ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι αγορές αψηφούν προσώρας τις πολεμικές ιαχές – Εστιάζουν στα εταιρικά αποτελέσματα και τα επιτόκια
Η UBS αναβάθμισε τις προβλέψεις της για τις προοπτικές του χρυσού, καθώς το πολύτιμο μέταλλο σημειώνει συνεχείς επιδόσεις ρεκόρ φέτος. Η ελβετική τράπεζα εκτιμά ότι η τιμή του χρυσού μπορεί να φτάσει τα 3.800 δολάρια μέχρι το τέλος του 2025, αυξάνοντας την τιμή στόχο κατά 300 δολάρια.
Παράλληλα, η UBS αναμένει ότι το χρυσό θα ενισχυθεί περαιτέρω στα 3.900 δολάρια μέχρι τα μέσα του 2026, σημειώνοντας αύξηση 200 δολαρίων σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή της.
Η UBS αποδίδει αυτή την ενίσχυση του χρυσού σε δύο βασικούς παράγοντες: την αυξανόμενη πιθανότητα για μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve (Fed) και την αποδυνάμωση του δολαρίου, η οποία είναι εν μέρει αποτέλεσμα των γεωπολιτικών κινδύνων που παραμένουν έντονοι στις διεθνείς αγορές.
Όπως σημειώνει η τράπεζα, η Fed αντιμετωπίζει πιέσεις από την αμερικανική κυβέρνηση και τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ζητά μείωση των επιτοκίων, κάτι που ενισχύει την ελκυστικότητα του χρυσού, ο οποίος παραδοσιακά λειτουργεί ως “ασφαλές καταφύγιο” για τους επενδυτές σε περιόδους αβεβαιότητας.
Ωστόσο, η UBS προειδοποιεί ότι ο βασικός κίνδυνος για τον χρυσό είναι η πιθανότητα η Fed να αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια λόγω των εκπλήξεων που ενδέχεται να προκύψουν από τον πληθωρισμό. Τονίζει ότι αν ο πληθωρισμός παραμείνει ανησυχητικά υψηλός, η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να λάβει αυστηρότερη στάση, κάτι που θα μπορούσε να πλήξει την ανοδική πορεία του χρυσού.
Αυτή τη στιγμή, ο χρυσός βρίσκεται σε ανοδική πορεία και οδεύει προς την τέταρτη διαδοχική εβδομάδα κερδών. Η τιμή spot του χρυσού ανέρχεται στα 3.651,91 δολάρια η ουγγιά, καταγράφοντας άνοδο 0,5%. Παράλληλα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ, με παράδοση Δεκεμβρίου, διαμορφώνονται στα 3.690,30 δολάρια, σημειώνοντας επίσης αύξηση 0,5%.
Διαβάστε επίσης
Citigroup: Σε θέση-κλειδί ένας βετεράνος dealmaker με πολιτικό υπόβαθρο – Στο επίκεντρο η Ασία
Microsoft: Με δεσμεύσεις απέφυγε τη βαριά «καμπάνα» από ΕΕ για την ομαδοποίηση Teams-Office
Γουόρεν Μπάφετ: Το deal-φιάσκο των 17,87 δισ. και τα διαχρονικά μαθήματα για CEOs
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οι υπέροχες 15, οι φήμες για την ACAG, οι άγριες διαθέσεις σε Metlen και ΔΕΗ, το «φάντασμα» της Προοδευτικής, τι λέει η Αλεξία για την πώληση της Aea, η πίεση της Κίμπερλι και οι νέες κινήσεις Λασκαρίδη, Μαρτίνου, Ιγγλέση
- Lamda Development: Μετρητά 800 εκατ. έχει λαμβάνειν από τις κατοικίες στο Ελληνικό
- Γιατί η αγορά ζητά νέα ρύθμιση χρεών με 120 δόσεις
- Προοδευτική: Ο «επενδυτής-φάντασμα», οι μέτοχοι που πουλάνε «αγρίως» και αλλαγές προ των πυλών στο Δ.Σ.
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.