• Business

    Αποστολή στην Ινδία: Ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας και οι στόχοι των ελληνικών επιχειρήσεων

    Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρωθυπουργός στην Ινδία, Ναρέντρα Μόντι

    Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ινδός Πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι


    Ναυτιλία, πράσινη ενέργεια, logistics, τεχνολογία, τουρισμός αλλά και οι επενδυτικές συμπράξεις μεταξύ Ινδών και Ελλήνων επιχειρηματιών είναι στο επίκεντρο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από αύριο στην Ινδία, συνοδευόμενος από πλειάδα επιχειρηματιών, που ήδη σήμερα βρίσκονται στο Νέο Δελχί και ξεκινούν τις επαφές με Ινδούς επενδυτές και επιχειρηματίες.

    Πολιτικά, υπάρχει κοινή πρόθεση να αξιοποιηθεί η γεωγραφική θέση των δύο χωρών ώστε να δημιουργηθεί μια νέα γεωπολιτική δυναμική που θα ανοίξει νέους εμπορικούς και ενεργειακούς δρόμους. Και η Ελλάδα είναι εξάλλου η κοντινότερη στην Ινδία ευρωπαϊκή χώρα και θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα κομβικό γεωστρατηγικό ρόλο για τους δρόμους που αναζητά το Ν. Δελχί, ως πύλη εισόδου των ινδικών προϊόντων προς τις ευρωπαϊκές αγορές.

    Αν και η συμφωνία που υπέγραψαν πέρυσι τον Σεπτέμβριο οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Ινδίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της ΕΕ, για τη δημιουργία ενός νέου μεγάλου οικονομικού, εμπορικού και ενεργειακού Διαδρόμου, του India-Middle East-Europe Economic Corridor (IMEC), μήκους 4.800 χλμ, που θα συνέδεε το λιμάνι της Βομβάης με εκείνο της Χάιφα, έχει μπει προς το παρόν στον πάγο, το σχέδιο δεν έχει εγκαταλειφθεί.

    Ο εμπορικός και ενεργειακός διάδρομος που θα συνδέει την Ινδία με την Ελλάδα επανήλθε την περασμένη εβδομάδα όταν σε πάνελ του 5ου Φόρουμ για τη ΝΑ Ευρώπη και την Αν. Μεσόγειο που έγινε στην Ουάσινγκτον, ο Τζέφρυ Πάιατ υφυπουργός Εξωτερικών για τους ενεργειακούς πόρους των ΗΠΑ, αναφέρθηκε σε αυτό το γεωστρατηγικό ρόλο που μπορεί να αναπτύξει η Ελλάδα όντας στο κέντρο της διαδρομής από την Ινδία προς την Ευρώπη.

    «Η συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών (Ελλάδας- ΗΠΑ) και τα οφέλη της συνεργασίας θα αποτυπώνονται όλο και περισσότερο, καθώς η Ελλάδα αναπτύσσει ένα πιο φιλόδοξο όραμα για τον στρατηγικό της ρόλο, που εκτείνεται μέχρι την Ανατολική Ευρώπη και ελπίζω μέχρι τον Κόλπο, μετά και την επίσκεψη Μητσοτάκη στον Ινδικό Ωκεανό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ.

    Το πρώτο βήμα έγινε πέρυσι τον Αύγουστο, κατά την επίσκεψη του Ινδού Πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, του πρώτου Ινδού ηγέτη που επισκέφτηκε την Ελλάδα μετά από τέσσερις δεκαετίες και η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Νέο Δελχί, την Τετάρτη και την Πέμπτη.

    Η επιχειρηματική ατζέντα

    Στο πλαίσιο των σημερινών συζητήσεων θα διερευνηθεί πώς μπορούν η Ινδία και η Ευρώπη να συνεργαστούν για την ενίσχυση της θαλάσσιας συνδεσιμότητας και των εμπορικών οδών για αποτελεσματικές και οικονομικά αποδοτικές μεταφορές.

