• ΑΓΟΡΕΣ

    NBG Securities για Aegean Airlines: Εξαιρετικές επιδόσεις το 2023 – Το μέρισμα ξεπερνά τις προσδοκίες

    Ευτύχης Βασιλάκης, Πρόεδρος της Aegean Airlines

    Ευτύχης Βασιλάκης, Πρόεδρος της Aegean Airlines


    Η NBG Securities και ο επικεφαλής ανάλυσης Βαγγέλης Καρανίκας εκτιμούν ότι η Aegean κατέγραψε συνολικά σταθερές βελτιώσεις σε όλες τις γραμμές το 2023 και σε τομείς όπως: συντελεστής πληρότητας, κίνησης σε ετήσια βάση λόγω της σημαντικής τουριστικής ανάκαμψης, της επέκτασης του δικτύου σε νέους προορισμούς και τα οφέλη από την επένδυση του νέου στόλου.

    Η σύσταση για τη μετοχή της Aegean Airlines είναι “υπεραπόδοση” (outperform) σε σχέση με την αγορά και με τιμή στόχο τα 15,90 ευρώ. Το περιθώριο ανόδου άνω του 25% από τα τρέχοντα επίπεδα.

    Επιπλέον, λόγω της ισχυρής λειτουργικής ταμειακής ροής, η Aegean κατέγραψε ταμειακά αποθέματα ύψους 703 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων διαθέσιμων προς πώληση ύψους 133 εκατ. ευρώ.

    Η εκροή μετρητών από την εξαγορά των warrants ύψους 85,4 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιανουαρίου φέτος, επομένως το ταμειακό υπόλοιπο στο τέλος του 2023 δεν επηρεάστηκε, γεγονός που επέτρεψε την επιστροφή στη διανομή μερισμάτων από τα κέρδη του 2023. Ο επικεφαλής ανάλυσης της NBG Securities σημειώνει ότι η Aegean ανακοίνωσε μέρισμα ύψους 0,75 ευρώ (μερισματική απόδοση 5,9%), ενώ η εκτίμηση του ήταν στα 0,50 ευρώ.

    «Όπως έχουμε υποστηρίξει στην πρόσφατη έκθεση επικαιροποίησής μας, σε γενικές γραμμές, εξακολουθούμε να είμαστε θετικοί για την Aegean, με βάση τα υγιή θεμελιώδη στοιχεία της εταιρείας/βιομηχανίας, την ισχυρή παραγωγή ταμειακών ροών και τον ισχυρό ισολογισμό, τα οποία αφήνουν περιθώρια για μια ελκυστική μερισματική απόδοση. Αναγνωρίζουμε επίσης ότι το θέμα του κινητήρα GTF έχει επηρεάσει τις τάσεις της χωρητικότητας, ωστόσο, αναμένουμε ότι η Aegean θα βελτιστοποιήσει τον στόλο της και θα υπερασπιστεί τα τμήματα του δικτύου της με υψηλά κέρδη», εξηγεί ο επικεφαλής ανάλυσης.

    Αναφορικά με τις προοπτικές για το 2024, η Aegean δήλωσε ότι οι πρώτες ενδείξεις για τη θερινή περίοδο 2024 είναι ελπιδοφόρες, με τη ζήτηση για ταξίδια αναψυχής να παραμένει ισχυρή και με τις προκρατήσεις για τη χώρα να είναι υψηλότερες από πέρυσι.

    Το 2024, η Aegean σχεδιάζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της κυρίως από τη βάση της στην Αθήνα, προσθέτοντας περισσότερες συχνότητες στα υπάρχοντα δρομολόγια κυρίως προς το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, την Κροατία, την Ιταλία, την Ισπανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προσθέτοντας 7% περισσότερες θέσεις σε σχέση με το 2023. Ανάλογη αύξηση της χωρητικότητας αναμένεται και στο δίκτυο εσωτερικού, καθώς και από τη βάση της στη Θεσσαλονίκη.

    Συνολικά, η Aegean σχεδιάζει να προσφέρει το 2024 19,5 εκατ. θέσεις από τις 7 βάσεις της, σε 47 χώρες, εξυπηρετώντας συνολικά 249 δρομολόγια.

    Επιπλέον, ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean κ. Γερογιάννης δήλωσε ότι οι ισχυρές επιδόσεις του 2023 θέτουν ένα υψηλό σημείο αναφοράς για το 2024, ιδιαίτερα δεδομένων των προκλήσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα του κλάδου. Παρ’ όλα αυτά, οι προοπτικές αύξησης της ζήτησης στην πρόσθετη νέα χωρητικότητα της Aegean φαίνονται ενθαρρυντικές.

    Διαβάστε επίσης:

    UBS: Γιατί οι μακροοικονομικές προοπτικές στην Ελλάδα διατηρούνται θετικές

    Βασιλική Λαζαράκου: Εκλέχθηκε Πρόεδρος του Diversity Network του Παγκόσμιου Οργανισμού Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς

    Χρηματιστήριο: Με +2% ο ΟΠΑΠ εν αναμονή των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