• Λίμνη Υλίκη: Μια ώρα δρόμος!

    Ταξιδεύουμε ηλεκτρικά

    Λίμνη Υλίκη: Μια ώρα δρόμος!

    • Τάκης Πουρναράκης

    Είναι ένας πανέμορφος, μη δημοφιλής προορισμός όπου μπορείτε να φτάσετε πολύ εύκολα.

    Η Υλίκη απέχει μόλις μια ώρα από την Αθήνα (100km) μπορείτε να φτάσετε πολύ εύκολα μέσω της Νέας Οδού. Βγαίνετε στην έξοδο για Λιβαδειά Θήβα και συνεχίζετε με κατεύθυνση το χωριό Καστρί. Υπάρχουν πάρα πολλά σημεία να σταματήσετε, αλλά καλό είναι να έχετε μελετήσει λίγο το χάρτη πριν.

    Δεν υπάρχει δρόμος που να κάνει τον κύκλο της λίμνης. Υπάρχει ένας αγροτικός δρόμος που κινείται δυτικά της λίμνης παράλληλα με τον αυτοκινητόδρομο. Περνά δίπλα από το μικρό αεροδρόμιο της Θήβας και την πίστα μοτοκρός της Βάγια και κατευθύνεται προς το ξωκλήσι του Αγ. Ταξιάρχη.

    Επίσης, υπάρχουν αρκετοί χωματόδρομοι που εξυπηρετούν τις γεωργικές καλλιέργειες.

    Λίμνη Υλίκη: Μια ώρα δρόμος!

    Αν δεν έχετε 4χ4 με κατάλληλα ελαστικά για λάσπη καλό είναι να μην επιχειρήσετε να μπείτε στους χωματόδρομους πέριξ της λίμνης. Παρότι το έδαφος δεν έχει ιδιαίτερες κλίσεις υπάρχουν σημεία με μεγάλες λακκούβες λάσπης, για να περάσεις από κει θέλει γνώση και εξοπλισμό.

    Υπάρχουν όμως πάρα πολλές επιλογές για όσους έχουν ένα απλό αυτοκίνητο, όπως εμείς στη συγκεκριμένη περίπτωση που είχαμε στη διάθεσή μας την αμιγώς ηλεκτρική έκδοση του DS3 Crossback την E Tense.

    Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο το πήραμε από την AVIS, η οποία διαθέτει μια ολοκληρωμένη κατηγορία «πράσινων» οχημάτων μέσω της οποίας μπορείς να εύκολα να ενοικιάσεις και να οδηγήσεις ένα ηλεκτρικό όχημα.

    Αυτό διευκολύνει σημαντικά όλους όσοι θέλουν να έχουν μια εμπειρία ηλεκτροκίνησης, ειδικά αυτούς που σκέφτονται να αποκτήσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην καθημερινότητά τους αλλά δεν γνωρίζουν τις λεπτομέρειες.

    Καλό είναι να κάνουν μια δοκιμή. Από την άλλη εμείς που δοκιμάζουμε όλα τα αυτοκίνητα και γνωρίζουμε καλά τις λεπτομέρειες σας λέμε μετά λόγου γνώσεως πως όποιος έχει πρόσβαση σε ιδιωτικό χώρο στάθμευσης με παροχή ρεύματος και κινείται εντός πόλης, μπορεί χωρίς κανένα συμβιβασμό να χρησιμοποιεί καθημερινά ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

    Επιπλέον θα ωφεληθεί από την άνεση, την ευκολία και την οικονομία που παρέχει το ηλεκτρικό όχημα.

    Λίμνη Υλίκη: Μια ώρα δρόμος!

    Η Avis διαθέτει για ενοικίαση αρκετά και διαφορετικά αυτοκίνητα για να δοκιμάσετε την εμπειρία της ηλεκτροκίνησης: Το Peugeot e2008, το Nissan Leaf, το DS3 Crossback που επιλέξαμε εμείς, την extra luxury Jaguar I Pace αλλά και Tesla Model 3 και Model Y. Σας προτείνουμε να τα δοκιμάσετε ένα από αυτά. Θα εντυπωσιαστείτε.

    Το DS3 διαθέτει μπαταρία 50kwh και όταν το παραλάβαμε έδειχνε αυτονομία 290km καθώς η κατανάλωσή του είναι στις18kwh/100km. Πήγαμε στην Υλίκη (108km) και επιστρέψαμε μ’ άνεση χωρίς να χρειαστεί επαναφόρτιση. Κινηθήκαμε σύννομα με ταχύτητες που δεν ξεπερνούσαν τα 110km/h.

    Η απόσταση των 16cm που έχει το αυτοκίνητο από το έδαφος επιτρέπει να διαβείς βατό χωματόδρομο και η σταθερή ροπή των 26.5kgm του ηλεκτροκινητήρα να διατηρείς σταθερό γκάζι οπότε δε σπάει εύκολα η πρόσφυση στο λασπωμένο τεραίν.

    Το DS3 Crossback μας έβγαλε κάτι παραπάνω από ασπροπρόσωπους καθώς τα ηλεκτρικά οχήματα υπερέχουν έναντι των συμβατικών σε μεικτές συνθήκες. Αυτό συμβαίνει χάρη στον ηλεκτροκινητήρα που έχει σταθερό τράβηγμα, χωρίς να υπάρχουν αλλαγές ταχυτήτων. Το ηλεκτρικό DS3 δεν έχει καν κιβώτιο. Οπότε ο ρόλος του οδηγού είναι πολύ πιο απλός.

    Λίμνη Υλίκη: Μια ώρα δρόμος!

    Στον αυτοκινητόδρομο, η πλήρης απουσία θορύβου ή κραδασμών καθιστά τη διαδρομή μια τελείως διαφορετική εμπειρία. Το ταξίδι με ηλεκτρικό αυτοκίνητο δε σε κουράζει καθόλου και δεν σε αγχώνει καθόλου.

    Σε περίπτωση που κάποιος θέλει να διανύσει περισσότερα χιλιόμετρα στην περιοχή υπάρχουν σταθμοί επαναφόρτισης επί της Νέας Οδού στα ΣΕΑ Βαρυμπόμπης, Καπανδριτίου, Μαλακάσας, Σχηματαρίου και Αταλάντης.

    Λίμνη Υλίκη: Μια ώρα δρόμος!

    Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο DS3 είναι ευγενική παροχή της Avis.

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα Ταξιδεύουμε ηλεκτρικά εδώ