• AUTO

    Cupra Born, αμιγώς ηλεκτρικό!

    Cupra Born, αμιγώς ηλεκτρικό!

    Cupra Born


    Το πρώτο 100% ηλεκτρικό όχημα της Cupra είναι ήδη στην Ελλάδα με τιμές που ξεκινούν από 33.900 ευρώ χωρίς επιδότηση.

    Το ηλεκτρικό Cupra Born έρχεται να προστεθεί στις plugin υβριδικές εκδόσεις των Cupra Leon και Cupra Formentor. Είναι το πρώτο μοντέλο με ουδέτερο αποτύπωμα CO2, καθώς σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού & παραγωγής χρησιμοποιείται ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Οι επιπρόσθετες εκπομπές αντισταθμίζονται από περιβαλλοντικές επενδύσεις πιστοποιημένες με τα υψηλότερα πρότυπα. Το Born σχεδιάστηκε στη Βαρκελώνη, στα κεντρικά γραφεία της Cupra στο Martorell και παράγεται στο εργοστάσιο του Zwickau στη Γερμανία.

    Η εμπρόσθια εμφάνιση ενισχύεται από τους διαφορετικούς προβολείς full LED και της εισαγωγής αέρα σε χάλκινο πλαίσιο, που διοχετεύει τον αέρα προς το καλοριφέρ. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παρότι χρειάζονται λιγότερο αέρα από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, εξακολουθούν να απαιτούν βελτιστοποιημένη ροή αέρα. Το καπό ενσωματώνει τρισδιάστατα σχήματα, διαθλώντας το φως και «ζωντανεύοντας» το μπροστινό άκρο του CUPRA Born. Η εντυπωσιακή τεχνολογία φωτισμού full LED είναι πολύ σημαντική για την τελική εμφάνιση του. Η σχεδιαστική υπογραφή είναι μοναδική και άμεσα αναγνωρίσιμη και ενισχύεται από τα μικρά παραμετρικά τρίγωνα στο πλάι του προβολέα. Στο προφίλ, η σχεδίαση της κολόνας Α, όχι μόνο βελτιώνει την ομαλή ροή του αέρα πάνω από το αυτοκίνητο, αλλά επιτρέπει την ενσωμάτωση του augmented reality head-up display στην καμπίνα.

    Τέσσερα επιπλέον στοιχεία ενισχύουν την εξωτερική εμφάνιση:

    • Τα πλαϊνά spoiler βρίσκονται σε αντίθεση με το χρώμα του αμαξώματος
    • Οι αιχμηρές σχεδιαστικές γραμμές που διατρέχουν σε όλο το μήκος του αμαξώματος
    • Η επεξεργασία του πυλώνα C δίνει την εντύπωση ότι η οροφή επιπλέει. Ο πυλώνας χρησιμοποιεί μια εναλλακτικά χρωματισμένη, τρισδιάστατη επιφάνεια, με υφή που δημιουργεί μία ελαφρότητα στην πλευρική όψη
    • Ξεχωριστή σχεδίαση τροχών, σε έξι σχέδια 18, 19 και 20 ιντσών

    Ο εντυπωσιακός φωτισμός κατά πλάτος του πίσω μέρος του οχήματος δεν ενισχύει μόνο την εμφάνιση, αλλά συμβάλλει και στην αύξηση της ασφάλειας. Το όνομα “Born” στο πίσω φως αναδεικνύει τη μοναδικότητα της σχεδίασης και την προσοχή στη λεπτομέρεια. Η πόρτα του χώρου αποσκευών ενσωματώνεται στον προφυλακτήρα προσδίδοντας σχεδιαστική ομαλότητα και ενισχύοντας παράλληλα τη δυναμική του. Με την διαθέσιμη παλέτα των έξι χρωματικών επιλογών (Vapor Grey, Glacial White, Geyser Silver, Rayleigh Red, Quasar Grey και το αποκλειστικό Aurora Blue), ολοκληρώνεται η προσωπικότητα του CUPRA Born, του πρώτου ηλεκτρικού αυτοκινήτου υψηλής απόδοσης της μάρκας.

    Οι διαστάσεις του Cupra Born είναι: μήκος 4.322mm, πλάτος 1.809mm, ύψος 1.540mm και μεταξόνιο 2.767mm. Εκτός από τη γκάμα ζαντών αλουμινίου μεταξύ 18″ και 20″, το Cupra Born χρησιμοποιεί επίσης προαιρετικά μεγαλύτερα ελαστικά υψηλής απόδοσης 235mm, για βέλτιστη απόδοση και  μέγιστη πρόσφυση.

    Στο εσωτερικό το κεντρικό μέρος των standard bucket καθισμάτων είναι κατασκευασμένο από την Seaqual Yarn, από ανακυκλωμένα θαλάσσια πλαστικά. Τα θαλάσσια απορρίμματα από τις παραλίες, το βυθό και την επιφάνεια του ωκεανού ή από τους ποταμούς και τις εκβολές των ωκεανών συλλέγονται και ταξινομούνται σε διαφορετικούς τύπους υλικών. Τα πλαστικά καθαρίζονται και μετατρέπονται σε ανακυκλωμένο θαλάσσιο πλαστικό και μετατρέπονται στη συνέχεια σε νέα, βιώσιμα προϊόντα. Συγκεκριμένες επιλογές εσωτερικών υλικών φανερώνουν την οικολογική προσέγγιση του Cupra Born. Η ταπετσαρία Dinamica είναι ανακυκλωμένη μικρο-ίνα που χρησιμοποιείται ως πρότυπο τόσο στα πάνελ της πόρτας όσο και στα καθίσματα, σε δύο διαφορετικές επιλογές χρώματος, μπλε ή γκρι.