    Επίσης, κοινό ενδιαφέρον των δύο πλευρών είναι  η αξιοποίηση νέων μορφών ΑΠΕ, όπως η ενέργεια από τη θάλασσα, και τα υπεράκτια αιολικά, αλλά και η έρευνα για  νέες μορφές ενέργειας και η μεταφορά τεχνολογίας και επενδύσεων σε υποδομές ΑΠΕ.

    Η μεγάλη αποστολή επιχειρηματικών φορέων όπως το ΕΒΕΑ, το Enterprise Greece και το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και τα 70 και πλέον στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων δείχνουν τη σημασία που έχει η μεγάλη αγορά της Ινδίας για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Eurobank, Mytilineos, Dynacom, Viohalco, ΟΛΘ, Goldair, προσδοκούν επέκταση της δραστηριότητάς τους με συνεργασίες και κυρίως να αξιοποιήσουν  τη δυνατότητα για νέες κοινές επενδύσεις.

    Αύριο θα πραγματοποιηθεί και η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Eurobank και NPCI (UPI) και η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Fairfax, Eurolife FFH Insurance Group and LTIMindtree.

    Επίσης, θα γίνει παρουσίαση από το ΤΑΙΠΕΔ σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί η δυνατότητα δημιουργίας υπεραξιών από τις επενδύσεις σε ελληνικές επιχειρήσεις  και θα δοθεί έμφαση και στην ενίσχυση των μεταφορών και των εμπορικών συναλλαγών.

    Το Νέο Δελχί, η Βομβάη και η Μπανγκαλόρ είναι οι τρεις πόλεις που θα επισκεφθεί η ελληνική αποστολή. Η πρώτη πόλη αποτελεί το χρηματοοικονομικό κέντρο της χώρας, η δεύτερη το εμπορικό και η τρίτη το τεχνολογικό.

    Όσον αφορά την παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στην Ινδία, προς το παρόν είναι μικρή, όμως είναι μια αγορά που οι μεγάλοι ρυθμοί ανάπτυξης που ήδη έχει και εκτιμάται ότι θα έχει τα επόμενα χρόνια τη φέρνουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για πλειάδα ελληνικών επιχειρήσεων.

    Η Chipita έχει επενδύσει στην Ινδία και η μονάδα παραγωγής κρουασάν στη χώρα, εξαιρέθηκε από το deal της πώλησης της ελληνικής εταιρείας στη Mondelez. Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος εξακολουθεί να κατέχει το 40% του εργοστασίου και το 60% τοπική εταιρεία.

    Η Αλουμύλ έχει ήδη δημιουργήσει έξι show rooms σε ισάριθμες ινδικές πόλεις-τις πρωτεύουσες κάθε διοικητικής περιφέρειας της χώρας και έχει επίσης παρουσία με εμπορική εταιρεία εδώ και οκτώ χρόνια, ενώ βρίσκεται στη διαδικασία των αδειοδοτήσεων για τη δημιουργία παραγωγικής επένδυσης, συγκεκριμένα βαφείου.

    Στην Ελλάδα ο Καναδός, ινδικής καταγωγής, Πρεμ Γουάτσα μεγαλομέτοχος της Eurobank, που ελέγχει και τις Εurolife, Grivallia και την Praktiker Hellas και κατέχει το 5% και στη Mytilineos, είναι από τους μεγαλύτερους ινδούς επενδυτές στη χώρα.

    Το Switzgroup του Ινδού Ταϊτζούν Κορακιουάλα έχει εξαγοράσει κάπου 10 εταιρίες στον κλάδο των τροφίμων όπως Κρητών Άρτος, Ιωνική Σφολιάτα, Κουλουράδες κ.λ.π..

    Η ινδική GRM μετέχει μαζί με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο νέο αεροδρόμιο της Κρήτης στο Καστέλι και μαζί διεκδικούν και το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, ενώ η Intas Pharmaceuticals, από την Ινδία απέκτησε εργοστάσιο στην Ελλάδα. Και η Ινδία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός γενόσημων φαρμάκων στον κόσμο.

