμερα το σερί των πτωτικών συνεδριάσεων των τελευταίων τριών ημερών στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), το οποίο επανήλθε πάνω από τις 780 μονάδες, παίρνοντας σιγά σιγά τα πάνω του από την διορθωτική στάση που είχε κρατήσει μετά το Eurogroup της 22ας Μαΐου.

    Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,85% στις 782 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 776 και 784 μονάδων. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 78 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με την ψηφιακή πλατφόρμα του mononews.gr που καταγράφει καθημερινά την αυξομείωση της περιουσίας των επιχειρηματιών που έχουν μετοχές εισηγμένες στο ελληνικό Χρηματιστήριο, μεγάλος ευνοημένος της ημέρας ήταν ο John Paulson (μέτοχος της τράπεζας Πειραιώς και επικεφαλής της Paulson & Co), ο οποίος είδε σήμερα το χαρτοφυλάκιο των μετοχών του να κερδίζει 16,5 εκατ. ευρώ, ενώ από την άλλη ο Απόστολος Βακάκης, αποκαλούμενος ως ο «Mr Jumbo» ήταν ο χαμένος της ημέρας καθώς οι μετοχές που κατέχει έκλεισαν με απώλειες 9,4 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,78%, στις 2.077,72 μονάδες, ενώ στο +1,34% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.002,00 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,73% στις 1.007,06 μονάδες.

    Στο στόχαστρο βεβαίως παραμένουν οι εξελίξεις γύρω από την αξιολόγηση. Ο χρόνος «πιέζει», καθώς την επόμενη Πέμπτη/ Παρασκευή συνεδριάζει το Euroworking Group, προκειμένου να φέρει στο επίκεντρο τη Σύνοδο των υπουργών οικονομικών της 15ης Ιουνίου και να βρει μία κοινή λύση αναφορικά με το θέμα των πλεονασμάτων, του χρέους και του ρόλου του ΔΝΤ, ζητήματα τα οποία δεν βρίσκουν κοινές κατευθυντήριες, όπως φάνηκε ξεκάθαρα χθες στο συνέδριο του Economist.

    H εκπλήρωση των προαπαιτουμένων, είναι βασικό ζήτημα το οποίο πρέπει να επιλύσει η ελληνική κυβέρνηση. Αν κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιηθεί, οι εκπρόσωποι του ESM δηλώνουν ξεκάθαρα: αν δεν υπάρχει άμεση ανταπόκριση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, τότε η εκταμίευση των δόσεων θα πρέπει να μεταφερθεί χρονικά για τον Ιούλιο, αφού μία σειρά από άλλες διαδικασίες θα πρέπει να μεσολαβήσουν της αρχικής συμφωνίας, όπως η έγκριση από κοινοβούλια κρατών-μελών και οι τελικές αποφάσεις από τα όργανα του ESM.

    Στο ταμπλό τώρα, η Ελλάκτωρ έκλεισε με ποσοστό 6%, η Alpha Bank έκλεισε με κέρδη 5%, η Εθνική και η Βιοχαλκο ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση στο +4% έκαστη, ενώ άνω του 3% ήταν η άνοδος σε Grivalia, ΓΕΚ Τέρνα και Πειραιώς. Κέρδη που ξεπέρασαν το 1% σημείωσαν οι Aegean, ΕΧΑΕ και Λάμδα, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Motor Oil, Folli Follie και ΕΕΕ. Η Eurobank, από το ενδοσυνεδριακό -1,89%, έκλεισε τελικά χωρίς μεταβολή.

    Στον αντίποδα, η ΔΕΗ διόρθωσε σήμερα κατά 2%, τα Ελληνικά Πετρέλαια έκλεισε στο -2,30% και η Τιτάν στο -2,26%, ενώ άνω του -1% ήταν οι απώλειες σε Jumbo, Σαράντη, ΜΕΤΚΑ και ΟΠΑΠ. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Επίθεση Σόιμπλε σε ΔΝΤ: «Δεν συμφωνούμε με τις εκτιμήσεις του Ταμείου για την ανάπτυξη στην Ελλάδα»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσακαλώτος στο Spiegel: Ο Σόιμπλε δεν θέλει χρεοκοπία της Ελλάδας



    ΣΧΟΛΙΑ