• ΑΓΟΡΕΣ

    Καθαρός αγοραστής η Vanguard που τζίραρε 116 εκατ. σε 20 λεπτά – Πού βρήκε τις μετοχές, τι σηματοδοτεί η κίνηση – Το παρασκήνιο

    Mortimer J. Buckley Διευθύνων σύμβουλος, The Vanguard Group

    Mortimer J. Buckley Διευθύνων σύμβουλος, The Vanguard Group


    Νέος παίκτης λοιπόν στο Χρηματιστήριο η Vanguard, το δεύτερο μεγαλύτερο fund των ΗΠΑ (σ.σ. με πρώτο την Blackrock), πραγματοποιώντας σε 20 λεπτά (σ.σ. τόσο κρατούν οι δημοπρασίες για τη διαμόρφωση της τιμής των μετοχών) στο Χρηματιστήριο τζίρο 116 εκατ. ευρώ!

    Ήταν το κρίσιμο 10λεπτο που η αγορά ψαχνόταν για το ποιος αγοράζει ή αν πρόκειται για το rebalancing σε μετοχές δεικτών από κάποιον ξένο οίκο. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές.

    Αυτό που ισχύει είναι ότι η Vanguard των 8,3 τρισ. δολαρίων ενεργητικού αποφάσισε να αυξήσει τις θέσεις της στο ελληνικό χρηματιστήριο ποντάροντας στις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και του γενικού δείκτη, αφού ωφελημένος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, βγήκε ακόμα και η μετοχή του Φουρλή.

    Η Vanguard πολύ απλά αύξησε τη στάθμισή της για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και αυτό είναι το σημαντικό, όπως σχολίαζαν αργά το βράδυ κορυφαίες χρηματιστηριακές πηγές.

    Το ερώτημα που έχει θέσει η αγορά είναι ποιος πούλησε για να τζιράρει 116 εκατ. ευρώ σε λίγα λεπτά το αμερικανικό fund.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις προηγούμενες μέρες υπήρχαν συνεννοήσεις ανάμεσα στους διαχειριστές του αμερικανικού fund και global brokers, όπως η Citιgroup και η Goldman Sachs.

    Υπάρχουν παράγοντες της αγοράς που συνδέεουν την μείωση της θέσης της Citigroup τις προηγούμενες μέρες από μετοχές, όπως η ΕΧΑΕ, με την κίνηση που έγινε χθες! Σημειωτέον ότι η ΕΧΑΕ έχει 9 συνεδριάσεις ανοδικές με κέρδη πάνω από 15% από την αρχή της χρονιάς.

    Το αμερικανικό fund δεν έριξε στο Χρηματιστήριο 116 εκατ. ευρώ σε λίγα λεπτά. Απλώς το ισοζύγιο των πράξεων είναι θετικό και την βγάζει αγοραστή με καθαρές αγορές μετοχών μεταξύ 20-30 εκατ. ευρώ, όπως υπολογίζουν πηγές του Χρηματιστηρίου.

    Έχει σημασία ότι όλες οι πράξεις αφορούσαν σε blue chips και μετοχές του δείκτη που συνήθως ακολουθούν τα ETFs. Η Vaguard έχει στο portfolio της ETFs από όλους τους παγκόσμιους δείκτες (ώριμες και αναδυόμενες μετοχές).

    Προκαλεί αίσθηση δε ότι οι αγορές έγιναν σε τιμές αγοράς.

    Ούτε πακέτα, ούτε discounts.

    Που σημαίνει ότι η «δουλειά» κανονίστηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μεταξύ Vanguard και ξένων brokers που έχουν στη διάθεσή τους ισχυρά και μεγάλα χαρτοφυλάκια ελληνικών μετοχών.

    Άλλωστε πάνω από το 50% του ημερήσιου τζίρου πραγματοποιείται από ξένους επενδυτές.

     

    Λίγο πριν τις 1000 μονάδες

    Αίσθηση δε προκαλεί ότι η κίνηση των Αμερικανών πραγματοποιήθηκε μόλις 11 μονάδες πριν η αγορά γράψει το «1.000».

    Δεδομένου ότι σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο διεθνές φόρουμ του Νταβός όπου θα έχει επαφές με την ελίτ της παγκόσμιας οικονομίας, η χθεσινή κίνηση της Vanguard αποκτά άλλο νόημα, παρατηρούν τραπεζικοί κύκλοι, τονίζοντας ότι το διήμερο που διανύουμε είναι πολύ κρίσιμο. Το αν η κίνηση προς τις 1.000 μονάδες θα έχει συνέχεια θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις συναλλαγές.

    Χθες ο τζίρος ξεπέρασε τα 191 εκατ. ευρώ.

    Είναι αλλιώς σημειώνουν παράγοντες της αγοράς να κινηθεί ο δείκτης στις 1.000 μονάδες με 50 εκατ. ευρώ και αλλιώς με 150 και 200 εκατ. ευρώ. Δείχνει, το τελευταίο, ότι οι ξένοι ποντάρουν στην αντίδραση και στη συνέχεια του καλού κλίματος.

    Κατά τα άλλα, η Vanguard δεν είναι χθεσινή στην ελληνική αγορά, αφού διαθέτει συμμετοχές μεταξύ 1%-2% και στις τράπεζες, και στον Μυτιληναίο, και στην ΔΕΗ, και στον Φουρλή και σε άλλες μετοχές του δείκτη.

    Χθες, στη μετοχή της Πειραιώς άλλαξαν χέρια περισσότερα από 10 εκατ. τεμάχια, στην Άλφα έγιναν 19,6 εκατ. τεμάχια, στην Eurobank 15,8 εκατ. τεμάχια, στην Εθνική 4 εκατ. τεμάχια, στον ΟΤΕ 1,7 εκατ. τεμάχια, στον ΟΠΑΠ 1 εκατ. τεμάχια, ενώ ισχυροί όγκοι έγιναν και σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τιτάν, Μυτιληναίο.

    Τέλος, για την ιστορία, ο τζίρος έσπασε όλα τα κοντέρ στην Alpha Bank με 22,7 εκατ. ευρώ, στον ΟΤΕ με 22,5 εκατ., στην Eurobank με 18,4 εκατ., στην Πειραιώς με 18,18 εκατ., στην ΕΤΕ με 16,8 εκατ., στον Μυτιληναίο με 15,5 εκατ. και στον ΟΠΑΠ με 14,2 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