• ΑΓΟΡΕΣ

    Το who is who των funds που «σκανάρουν» την Λεωφόρο Αθηνών

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Η αφρόκρεμα των παγκόσμιων επενδυτικών κεφαλαίων εξέφρασε το προηγούμενο διήμερο το ενδιαφέρον του για την ελληνική οικονομία και τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.

    Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια του διεθνούς Greek Forum που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, όπως κάθε χρόνο άλλωστε συνδιοργανώνεται με το Χρηματιστήριο, αλλά φέτος λόγω κορονοϊού, η σχετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, μπήκαν στα επενδυτικά ραντάρ 29 εισηγμένες και όχι απαραίτητα τράπεζες.

    Μεταξύ των funds που συμμετείχαν στην εκδήλωση ήταν το Eaton Capital. Τα κεφάλαια που διαχειρίζεται ανέρχονται στα  439 δισ. δολ!.

    Ακολούθως, το East Capital, το οποίο προέρχεται από την Βόρεια Ευρώπη έχει ενεργητικό 219 δισ. δολ.  και έχει ήδη επενδύσει το 6% του ενεργητικού του σε διάφορα assets, ομόλογα και μετοχές στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο fund επενδύει κυρίως στις αναδυόμενες αγορές με εξειδίκευση στην Ανατολική Ευρώπη.

    Το ABU DHABI INV COUNCIL μέλη της διοίκησης του οποίου είχαν βρεθεί ποριν από το lock down της ελληνικής οικονομίας στην Ελλάδα για επαφές με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, διαχειρίζεται περισσότερα από 200 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο fund που επενδύει κεφάλαια της κυβέρνησης των Εμιράτων έχει στην κατοχή του το  εντυπωσιακό Chrysler Tower στη Νέα Υόρκη. Το συγκεκριμένο fund δε, είχε υπογράψει παλαιότερα μνημόνιο συνεργασίας και με το πρώην ΤΑΝΕΟ για επενδύσεις μέχρι 50 εκατ. ευρώ σε ανερχόμενες ελληνικές επιχειρήσεις. Κάτι που ουδέποτε συνέβη…

    Ελληνικές εισηγμένες φέρεται να είδε και η Lazard, η οποία διαχειρίζεται 213 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η Lazard αποτελεί ταυτόχρονα και σύμβουλο της κυβέρνησης σε θέματα διαχείρισης του ελληνικού χρέους. Μάλιστα, παλαιότερα είχε συνεργαστεί και με την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, όταν πρωτακούστηκε στις διεθνείς αγορές το moto της Citigroup περί “Grexit”.

    Ενδιαφέρον για την Ελλάδα έδειξε και το γνωστό fund Οaktree, γνωστό από την επένδυσή του στην Σάνη Α.Ε., που διαχειρίζεται το ομώνυμο ξενοδοχείο στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Τα υπό διαχείριση κεφάλαια του Oaktree ξεπερνούν τα 124 δισ. δολ.

    Από τα πιο… φτωχά funds που έδωσαν το παρόν και εξέφρασαν το ενδιαφέρον του για το Χ.Α. ήταν του γνώριμου John Paulson, αφού τα υπό διαχείριση κεφάλαια αγγίζουν τα 8,7 δισ. ευρώ. Ο  Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής συμμετέχει με 7,32% στην  Alpha Bank και 6,62% στην Πειραιώς.

    Παρουσία είχαν και οι διαχειριστές του SCHAFER CULLEN με τα υπό διαχείριση κεφάλαια στα 3,9 δισ. ευρώ.

    Η Swedbank Robur με έδρα την Στοκχόλμη επενδύει στις αναδυόμενες αγορές και ως γνωστόν το Χ.Α. βρίσκεται στην κατηγορία αυτή από την εποχή των μνημονίων. Διαχειρίζεται περισσότερα από 1 δισ. ευρώ.

    Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον που έδειξε και η T Row Price με τα υπό διαχείριση κεφάλαια να ξεπερνούν το 1,1 τρισ. δολ.. Επενδύει σε 49 χώρες και έχει εμπειρία 22 ετών.

    Εντύπωση προκαλεί ότι εμφανίσστηκαν στις παρουσιάσεις διαχειριστές από fund  της ROHATYN GROUP που επενδύει στον αγροτικό τομέα και την πρωτογενή παραγωγή.

    Τέλος, συμμετοχή είχαν και οι διαχειριστές της ΤΤ Ιnternational με τα κεφάλαια που διαχειρίζεται να ξεπερνούν τα 3 δισ. δολ.



    ΣΧΟΛΙΑ