• AUTO

    Περπατώντας προς το ψηλότερο χωριό της Πελοποννήσου! (video)


    Ξεκινήσαμε από τη Νυμφασία και περπατήσαμε 10.7km ως τα Μαγούλιανα που βρίσκονται σε υψόμετρο 1365m.

    Αυτή τη βόλτα τη σκεφτόμουν χρόνια κατάφερα τελικά να την πραγματοποιήσω αυτές τις μέρες λόγω των ασυνήθιστα καλών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Το μονοπάτι των 10.7km αποτελεί μέρος του Menalo Trail είναι το 6ο μέρος της διαδρομής των 75km που ξεκινά από τη Στεμνίτσα και πάει ως τα Λαγκάδια περνώντας ενδιάμεσα από Δημητσάνα, Ζυγοβίστι, Ελάτη, Βυτίνα, Νυμφασία, Μαγούλιανα, Βαλτεσινίκο, Λαγκάδια.

    Το δημοτικό σχολείο της Νυμφασίας.
    Το δημοτικό σχολείο της Νυμφασίας.

    Η Νυμφασία είναι ένα χωριό του Μαινάλου που βρίσκεται πολύ κοντά στη Βυτίνα. Ερχόμενος από Λεβίδι με κατεύθυνση προς Βυτίνα βρίσκεις λίγο πριν φτάσεις στη Βυτίνα πινακίδα δεξιά για Νυμφασία. Σταθμεύεις νόμιμα στην πλατεία του χωριού και αναζητάς την πινακίδα με το πράσινο «Μ».

    Το μονοπάτι είναι άριστη σήμανση με αυτές τις χαρακτηριστικές μικρές πινακίδες.
    Το μονοπάτι είναι άριστη σήμανση με αυτές τις χαρακτηριστικές μικρές πινακίδες.

    Με εντυπωσίασε ιδιαίτερα γιατί διαφέρει από ένα τυπικό πεζοπορικό μονοπάτι του Μαινάλου που έχει έλατα. Εδώ υπάρχουν πάρα πολλές εναλλαγές που εξαρτώνται από την ροή των υδάτων από το Μαίναλο προς τα οροπέδια.

    Ξεκινώντας βρίσκεσαι στο πρώτο κομμάτι της διαδρομής όπου κυριαρχούν οι δρύες. Καθώς είναι φυλλοβόλα δέντρα τα πριονωτά φύλλα τους έχουν δώσει ένα μοναδικό συνδυασμό χρωμάτων καφέ, κίτρινο, σκούρο πράσινο στο τοπίο. Μετά από λίγη ώρα το μονοπάτι στενεύει και μπαίνει σ΄ ένα συγκλονιστικό τοπίο.

    Το πρώτο σημείο αναφοράς που συναντάς είναι το εικονοστάσι του Αγ. Βλάση.
    Το πρώτο σημείο αναφοράς που συναντάς είναι το εικονοστάσι του Αγ. Βλάση.

    Από κει μετά το μονοπάτι κατηφορίζει ως το γεφύρι της Κερνίτσας. Το μοναστήρι της Κερνίτσας βρίσκεται εκεί περίπου 10 αιώνες είναι το αρχαιότερο της Αρκαδίας και έχει πάρει το όνομά του από τη μεσαιωνική πόλη Κερνίτσα που βρίσκονταν στην περιοχή.

    Κάτω ακριβώς από το γεφύρι υπάρχει ένα μικρό ποτάμι ο Μυλάοντας που σχηματίζει μια φυσική πισίνα σ’ αυτό το σημείο, εκπληκτικής ομορφιάς. Περνώντας τη γέφυρα, το μονοπάτι ανηφορίζει μέσα από μεγάλα πλατάνια και πρίνους ως το μοναστήρι.

    Το μοναστήρι της Κερνίτσας δεσπόζει πάνω στο βράχο πάνω από 10 αιώνες.

