• AUTO

    Με αναδρομική ισχύ το «Κινούμαι Ηλεκτρικά»;

    Κινούμαι Ηλεκτρικά


    Όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου το πρόγραμμα θα ξεκινήσει εκ νέου τον Απρίλιο.

    Το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» κινήθηκε εξαιρετικά το 2021. Για λόγους που δεν αντιλαμβάνομαι η συνέχεια του διακόπηκε στο τέλος του χρόνου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων να παγώσει. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αποκάλυψε χτες πως το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Απρίλιο, καλό Πάσχα δηλαδή. Προφανώς η αγορά δεν μπορεί να λειτουργήσει με 8 μήνες αντί για 12 μήνες το χρόνο. Τον Ιανουάριο υπήρξαν ελάχιστες παραγγελίες ηλεκτρικών οχημάτων και μπαίνοντας ο Φεβρουάριος αυτές θα μηδενιστούν.

    Μιλώντας με τον διευθυντή του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, Δημήτρη Πάτσιο, στο πλαίσιο της εκπομπής «Alpha Speed» στον 989 Alpha Radio καταλάβαμε πως θεωρείται δεδομένο ότι το πρόγραμμα θα έχει αναδρομική ισχύ: « Το ‘Κινούμαι Ηλεκτρικά’ είναι ένα εξαιρετικό πρόγραμμα βασισμένο στα Ευρωπαϊκά Πρότυπα. Θα ξεκινήσει πάλι σύντομα και έχουμε διαβεβαιώσεις, περιμένουμε να το δούμε και στα χαρτιά, πως θα αφορά πωλήσεις που έχουν γίνει από την αρχή του χρόνου. Με πάσα βεβαιότητα θα έχει αναδρομική ισχύ για παραγγελίες, ακόμη και για πωλήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί».

    Θα πρέπει να τονίσουμε πως σύμφωνα με τις εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού Κώστα Σκρέκα αυξάνεται κατά 30% η επιδότηση η οποία θα φτάσει τα 8000 ευρώ για τα οχήματα και τα 22.500 ευρώ για τα ταξί. Αντίθετα σε ποδήλατα και ηλεκτρικά σκούτερ η επιδότηση θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Ο προϋπολογισμός του «Κινούμαι Ηλεκτρικά» φέτος είναι αυξημένος και ανέρχεται στα 50 εκ. ευρώ.

    Οι πληροφορίες μου λένε πως ακόμη δεν είναι ξεκάθαρος ο τρόπος που το πρόγραμμα θα έχει αναδρομική ισχύ. Αυτό αφορά στο πως θα εμφανιστεί αυτή η κίνηση στην Ε.Ε. απ’ όπου και προέρχεται το σχετικό κονδύλι. Πάντως τονίζεται από το Υπουργείο πως θα πιάσει όλους όσοι έχουν προχωρήσει σε παραγγελία από 1.12.2021. Την ίδια στιγμή ακούγονται πολλά παράπονα για καθυστερήσεις όσον αφορά στην καταβολή των επιδοτήσεων του 2021, ειδικά στο κομμάτι των ηλεκτρικών ποδηλάτων όπου υπάρχουν δικαιούχοι οι οποίοι περιμένουν μέχρι και 10 μήνες χωρίς να έχουν λάβει ακόμη τα χρήματά τους.

    Διαβάστε επίσης:

    Σκρέκας: 30% αύξηση της επιδότησης στον δεύτερο κύκλο του «Κινούμαι Ηλεκτρικά» – mononewsTV

    Οικονόμου: Τον Απρίλιο ξεκινά το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά»

    Δεν… «Κινούμαι Ηλεκτρικά»!



    ΣΧΟΛΙΑ