    Σήμερα στο Νέο Δελχί, αύριο στη Βομβάη

    Η αποστολή στην Ινδία περιλαμβάνει 3 σταθμούς, σε Νέο Δελχί (20-21.2), Βομβάη (22.2) και Μπάνγκαλορ (23.2), όπου έχουν προγραμματιστεί επιχειρηματικά φόρουμ και Β2Β συναντήσεις μεταξύ των περίπου 70 ελληνικών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην αποστολή και αντίστοιχων ινδικών επιχειρήσεων.

    Ειδικά στο Νέο Δελχί, η επίσκεψη προγραμματίστηκε με την ευκαιρία του 2ου Κονκλαβίου Ευρώπης – Ινδίας για την Επιχειρηματικότητα και τη Βιωσιμότητα (India-Europe Business & Sustainability Conclave.

    Το Κονκλάβιο αποτελεί  πρωτοβουλία της ινδικής κυβέρνησης σε συνεργασία με τη Συνομοσπονδία Ινδικών Βιομηχανιών, με στόχο την ανάδειξη της αναγκαιότητας για στενότερη οικονομική συνεργασία Ινδίας-Ευρώπης, προς αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα.

    Ο Υφυπουργός κ. Κώστας Φραγκογιάννης θα πραγματοποιήσει κεντρική ομιλία στο Κονκλάβιο με έμφαση στη ναυτιλία και τις προοπτικές της βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας, ενώ τις εργασίες του Κονκλαβίου θα χαιρετίσουν από κοινού ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης – ο οποίος θα βρεθεί στο Νέο Δελχί συνοδεύοντας τον ΠΘ Κυριάκο Μητσοτάκη – και ο Ινδός ομόλογός του Subrahmanyam Jaishankar.

    Οι κλάδοι αιχμής που εκπροσωπούνται στην αποστολή και που θα αποτελέσουν το αντικείμενο συζήτησης στις θεματικές εκδηλώσεις είναι: ενέργεια, ναυτιλία, φαρμακοβιομηχανία, τεχνολογία, βιομηχανικός εξοπλισμός, τρόφιμα και ποτά, τουρισμός, αγορά ακινήτων, κατασκευές και οπτικοακουστική βιομηχανία.

    Ειδικότερα, συμμετέχουν οι εταιρείες ,EUROCAPITAL PARTNERS, MYTILINEOS ENERGY & METALS, STREEM GLOBAL SA, WHITESTONE EXPORT CREDIT GREECE STIQ / TASTY BRANDS, SWITZ GROUP, PLASIS REAL ESTATE + DEVELOPMENT, GOLDAIR HANDLING SA , ENTERPRISE GREECE GREEK EXPORTERS ASSOCIATION (SEVE), VIOHALCO SA, GOLDAIR HANDLING SA ENDEAVOR, GREECE EUROBANK S.A., ERT, ZEUS+DIONE AMBIENCE SERVICES GREECE, EMPIRIA GROUP, GEK TERNA GROUP OF COMPANIES, NOVA CONSTRUCTIONS SA, HELLENIC PORTS ASSOCIATION AND THPA S.A. – PORT OF THESSALONIKI, ORGANIC ELECTRONIC TECHNOLOGIES (OET), AEGEAN AIRLINES,  STARTUP GREECE EUROLIFE FFH MITSIS GROUP, GLOBAL VISA CENTER WORLD (GVC WORLD).

    Διαβάστε επίσης:

    Κορυφώνεται ο δικαστικός αγώνας: Αίτημα απόρριψης της αγωγής του Γιώργου Οικονόμου από την Αλίκη Παληού

    Χρηματιστήριο: Placements, ομολογιακά και φήμες για deals απογειώνουν την αγορά

    Τι ψάχνουν MIT, Yale και Harvard στο Ελληνικό



    ΣΧΟΛΙΑ