• Business

    Jamie Dimon: Ποιους ενόχλησε το bonus 52 εκατ. στον CEO της JP Morgan

    O Jamie Dimon, Πρόεδρος και CEO της JP Morgan

    O Jamie Dimon, Πρόεδρος και CEO της JP Morgan


    Για πρώτη φορά, οι μέτοχοι της JP Morgan αντέδρασαν στο bonus 52 εκατ. δολαρίων που δόθηκε στον «πρύτανη» της Wall Street και δισεκατομμυριούχο τραπεζίτη, Jamie Dimon.

    Το σχέδιο αποζημίωσης έξι κορυφαίων στελεχών της αμερικανικής τράπεζας καταψηφίστηκε και σε αυτό περιλαμβανόταν πακέτο αμοιβών για τον CEO της JP Morgan, συνολικού ύψους 84,4 εκατ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου και του μπόνους 52,6 εκατ. δολαρίων.

    Νωρίτερα, οι δύο συμβουλευτικές Glass, Lewis & Co και η Institutional Shareholder είχαν προτείνει στους μετόχους να καταψηφίσουν την αποζημίωση των στελεχών της JP Morgan.

    Από πολλούς αναγνώστηκε ως ένα μήνυμα προς τον άνθρωπο που βρίσκεται στο τιμόνι της τράπεζας από το 2005.

    Μία κίνηση δυσαρέσκειας που ίσως δεν περιορίζεται μόνο στο πακέτο αμοιβών των στελεχών αλλά και στην απόδοση της εταιρείας.

    Οι μετοχές της JPMorgan υποχώρησαν περίπου 23% φέτος, τη χειρότερη απόδοση μεταξύ των κολοσσών της Wall Street, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Η τιμή της μετοχής την Παρασκευή έκλεισε στα 117,34 δολάρια ενώ στις αρχές Ιανουαρίου του 2022 (YTD)  βρισκόταν στα 167 δολάρια.

    Η κεφαλαιοποίηση της ανέρχεται 347,5 δισ. δολάρια.

    Αλλά και για τον ίδιο τον Jamie Dimon, θεωρήθηκε μία «σπάνια» ήττα, καθώς για πρώτη φορά, από το 2009 που η JP Morgan έθεσε σε ψηφοφορία το ζήτημα των αμοιβών, οι μέτοχοι καταψήφισαν σε ποσοστό 69%.

    Αν και πρόκειται για μία μη δεσμευτική ψηφοφορία για τις αποφάσεις της τράπεζας, κατεγράφη το υψηλότερο ποσοστό από το 2009, όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά η διαδικασία.

    Το προηγούμενο χαμηλό σε αντίστοιχη ψηφοφορία ήταν 61,4% το 2015, ενώ συνήθως αυτές οι ψηφοφορίες καταλήγουν με υπερψήφιση από τους μετόχους σε ποσοστά που κινούνται στο 90%.

    Το σκεπτικό της JP Morgan

    Η τράπεζα τον Ιούλιο του 2021 έδωσε στον διευθύνοντα σύμβουλο Jamie Dimon ένα «ειδικό βραβείο» 1,5 εκατομμυρίου σε stock options, με σκοπό να εκφράσει την επιθυμία του Διοικητικού Συμβουλίου να συνεχίσει να ηγείται της εταιρείας για πολλά χρόνια ακόμα.

    «Το μπόνους, υπό τη μορφή 1,5 εκατ. stock options, τα οποία ωριμάζουν το 2026, σχεδιάστηκε για να κρατήσει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και Πρόεδρο στο τιμόνι της JP Morgan για άλλα πέντε χρόνια. Η εκτιμώμενη αξία του, συνδεδεμένη με πέρσι, εξαρτάται από την αποτίμηση της τιμής της μετοχής της τράπεζας» εξήγησε ο εκπρόσωπος της τράπεζας , Joe Evangelisti.

    «Το ειδικό βραβείο ήταν εξαιρετικά σπάνιο, το πρώτο εδώ και πάνω από μία δεκαετία για τον κ. Dimon και αντικατοπτρίζει την υποδειγματική ηγεσία και το πρόσθετο κίνητρο για την επιτυχή ηγετική μετάβαση», συνέχισε.

    Η αξία του μπόνους ποικίλλει ανάλογα με την τιμή της μετοχής της τράπεζας, αλλά για λογιστικούς λόγους, η JP Morgan εκχώρησε ποσό 52,6 εκατ. δολαρίων στις μετοχές, τις οποίες μπορεί να κατέχει ο Jamie Dimon μέχρι το 2031.

    Εκστρατεία κατά του μπόνους

    Οι δύο συμβουλευτικές Glass, Lewis & Co και η Institutional Shareholder πρότειναν στους μετόχους να καταψηφίσουν την αποζημίωση των στελεχών της JP Morgan στην ετήσια συνέλευση της τράπεζας στις 17 Μαΐου.

    Έκαναν λόγο για «υπερβολικές εφάπαξ επιχορηγήσεις προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και τον Γενικό Διευθυντή Επιχειρήσεων Daniel Pinto, ο οποίος έλαβε μπόνους 750.000 δολαρίων σε stock options, η αξία των οποίων εκτιμάται στα 27,9 εκατομμύρια ευρώ.

