• AUTO

    «Αγοράστε Lada και κινεζικά αυτοκίνητα» – Η απίθανη προτροπή της Ρωσίας

    • NewsRoom
    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν


    Η ρωσική κυβέρνηση δημοσίευσε σήμερα έναν κατάλογο αυτοκινήτων εγχώριας παραγωγής που πρέπει να αγοράζουν οι κρατικοί αξιωματούχοι, όλα είναι είτε ρωσικής είτε κινεζικής μάρκας, υπογραμμίζοντας τη διείσδυση του Πεκίνου στη ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν κατακτήσει μερίδιο της αγοράς, αφού παραγωγοί όπως η Renault και η Nissan έχουν αποχωρήσει από την ρωσική αγορά.

    Η εφημερίδα Kommersant είχε γράψει εφέτος ότι το Κρεμλίνο έχει πει στους αξιωματούχους που συμμετέχουν στις προετοιμασίες για τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία του 2024, να σταματήσουν να χρησιμοποιούν Apple iPhones επειδή υπάρχουν ανησυχίες για το ότι οι συσκευές αυτές μπορεί να είναι ευάλωτες για τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες.

    Σήμερα, το υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου ανακοίνωσε ότι ο κατάλογος των αυτοκινήτων αποτελείται από εκείνα που συνιστώνται κατά προτεραιότητα για χρήση από κρατικούς και δημοτικούς υπαλλήλους για υπηρεσιακούς σκοπούς, κατόπιν εντολής του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

    «Μέχρι σήμερα, οι εγχώριες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ήδη παράγει ένα ευρύ φάσμα μοντέλων με διάφορα τεχνικά χαρακτηριστικά και εξοπλισμό (έξι μάρκες και περισσότερα από 20 μοντέλα) που είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες διαφόρων επιπέδων υπαλλήλων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

    Όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν δεσμευτεί να ενισχύσουν την εγχώρια παραγωγή βάσει ειδικών επενδυτικών συμφωνιών με την κυβέρνηση, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Τα ρωσικά αυτοκίνητα που αναφέρονται στον κατάλογο είναι πέντε μοντέλα Lada, που παράγονται από τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ρωσίας Avtovaz, όπως επίσης και οι μάρκες UAZ, Aurus και Moskvich και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα Evolute.

    Το Moskvich, ένα αναγεννημένο αυτοκίνητο της σοβιετικής εποχής, είναι εμβληματικό της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας στη ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία. Πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι το μοντέλο Moskvich 3 είναι ένα κινεζικό JAC Sehol X4 που συναρμολογήθηκε στη Μόσχα χρησιμοποιώντας κιτ που αγοράστηκαν από έναν Κινέζο εταίρο.

    Πέντε μοντέλα της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας Haval, η οποία παράγει αυτοκίνητα στο εργοστάσιό της στην περιοχή της Τούλα, 200 χιλιόμετρα από τη Μόσχα, από το 2019, συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο.

    Η Haval δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα να σχολιάσει το θέμα.

    Διαβάστε επίσης:

    Βουτιά στις ευρωαγορές – Στο -3,44% ο Stoxx 600 σε επίπεδο εβδομάδας

    Ερντογάν: Ισοδύναμες με γενοκτονία οι ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας

    Ιερά Σύνοδος: Στο πλευρό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων για τον βομβαρδισμό σε κτήριο του Αγίου Πορφυρίου Γάζας



    ΣΧΟΛΙΑ