• Big Story

    Ποιες μεγάλες εταιρίες αναδιάρθρωσαν οι τράπεζες. Όλα τα ονόματα


    Αναδιαρθρώσεις δανείων της τάξης των 5 δισ. ευρώ προετοιμάζουν για το αμέσως επόμενο διάστημα οι τράπεζες σε ξενοδοχεία, εταιρείες εμπορίας αυτοκινήτων, χαλυβουργία και προμηθευτές νοσοκομείων ενώ ήδη μεγάλες επιχειρήσεις έχουν περάσει σε επόμενη φάση με τη χρήση διαφορετικών «εργαλείων», όπως η μετοχοποίηση οφειλών, η αύξηση κεφαλαίου, η είσοδος επενδυτών ή η παρέμβαση στις οφειλές με κούρεμα ή βελτίωση των όρων.

    Όπως επισημαίνουν στο mononews τραπεζίτες, μόλις συμπληρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, και κυρίως τη νομική κάλυψη των στελεχών, οι πρωτοβουλίες θα ενταθούν.

    Ηδη, το τελευταίο διάστημα έχει γίνει η εξυγίανση και αναδιάρθρωση εννέα μεγάλων εταιρειών, της Μαρινόπουλος που ήταν μακράν η μεγαλύτερη, της Βερόπουλος με την είσοδο της Μέτρο, της Νίκας, των εταιρειών Βωβός, Μαίλης και Δάβαρης και των τριών εταιρειών στον κλάδο των ψαριών, της Σελόντα, του Νηρέα και της Δίας, επιχειρήσεων με συνολικά δάνεια ύψους περίπου 1,8 δισ. ευρώ ενώ στο παρά πέντε διασώθηκε η Jet Oil.

    Πρόκειται για επιχειρήσεις με τζίρο της τάξης των 2 δισ. ευρώ, με τα δάνεια να διαμορφώνονται μετά την αναδιάρθρωση κάτω από τα 900 εκ.ευρώ καθώς πλην της Μαρινόπουλος, στις άλλες περιπτώσεις υπήρξε κούρεμα των δανείων ώστε οι οφειλές κατέληξαν μειωμένες κατά περίπου 50%.

    Οι επόμενες κινήσεις αφορούν δάνεια ύψους 2 με 2,5 δισ. ευρώ σε ξενοδοχεία, 1 δισ. ευρώ σε «αυτοκινητάδες», 1 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις προμηθευτές των νοσοκομείων και περίπου 1 δισ. ευρώ των εταιρειών χαλυβουργίας. Το έργο των τραπεζών δεν είναι εύκολο και για αυτό ζητούν συμπλήρωση των «εργαλείων» που μπορούν να χρησιμοποιήσουν.

    Η αναδιάρθρωση είναι κρίσιμη για την οικονομία, τους συγκεκριμένους κλάδους και φυσικά την απασχόληση αφού μόνο η Μαρινόπουλος απασχολεί 14 χιλιάδες εργαζομένους και οι ιχθυοκαλλιέργειες πάνω από 2.300 άτομα ενώ σημαντικό αριθμό εργαζομένων έχει κάθε μία από τις επιχειρήσεις που εξυγιάνθηκαν το τελευταίο διάστημα.

    Η λύση του στρατηγικού επενδυτή είναι η καλύτερη δυνατή και επιτεύχθηκε στην Μαρινόπουλος, με τον όμιλο Σκλαβενίτη να ενισχύει την εταιρεία με 115 εκατ. ευρώ, ενώ χρειάστηκε πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 400 εκατ. ευρώ και κούρεμα οφειλών προς τους προμηθευτές ύψους 580 εκατ. ευρώ.

    Στρατηγικός επενδυτής στη Νίκας ήταν η Chipita και το σχέδιο περιέλαβε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 23 εκατ. ευρώ, ανταλλαγή χρέους ύψους 17 εκατ. ευρώ με ακίνητα, τροποποίηση όρων αποπληρωμής δανείων αλλά και διαγραφή μέρους του χρέους.

    Στρατηγικός επενδυτής στη Μαΐλλης ήταν το αμερικανικό fund HIG Capital, ενώ έγινε μετατροπή μέρους των δανείων σε κεφάλαιο, διαγραφή χρέους αλλά και τροποποίηση των όρων αποπληρωμής.

    Η εταιρεία Δάβαρης πέρασε στον έλεγχο του ομίλου Βασιλάκη, πραγματοποιήθηκε μερική διαγραφή χρέους, ανταλλαγή χρέους με ακίνητα της εταιρείας και των εγγυητών, καθώς και ανάληψη μέρους του χρέους από τους εγγυητές ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης.

     Το σχέδιο διάσωσης της Βωβός στηρίχθηκε στην ανταλλαγή μέρους του χρέους της εταιρείας με ακίνητα, μερική διαγραφή χρέους και αναδιάρθρωση του δανεισμού με την έκδοση μετατρέψιμου δανείου.

    Όσον αφορά τις ιχθυοκαλλιέργειες, στη Σελόντα πραγματοποιήθηκε μετατροπή δανείων σε μετοχές, με αποτέλεσμα οι πιστώτριες τράπεζες να αποκτήσουν τον έλεγχο της εταιρείας και να προχωρήσουν σε αλλαγή της διοίκησης.

    Στη Δίας οι τράπεζες επίσης προχώρησαν στη μετατροπή χρέους σε κεφάλαιο, μειώνοντας τις υποχρεώσεις της εταιρείας από 150 εκατ. σε 35 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συγχώνευση με τη Σελόντα. Τέλος, στην περίπτωση της Νηρέας, οι τράπεζες απέκτησαν την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου μέσω της μετατροπής του χρέους σε μετοχικό κεφάλαιο και αντικατέστησαν τη διοίκηση.

    Πλέον αναμένεται στις επόμενες ημέρες, η μελέτη των Alvarez & Marshall, PwC και Lazard, η οποία θα προτείνει το βέλτιστο μοντέλο για την τύχη των αναδιαρθρωμένων Σελόντα και Νηρέα, την πώλησή τους δηλαδή ως ενιαία οντότητα σε στρατηγικό επενδυτή ή ξεχωριστά.

    Ένα βήμα πιο κοντά στη διάσωση βρίσκεται η εταιρεία πετρελαιοειδών Jetoil, καθώς γλύτωσε την πτώχευση και θα επιδιωχθεί η είσοδος ως επενδυτή της ρωσικών συμφερόντων εταιρεία Cetracore Energy, η οποία προτίθεται να επενδύσει περί τα 130 εκατ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συμφωνία της Εθνικής Τράπεζας για την πώληση της South African Bank of Athens 

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Moody’s προειδοποιεί: Μόνο η Ελλάδα είναι η χώρα υποψήφια να φύγει από το ευρώ. Καμία άλλη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στο επίκεντρο τα κόκκινα δάνεια στη συνάντηση της ΕΕΤ με τον Κ. Ρέγκλινγκ



    ΣΧΟΛΙΑ