• AUTO

    Ford: Το νέο Ford Kuga με τεχνολογία Road Edge Detection (pics+video)


    Η οδήγηση σε αγροτικές περιοχές μπορεί να κρύβει σοβαρούς κινδύνους όταν η σχετική διαγράμμιση απουσιάζει από την άκρη του δρόμου – εκεί δηλαδή που το έδαφος γίνεται κακοτράχαλό ή καταλήγει σε κάποιο χωράφι, λασπωμένο χαντάκι ή απόκρημνο αυλάκι.

    Έτσι, η οδήγηση τη νύχτα – κυρίως σε περιοχές με χαμηλό φωτισμό – μπορεί να γίνει επικίνδυνη.

    Τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη συμβαίνουν σε αγροτικούς δρόμους και – σε αντίθεση με τις αστικές περιοχές – οι επιβάτες των αυτοκινήτων αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των θατηφόρων ατυχημάτων.

    Το νέο Ford Kuga διαθέτει μία νέα τεχνολογία που θα διευκολύνει την οδήγηση σε επαρχιακούς δρόμους. Το Road Edge Detection ανιχεύει το δρόμο μπροστά και μπορεί να επαναφέρει ομαλά το αυτοκίνητο στην πορεία του όταν χρειαστεί.

    Πώς λειτουργεί

    Σχεδιασμένο για χρήση σε αγροτικούς δρόμους, με ταχύτητες από 70 έως 110 χλμ./ώρα, το Road Edge Detection χρησιμοποιεί μία κάμερα τοποθετημένη κάτω από τον εσωτερικό καθρέπτη που παρακολουθεί τα άκρα του δρόμου 50 μ. μπροστά από το όχημα και σε εύρος 7 μ. από κάθε πλευρά.

    Όταν ένας ασφαλτοστρωμένος δρόμος «τελειώνει» δίνοντας τη θέση του σε επιφάνεια με χαλίκια ή γρασίδι, το σύστημα παρέχει από μόνο του μία ομαλή διόρθωση της πορείας, ανάλογα με τις απαιτήσεις, διατηρώντας έτσι το όχημα «πάνω» στο δρόμο.

    Το σύστημα έχει ένα προηγμένο αλγόριθμο που καθορίζει πότε υπάρχουν σαφείς αλλαγές στην ποιότητα του οδοστρώματος στην άκρη του δρόμου. Επίσης, παρέχει υποβοήθηση διεύθυνσης σε δρόμους με σήμανση όταν η διαγράμμιση της λωρίδας είναι δυσδιάκριτη ή κρυμμένη από χιόνι, φύλλα ή βροχή.

    Εάν το αυτοκίνητο παραμένει πολύ κοντά στην άκρη του δρόμου μετά την αρχική άσκηση υποβοήθησης στο σύστημα διεύθυνσης, το Road Edge Detection δημιουργεί δονήσεις στο τιμόνι προκειμένου να παροτρύνει τον οδηγό να στρίψει. Τη νύχτα, το σύστημα χρησιμοποιεί το φωτισμό από τους προβολείς και λειτουργεί τόσο αποτελεσματικά όσο και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

    Εκτός από το νέο Kuga – το πιο εξηλεκτρισμένο μοντέλο της γκάμας Ford – το Road Edge Detection διατίθεται επίσης στο Focus, στο νέο Puma, ενώ θα συμπεριλιφθεί στο σύνολο των τεχνολογιών υποβήθησης της οδήγησης που θα συνοδεύουν τα νέα μοντέλα της Ford, όπως το Explorer.



    ΣΧΟΛΙΑ