• ΑΓΟΡΕΣ

    Xρηματιστήριο: Moody’s, παράγωγα κρίνουν την τάση, προβληματίζουν Helikon και Eurobank

    Federico Riggio, CIO της Helikon Investments - Φωκίων Καραβίας CEO της Eurobank

    Federico Riggio, CIO της Helikon Investments – Φωκίων Καραβίας CEO της Eurobank


    Από τον χρησμό της Moody’s και τη λήξη των παραγώγων την Παρασκευή κρίνεται η βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς.

    Χθες και σήμερα, όπως αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές, πραγματοποιούνταν σημαντικά ρολαρίσματα θέσεων στις επόμενες περιόδους, καθώς την Παρασκευή λήγουν οι σειρές των παραγώγων για το πρώτο τρίμηνο και τον Μάρτιο.

    Πάνω από 193 χιλιάδες συμβόλαια ήταν οι ανοιχτές θέσεις στην Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 πάνω από 89 χιλιάδες στην Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 31 χιλιάδες στην Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 και πάνω από 14 χιλιάδες συμβόλαια στην Εθνική.

    Πάνω από 26 χιλιάδες στην Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 0,72% 18,23 30 χιλιάδες στη ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 και 29 χιλιάδες στον ΑΔΜΗΕ.

    Συνήθως, τα περισσότερα ρολάρονται στους επόμενους μήνες, σχολιάζουν οι χρηματιστές.

    Από εκεί και πέρα θεωρείται πολύ σημαντικό το τι θα πράξει για την Ελλάδα η Moody’s, ο μόνος από τους μεγάλους ξένους οίκους αξιολόγησης (big three μαζί με Fitch και S&P) που δεν έχει αναβαθμίσει ακόμη την ελληνική οικονομία.

    Κύκλοι της αγοράς σχολίαζαν στην αγορά χθες ότι δεν έχουμε δει ακόμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών την ενεργοποίηση όλων των μεγάλων διεθνών παικτών – θεσμικών επενδυτών.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχουν ξένα επενδυτικά σπίτια που υπολογίζουν ή ακολουθούν μόνο τους χρησμούς της Moody’s για να επενδύσουν στην αγορά μιας χώρας.

    Τυχόν ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη Moody’s θα είναι καταλύτης εξελίξεων για την πορεία της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς την επόμενη εβδομάδα. Και ειδικά για τις τράπεζες, όπου τα χέρια των επενδυτών έχουν λυθεί από τη στιγμή που το κράτος μέσω του ΤΧΣ αποχώρησε από το μετοχικό τους κεφάλαιο (με εξαίρεση το 18% στην ΕΤΕ).

    Προβληματίζει η Eurobank

    Την ίδια στιγμή εξακολουθεί να προβληματίζει η συμπεριφορά της μετοχής της Eurobank, η οποία απομακρύνεται από τα πολυετή υψηλά του 1,94 ευρώ.

    Δεν είναι και λίγοι εκείνοι στην αγορά που κάνουν λόγο για παρενέργειες από το placement της Πειραιώς, που συνεχίζονται στο χρηματιστηριακό ταμπλό μετά το placement, ενώ δεν είναι εύκολο να διασταυρωθούν πληροφορίες ως προς τις διαθέσεις του Helikon που διατηρεί συμμετοχή λίγο πάνω από 5%.

    Σημειώνεται ότι το ιταλοβρετανικό fund έχει μειώσει ήδη τη θέση του στην Τράπεζα Πειραιώς αποκομίζοντας υπεραξία πάνω από 400% σε διάστημα τριών ετών.

    Την ίδια στιγμή, η αγορά δείχνει ενδιαφέρον για τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι εισηγμένες για την περασμένη χρήση.

    Εκεί που οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση της κερδοφορίας, 27 εισηγμένες ανακοίνωσαν νέα άνοδο στα κέρδη τους περίπου κατά 4,7%, μαζί με τις τράπεζες.

    Ήδη, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το συνολικό ύψος των μερισμάτων που θα διανεμηθεί φέτος θα ξεπεράσει τα 3,5 δισ. ευρώ.

    Και όχι μόνο αυτό, αλλά και νέες εισηγμένες προστίθενται στην αλυσίδα της διανομής των εταιρικών κερδών.

    Το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, η Aegean, οι τράπεζες, αλλά και η ΔΕΗ είναι μόλις μερικές από τις εταιρείες που έχουν υποσχεθεί μέρισμα για φέτος, ενώ εισηγμένες όπως τα ΕΛΠΕ ξεπέρασαν τις προβλέψεις της αγοράς, διανέμοντας συνολικά 0,90 ευρώ ανά μετοχή.

    Διαβάστε επίσης:

    NBG Securities για ελληνικές τράπεζες: Επιστρέφουν τα μερίσματα μετά από 10 χρόνια

    NBG Securities για Aegean Airlines: Εξαιρετικές επιδόσεις το 2023 – Το μέρισμα ξεπερνά τις προσδοκίες

    UBS: Γιατί οι μακροοικονομικές προοπτικές στην Ελλάδα διατηρούνται θετικές



    ΣΧΟΛΙΑ