    Ο εσωτερικός χώρος μεγιστοποιείται χάρη στις διαστάσεις του Cupra Born. Το μεταξόνιο των 2.767mm δίνει τις αναλογίες που χρειάζονται για να φιλοξενήσει άνετα τον οδηγό και τους επιβάτες, ενώ ο χώρος αποσκευών έχει χωρητικότητα 385 λίτρα. H standard οθόνη αφής 12 ιντσών βρίσκεται στο επίκεντρο και ελαφρώς υπό γωνία για να προσφέρει τέλεια οπτική στον οδηγό και εύκολη πρόσβαση σε μια σειρά λειτουργιών. Μπροστά στον οδηγό, εμφανίζεται ένας μικρότερος πίνακας οργάνων που παρέχει τις σχετικές με το όχημα πληροφορίες, με απλοποιημένη διάταξη και με απόλυτη ευκρίνεια.

    Χάρη στο head-up display επαυξημένης πραγματικότητας, σημαντικές πληροφορίες προβάλλονται στο παρμπρίζ και απεικονίζονται οπτικά έξω από το όχημα, στον πραγματικό κόσμο, πληροφορίες όπως δείκτες υποβοήθησης οδηγού, ενδείξεις ταχύτητας και συστήματος πλοήγησης, βελτιώνοντας τη συνολική οδηγική εμπειρία και αναδεικνύοντας την σαφώς οδηγοκεντρική καμπίνα.

    Το Cupra Born με κίνηση στους πίσω τροχούς, δημιουργεί μια πιο σπορ οδηγική αίσθηση και εμπειρία. Διατίθεται σε εκδόσεις απόδοσης 150PS (110kW)/310Nm και 204PS (150kW)/310Nm. Το υψηλής απόδοσης Βorn προσφέρει επίσης το πακέτο επιδόσεων e-Boost αυξάνοντας την απόδοση στα 231PS (170kW)/310Nm. Το e-Boost διατίθεται με δύο επιλογές μπαταρίας: Με την μπαταρία 77kWh που προσφέρει επιτάχυνση 0-100km/h σε 7 δευτερόλεπτα και αυτονομία περίπου 540km, και με την μπαταρία 58kWh με τα 0-100χλμ/ώρα να έρχονται σε μόλις 6,6 δευτερόλεπτα και με την αυτονομία να φτάνει τα 424χλμ. Επιπλέον, το πακέτο e-Boost περιλαμβάνει μεγαλύτερα μπροστινά φρένα και στάνταρ ζάντες 19” καθώς και τιμόνι CUPRA με satellite buttons.

    Το Cupra Born χρησιμοποιεί υδρόψυκτη μπαταρία ιόντων λιθίου τοποθετημένη χαμηλά και κεντρικά στο αυτοκίνητο ώστε να προσφέρει καλύτερη κατανομή βάρους (50% μπροστά, 50% πίσω) και να μειώσει το αντίκτυπο του αυξημένου βάρους. Το Βοrn διαθέτει τρεις επιλογές μπαταρίας με χωρητικότητα 45kWh, 58kWh και 77kWh και με μέγιστη αυτονομία περίπου 540km με μία μόνο φόρτιση σύμφωνα με τον επίσημο κύκλο δοκιμών WLTP. Η επίτευξη του μεγάλου εύρους αυτονομίας επιτυγχάνεται από το προηγμένο  σύστημα θερμικής διαχείρισης που διατηρεί στο βέλτιστο τη θερμοκρασία της μπαταρίας.

    Όσον αφορά τους χρόνους επαναφόρτισης, σε μόλις 7 λεπτά μπορούν να προστεθούν επιπλέον 100 χιλιόμετρα αυτονομίας χρησιμοποιώντας φορτιστή συνεχούς ρεύματος 170kW. Ακόμη και αν η κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας είναι μόνο στο 5%, μπορεί να αναπληρωθεί στο 80% σε μόλις 35 λεπτά.

    Το Cupra Born μπορεί να συνδεθεί τόσο σε δίκτυα φόρτισης AC (έως 11kW) όσο και DC (έως 170kW), οπότε είτε βρίσκεστε στο δρόμο είτε στο σπίτι, η επαναφόρτιση της μπαταρίας είναι γρήγορη και απλή. Το Cupra Born διαθέτει πέντε χαρτογραφήσεις: Range, Comfort, Performance, Individual και Cupra (διατίθεται μόνο με το e-Boost).

    Το νέο 100% ηλεκτρικό μοντέλο της Cupra είναι ήδη διαθέσιμο στις εκθέσεις Cupra της Bελμάρ στην Αργυρούπολη, της Α. Μακρής στο Μαρούσι και της Katakis Autogroup στην Θεσσαλονίκη.  Οι τιμές διάθεσης ξεκινούν από 33.900€ (προ κρατικής επιδότησης), ενώ η πρώτη διαθέσιμη έκδοση  είναι αυτή με την μπαταρία των 58kWh και των 204hp. H έναρξη παραγωγής της έκδοσης με την μπαταρία των 45kWh θα ξεκινήσει τον Μάρτιο, ενώ οι εκδόσεις e-Boost θα είναι διαθέσιμες από τον προσεχή Μάιο.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