• ΑΓΟΡΕΣ

    HSBC: Πειραιώς και ΕΤΕ κορυφαίες επιλογές – Συστάσεις αγοράς και υψηλότερες τιμές-στόχοι στις τράπεζες

    Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) - Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα)

    Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) – Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα)


    Οι αποτιμήσεις, μειωμένες κατά 15% περίπου από την κορυφή τους παρέχουν καλή είσοδο και βραχυπρόθεσμους καταλύτες αλλά και προστασία από τις πολιτικές αβεβαιότητες, εξηγεί η βρετανική τράπεζα HSBC και ο Cihan Saraoglu. Την ίδια στιγμή ο Saraoglu προβαίνει σε αύξηση των κερδών για φέτος και των τιμών στόχων.

    Οι συστάσεις αγοράς διατηρούνται σε όλες τις τράπεζες. Η Εθνική Τράπεζα είναι τώρα η πλέον προτιμώμενη, μαζί με την Τράπεζα Πειραιώς.

    Οι τιμές στόχοι είναι τα 3,35 ευρώ από 3,30 ευρώ πριν για την Τράπεζα Πειραιώς, τα 6,75 ευρώ από 5,20 ευρώ πριν για την Εθνική Τράπεζα, σταθερά στα 1,60 ευρώ για την Eurobank και τα 1,45 ευρώ από 1,40 ευρώ πριν για την Alpha Bank.

    «Οι ελληνικές τράπεζες φαίνονται ελκυστικές με 0,55 φορές δείκτες αποτίμησης τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία (P/TBV), 20% κάτω από τις αναδυόμενες αγορές και 25% κάτω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Εξακολουθούμε να βλέπουμε τον καλύτερο συνδυασμό κινδύνου/απόδοσης στην Τράπεζα Πειραιώς με δείκτη 0,46 φορές, αποτίμηση που φαίνεται αδικαιολόγητη για τον δείκτη αποδοτικότητας που θα εμφανίσει, δηλαδή για τις προσδοκώμενες αποδοτικότητες που θα έχει η τράπεζα.. Η Alpha Bank, επίσης, φαίνεται να έχει αξία με 0,43 φορές δείκτη P/TBV, αν και για χαμηλότερο δείκτη αποδοτικότητας. Η Εθνική Τράπεζα ξεχωρίζει με τις ισχυρότερες προοπτικές των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) λόγω του μείγματος χρηματοδότησης με χαμηλότερο κόστος, ενώ η Eurobank βρίσκεται στο αντίθετο άκρο. Αναμένουμε ότι η διαφορά αποτίμησης μεταξύ των δύο θα αλλάξει σε υπέρ της πρώτης», προβλέπει η βρετανική τράπεζα.

    «Εκτός αυτού, η υποχώρηση κατά 15% από τον Φεβρουάριο, έχει προσθέσει στην ελκυστικότητα των αποτιμήσεων. Ως εκ τούτου, παραμένουμε εποικοδομητικοί και επαναλαμβάνουμε τη σύσταση αγοράς και για τις τέσσερις τράπεζες», επισημαίνει η βρετανική τράπεζα.

    Οι ελληνικές εκλογές

    Η Ελλάδα αναμενόταν σε μεγάλο βαθμό να διεξαγάγει γενικές εκλογές τον Απρίλιο, αλλά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα του Φεβρουαρίου φέρεται να ανάγκασε την κυβέρνηση να αποφασίσει για τις 21 Μαΐου.

    Αυτή η καθυστέρηση, καθώς και η μείωση των ψήφων της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ, κυβερνών κόμμα), σύμφωνα με τους μηνιαίους μέσους όρους των δημοσκοπήσεων που συγκέντρωσε το Politico μετά το τραγικό συμβάν, έχουν αυξήσει την αβεβαιότητα. Φαίνεται ότι κανένα από τα κόμματα δεν είναι πιθανό να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Ελλάδας με 300 έδρες (επίσης λόγω της αλλαγής του εκλογικού νόμου) και ένας δεύτερος γύρος των εκλογών, όπου το πρώτο κόμμα μπορεί να λάβει έως και 50 επιπλέον έδρες, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο.

    Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν να κλίνουν προς μια κυβέρνηση συνασπισμού και μένει να δούμε πώς θα το αντιληφθεί η αγορά, εξηγεί η τράπεζα.

    Οι νεότερες εκτιμήσεις για τα κέρδη τη διετία 2023-2024

    Η HSBC προβλέπει ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα κορυφωθούν υψηλότερα το πρώτο εξάμηνο, γεγονός που θα μπορούσε να στηρίξει τις αποτιμήσεις. Η ταχεία ανατιμολόγηση των δανείων των ελληνικών τραπεζών, η υποτονική μετακύλιση στις καταθέσεις, μέχρι στιγμής, και η πρόβλεψη των οικονομολόγων της τράπεζας για επιτόκιο της ΕΚΤ στο 3,5%, συνεπάγονται υψηλότερη κορύφωση του NII το πρώτο εξάμηνο φέτος.

    Η HSBC αυξάνει κατά μέσο όρο τα κέρδη 41% το 2023 και βρίσκεται πλέον 11% πάνω από το consensus των αναλυτών. Η δυναμική των κερδών αποτέλεσε ισχυρό καταλύτη για τις μετοχές κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών τριμήνων.

    Η αύξηση του κόστους των καταθέσεων έχει περιορισμένο κόστος, μέχρι στιγμής, καθώς οι καταθέτες περιμένουν την κορύφωση των επιτοκίων.

    “Οι αυξήσεις των επιτοκίων και η αναπροσαρμογή των δανειακών βιβλίων θα είναι πίσω μας, και η μετατόπιση από τις καταθέσεις πυρήνα στις προθεσμιακές καταθέσεις και η αύξηση των επιτοκίων μεταβίβασης θα ανατρέψει τη δυναμική των NII. Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι τα κέρδη θα μειωθούν κατά 22% το 2024 μετά από αύξηση 41% το 2023, και ως εκ τούτου πιστεύουμε ότι το πρώτο εξάμηνο θα είναι ο τελευταίος γύρος καταλυτών κερδών για τις ελληνικές τράπεζες, με δείκτες αποδοτικότητας το 2024 7-10%”, προβλέπει η τράπεζα. Οι προβλέψεις της HSBC συγκρίνονται συντηρητικά με τους προϋπολογισμούς των τραπεζών και τα κέρδη μας για το 2024 είναι 19% κάτω από το consensus.

    Διαβάστε επίσης:

    Mytilineos: Οι αναλυτές αυξάνουν συνεχώς υψηλότερα τις τιμές στόχους τους – Ιστορικά υψηλά για τον Όμιλο



    ΣΧΟΛΙΑ