    Διέρχεσαι από τη αυλή του μοναστηριού και μετά μπαίνεις σ’ ένα οροπέδιο. Ο δρόμος είναι εύκολος βατός αλλά δεν αξίζει να πηγαίνεις γρήγορα καθώς το φυσικό περιβάλλον ανεπηρέαστο από ανθρώπινες δραστηριότητες είναι μαγικό. Υπάρχουν πάρα πολλά μανιτάρια που λόγω των καιρικών συνθηκών δεν έχουν ακόμη παγώσει. Δυστυχώς δεν γνωρίζω τα είδη και ποια είναι βρώσιμα.

    Το Ασκηταριό της Σφυρίδας ονομάζεται έτσι γιατί δημιουργήθηκε από τη σφυρηλάτηση του βράχου.
    Το Ασκηταριό της Σφυρίδας ονομάζεται έτσι γιατί δημιουργήθηκε από τη σφυρηλάτηση του βράχου.

    Σταδιακά το μονοπάτι ανηφορίζει και τα έλατα κυριαρχούν. Το επόμενο σημείο αναφοράς είναι το Ασκηταριό της Σφυρίδας. Πρόκειται για ένα εκκλησάκι χτισμένο μέσα στο βράχο. Μπροστά του υπάρχει μια πηγή όπου μπορείς να δροσιστείς και μερικά παγκάκια για να ξαποστάσεις.

    Ανεβαίνοντας λίγα σκαλιά βρίσκεσαι μπροστά σ’ ένα ιερό μέσα στους βράχους. Η μυσταγωγία του τόπου γίνεται εύκολα αντιληπτή αν οι αισθήσεις σου είναι αγκρισμένες. Μια οικογένεια λαγών κατοικεί εκεί, αν κάνετε λίγη ησυχία πιθανόν θα δείτε μέλη της.

    Η θέα προς τη Βυτίνα μοναδική.

    Αμέσως μετά ξεκινά το πιο ανηφορικό κομμάτι της διαδρομής, το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Σύντομα ο δρόμος αποκτά ξανά ήπιες κλίσεις και σε φέρνει σε μια πλαγιά που προσφέρει θέα βόρεια προς τη Βυτίνα και τη Νυμφασία. Επιβλητικό τοπίο με τα έλατα να κυριαρχούν.

    To μονοπάτι κατηφορίζει ξανά και διασχίζει την κοίτη ενός ξεροπόταμου πλέον πλησιάζεις προς τα Μαγούλιανα. Το μονοπάτι βγαίνει 300m κάτω από την πλατεία του χωριού. Μας πήρε 3 ώρες να το διασχίσουμε σε ήπιο ρυθμό, χωρίς κόπο. Είναι εύκολο αρκεί να έχετε καλή φυσική κατάσταση. Οπωσδήποτε μαζί σας θα πάρετε νερό και σνακ που θα σας δώσουν ενέργεια.

    Φτάνοντας στα Μαγούλιανα έχεις αρκετές επιλογές. Μπορείς να ξαποστάσεις προτού συνεχίσεις για Βαλτεσινίκο, που είναι το 7ο τμήμα του Menalo Trail μήκους 7km. Τα Μαγούλιανα βρίσκονται σε υψόμετρο 1365m είναι το ψηλότερο χωριό της Πελοποννήσου. Στην πλατεία του χωριού δεσπόζει ένας υπεραιωνόβιος πλάτανος. Μπορείς να πιεις λίγο νερό στις βρύσες ή να φας στην ταβέρνα του χωριού. Μου αρκεί να απολαύσω τη θέα προς το οροπέδιο του Δυτικού Μαινάλου. Στο κάτωθι βίντεο έχουμε καταγράψει τα κυριότερα σημεία της διαδρομής, οπότε μπορείτε να δείτε όλα όσα διαβάσατε.

    Διαβάστε επίσης:

    Λίμνη Υλίκη: Μια ώρα δρόμος!

    Ψάρεμα, φωτογραφία ή mtb;

     



    ΣΧΟΛΙΑ