• ΑΓΟΡΕΣ

    Το «πάρτι» με υπεραξίες 3,74 δισ. στις τράπεζες και γιατί η μετοχή της Πειραιώς είναι η πιο hot στην αγορά

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) - Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) - Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) - Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Τα ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια είναι εκείνα που με τις συνεχιζόμενες αγορές τους, διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο χρηματιστηριακό «πάρτι» των τραπεζικών μετοχών.

    Μετά και από τη χθεσινή άνοδο, με ξεκάθαρο οδηγό την Πειραιώς, οι αποτιμήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας διαμορφώνονται στα 15,23 δισ. ευρώ. Έχοντας αποκομίσει υπεραξίες 3,74 δισ. από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς.

    Η πρώτη μετα-Πασχαλινή συνεδρίαση στον Αθηναϊκό «ναό» του χρήματος κατέδειξε ότι οι αγοραστές επανήλθαν δριμύτεροι στις τράπεζες. Από την πορεία των οποίων επηρεάζεται κατά 22,82% τώρα, η καθημερινή «συμπεριφορά» του Γενικού Δείκτη.

    Ο συναλλακτικός τζίρος στις τραπεζικές μετοχές ανέβηκε χθες στα επίπεδα των 61,5 εκατ. ευρώ, φτάνοντας να αντιστοιχεί στο 46% του συνόλου της αγοράς. Όταν από την αρχή της χρονιάς και μέχρι την προηγούμενη συνεδρίαση, η μέση, ημερήσια αξία των συναλλαγών, στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας ήταν στα 43,2 εκατ. ευρώ. Αυξημένη κατά 66,4% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2022.

    Τα συγκριτικά μεγάλα πονταρίσματα στις τράπεζες, παραπέμπουν ευθέως σε διεθνή χαρτοφυλάκια, που ειδικά κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουν πιο επιθετικά στις τοποθετήσεις τους.

    Αν και ο κλαδικός δείκτης των ελληνικών τραπεζών καταγράφει άνοδο 30,08%, η οποία μάλιστα είναι κατά 3,7 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του δείκτη των ευρωπαϊκών τραπεζών, εν τούτοις ο βαθμός ελκυστικότητας παραμένει. Καθώς ακόμη οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν υποτιμημένες έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου, με βάση τις τιμές ως προς τα ενσώματα ίδια κεφάλαια. Κάτι που επισημαίνεται από τους επενδυτικούς οίκους, με την HSBC να αναθεωρεί χθες ανοδικά τις τιμές-στόχους για της ελληνικές τράπεζες.

    Κρίσιμο ορόσημο για τους αγοραστές φαίνεται να αποτελεί η ερχόμενη Παρασκευή 21 του μηνός , όταν το ελληνικό αξιόχρεο θα αξιολογηθεί από τον οίκο  Standard & Poor’s. Πιθανότερο φαντάζει να υπάρξει μια αναθεώρηση των προοπτικών της εγχώριας οικονομίας από ουδέτερες σε θετικές και όχι να έρθει η επενδυτική βαθμίδα, που χάθηκε πριν από 13 χρόνια. Εκτός κι αν γίνει η ηχηρή έκπληξη.

    Σε κάθε περίπτωση οι ξένοι «παίκτες» θεωρούν πως η επενδυτική βαθμίδα θα έρθει το αργότερο μέχρι τα τέλη του έτους και σε συνάρτηση με τη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας, η χώρα θα προσελκύσει σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια. Ενώ αναφορικά με το πολιτικό ρίσκο των εκλογών, φαίνεται πώς οι ξένοι βλέπουν στο «τέλος της ημέρας» τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης.

    Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Πειραιώς

    Από τις τράπεζες η Πειραιώς είναι εκείνη που έχει το μεγάλο προβάδισμα στις αποδόσεις . Έπειτα από το χθεσινό άλμα κατά 6,10% η μετοχή έκλεισε στα 2,366 ευρώ, ενισχυμένη κατά 64,5% από το ξεκίνημα της χρονιάς. Το ενδιαφέρον για το πιο hot  «χαρτί» της αγοράς επικεντρώνεται στις βάσιμες προοπτικές εισόδου στον δείκτη MSCI Greece , κατά την αναθεώρησή του στις 11 Μαΐου. Από χθες και για το επόμενο 10μερο «τρέχει» η προθεσμία στάθμισης της κεφαλαιοποίησης ( σε κάποια τυχαία μέρα) προκειμένου, σε συνάρτηση και με το free float, να κριθεί η είσοδός της στον δείκτη, που θα σημάνει και σημαντικές εισροές κεφαλαίων. Χθες η χρηματιστηριακή αξία της Πειραιώς αναρριχήθηκε στα 2,958 δισ. ευρώ, έχοντας αφήσει πίσω της την Alpha Bank, και έχοντας ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας» για την ένταξή της στον MSCI.

    Οι αγοραστές της Πειραιώς ποντάρουν επίσης και στα θετικά αποτελέσματα του πρώτου εφετινού τριμήνου, που θα ανακοινωθούν στις 5 Μαΐου, παράλληλα με το guidance για την εφετινή χρονιά και την επόμενη διετία.

    Στη μετοχή της τράπεζας γίνεται ο μεγαλύτερος τζίρος συναλλαγών από την αρχή της εφετινής χρονιάς, ενώ χθες οι συναλλαγές εκτινάχτηκαν στα 18,249 εκατ. ευρώ. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι οι νέες μετοχές που διατέθηκαν στην αύξηση κεφαλαίου του Απριλίου του 2021 (στα 1,15 ευρώ) καταγράφουν απόδοση 105,7%.

    Μεγάλος κερδισμένος είναι το Τ.Χ.Σ που από τη συμμετοχή του στην ΑΜΚ καταγράφει υπεραξίες 372,8 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί ο Τζόν Πόλσον με υπεραξίες 280,1 εκατ. ευρώ. Πλησιάζοντας μάλιστα το συνολικό κόστος που είναι στα 2,95 ευρώ.

    Η HSBC έδωσε χθες τιμή-στόχο για την Πειραιώς, που σημαίνει ότι έχει ανοδικό περιθώριο 41,6%.

    Στη δεύτερη θέση των αποδόσεων βρίσκεται η Εθνική τράπεζα, η μετοχή της οποίας ενισχύεται κατά 29,7% από την αρχή της εφετινής χρονιάς. Η HSBC δίνει τιμή-στόχο στα 6,75 ευρώ. Δηλαδή 38,9% πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα των 4,858 ευρώ.

    Για τη μετοχή της Eurobank που έκλεισε χθες στα 1,338 ευρώ, η άνοδος από το ξεκίνημα της χρονιάς είναι 26,8%. Έχοντας περιθώριο ανόδου 19,6% σύμφωνα με την τιμή-στόχο των 1,60 ευρώ που δίνει η HSBC.

    Το πάζλ στο «πάρτι» των τραπεζών, το συμπληρώνει η Alpha Bank, η μετοχή της οποίας έκλεισε χθες στα 1,22 ευρώ. Με κέρδη 22% μέσα στο 2022 και με περιθώριο ανόδου 14,8% , καθώς η τιμή-στόχος που δίνει η HSBC είναι τα 1,40 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Χρηματιστήριο: Στις μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών οι καλύτερες αποδόσεις -Τα 23 «χαρτιά» της πρώτης γραμμής

    HSBC: Πειραιώς και ΕΤΕ κορυφαίες επιλογές – Συστάσεις αγοράς και υψηλότερες τιμές-στόχοι στις τράπεζες

    JPMorgan: Δεν θεωρεί πιθανή την αναβάθμιση της Ελλάδας πριν τις εκλογές



    ΣΧΟΛΙΑ