• AUTO

    Mε 30% τρέχει η αγορά αυτοκινήτου!


    Εντυπωσιακά νούμερα επιτυγχάνονται το πρώτο πεντάμηνο του 2023 με τις ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων να φτάνουν τις 57χ.

    Η αγορά αυτοκινήτου τρέχει με εντυπωσιακούς ρυθμούς το πρώτο 5μηνο. Ο Μάιος έκλεισε με άνοδο 8,1%, πουλήθηκαν 12.958 οχήματα έναντι 11.991 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Η άνοδος αυτή οφείλεται στην επάρκεια νέων μοντέλων και στην επίσπευση των παραδόσεων. Προφανώς δεν λύθηκαν τα προβλήματα αμετάκλητα αλλά έχει αρχίσει πλέον να είναι ορατός ο χρονικός ορίζοντας επίλυσής των. Το ρεπορτάζ λέει πως σταδιακά έρχονται επιπλέον οχήματα που πιθανόν θα δώσουν μια πρόσθετη ώθηση στις πωλήσεις. Οι εκτιμήσεις που δεν μπορούν να είναι ποτέ ασφαλής σε μια εκλογική χρονιά, φέρουν την αγορά πάνω από τις 130 χιλ. οχήματα εφόσον η δεύτερη κάλπη βγάλει κυβέρνηση.

    Τώρα όσον αφορά στις προτιμήσεις του αγοραστικού κοινού έχει ένα ενδιαφέρον ότι οι περισσότεροι (55%) ψωνίζουν μικρό όχημα της κατηγορίας Β. Την ίδια ώρα ένας στους δυο επιλέγει SUV ( BSUV 25%, C SUV 21%, DSUV 5%) και αν σ’ αυτό προσθέσεις και την υπόλοιπη κατηγορία Β (30%) έχεις ένα ποσοστό 85% σε μικρό αυτοκίνητο πόλης ή SUV! Δύσκολα μπορεί να πιστέψει κανείς πως η κατηγορία C (BMW 1) και D (Tesla Model 3) έχουν συρρικνωθεί στο 9.4% της αγοράς αφήνοντας ένα ισχνό 5% της αγοράς για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες. Όσον αφορά στην μορφή καυσίμου η πτώση της βενζίνης συνεχίζεται (-4.5%) του diesel επίσης (-2.8%) και οι υπόλοιπες κατηγορίες είναι σταθερές ή ανοδικές (επαναφορτιζόμενα +5%).  Πρώτο μοντέλο σε πωλήσεις είναι το Opel Corsa που έχει περάσει τις 3500 ταξινομήσεις φέτος.

    Σύμφωνα με πρώτους υπολογισμούς, η πρόοδος στα segments επιβατικών και στην κατανομή ανά καύσιμο, ως το Μάιο, έχει ως εξής:

    Διαβάστε επίσης

    Η τέχνη της βαφής!

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