    Η Glass Lewis & Co συνέχισε αναφέροντας ότι «η έλλειψη όρων κατοχύρωσης βάσει απόδοσης στα μπόνους» και πως «η εταιρείας δεν έχει επιτύχει επαρκή ευθυγράμμιση μεταξύ των αμοιβών των στελεχών και των εντολών απόδοσης, γι’ αυτό επιβάλλεται ο έλεγχος των μετοχών.

    «Οι μέτοχοι θα πρέπει γενικά να είναι επιφυλακτικοί με βραβεία που χορηγούνται εκτός των τυπικών συστημάτων κινήτρων, καθώς τέτοια βραβεία έχουν τη δυνατότητα να υπονομεύσουν την ακεραιότητα των τακτικών σχεδίων κινήτρων μιας εταιρείας, τη σχέση μεταξύ αμοιβής και απόδοσης ή και τα δύο», συνέχισε.

    Η τράπεζα ανέφερε μετά την ψηφοφορία ότι θα λάβει υπ’ όψιν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας κατά την εξέταση μελλοντικών αποζημιώσεων στελεχών και ότι εκτιμά τα σχόλια που έλαβε από τους μετόχους, σύμφωνα με τους Financial Times.

    Ο Alan Johnson, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων αμοιβών Johnson Associates αναφερόμενος στην ψηφοφορία της JPMorgan έκανε λόγο για «μια πολύ ασυνήθιστα χαμηλή ψήφο» σε σχόλια του στο Bloomberg, προσθέτοντας ότι είναι «λίγο ντροπιαστικό» για την τράπεζα.

    Η αντίδραση του Dimon

    Και ο ίδιος ο Dimon ανέφερε ότι η άποψη των μετόχων είναι πολύ σημαντική για το Διοικητικό Συμβούλιο και ότι «θα συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε ενεργά μαζί τους».

    Η πρώτη ανάγνωση μετά τα γεγονότα της περασμένης Τρίτης, δείχνει ότι ο Dimon δεν θα επιστρέψει πίσω το μπόνους του 2021.

    Άλλωστε η ψηφοφορία δεν είναι δεσμευτική για τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.

    Όμως η καταψήφισή του ίσως έχει ανοίξει τον δρόμο για τα επόμενα χρόνια, επηρεάζοντας όχι μόνο τον δικό του μισθό αλλά και των άλλων στελεχών.

    Σύμφωνα με την Wall Street Journal, τόσο ο Dimon όσο και τα άλλα στελέχη, θα αντιμετωπίσουν τις αντιδράσεις σχετικά με τις δαπάνες της τράπεζας και σε συνάντηση με τους επενδυτές την Δευτέρα 23 Μαΐου.

    Κρίσιμη συνάντηση

    Την ημέρα των επενδυτών, ο Dimon σύμφωνα με το Bloomberg έχει στόχο να καθησυχάσει τους μετόχους σχετικά με τα υψηλά έξοδα της τράπεζας.

    Σύμφωνα με τον Mike Mayo,  βετεράνο τραπεζικό αναλυτή της Wells Fargo & Co, η JP Morgan παίζει «άμυνα», καθώς θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί στους μετόχους τους ότι έχει την οικονομική πειθαρχία, που είχε και στο παρελθόν. «Κι αυτό όταν τα στοιχεία δείχνουν αύξηση-ρεκόρ των εξόδων και χαμηλότερα πλεονάζοντα κεφάλαια», πρόσθεσε.

    Το αν ο  Dimon θα καταφέρει να ικανοποιήσει τους επενδυτές, όπως έχει κάνει τόσες φορές στην ιστορική του καριέρα, θα εξαρτηθεί, σύμφωνα με τους αναλυτές, από τον χειρισμό των εξόδων εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ.

    «Η τράπεζα ξόδεψε σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξαγορές τους τελευταίους 18 μήνες, προσθέτοντας περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια στα αυξητικά επενδυτικά της έξοδα φέτος», έγραψε ο Dimon στο ετήσιο ενημερωτικό των μετόχων τον Απρίλιο. Με την πάροδο του χρόνου, οι επενδύσεις «θα πρέπει να πληρωθούν από μόνες τους», δήλωσε κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνεδρίασης της εταιρείας την Τρίτη, υποσχόμενος ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα ακολουθήσουν την ημέρα συνάντησης με τους επενδυτές.

    Στο στόχαστρο των συμβουλευτικών και άλλες τράπεζες

    Η JPMorgan δεν είναι η μόνη μεγάλη τράπεζα των ΗΠΑ που δέχεται κριτική για μπόνους σε κορυφαία στελέχη.

    H Glass Lewis προέτρεψε επίσης τους μετόχους της Goldman Sachs να απορρίψουν μπόνους σε stock options  αξίας 30 εκατομμυρίων δολαρίων και 20 εκατομμυρίων δολαρίων, αντίστοιχα, στον διευθύνοντα σύμβουλο David Solomon και στον πρόεδρο John Waldron.

    Σε αυτή την περίπτωση, όμως δεν εισακούστηκε, καθώς η πρόθεση για τις παραπάνω αμοιβές συγκέντρωσαν 82% υποστήριξη μεταξύ των επενδυτών τον περασμένο μήνα.

     

    Διαβάστε επίσης: 

    “Παράθυρο” για να… ξεφύγει από τη ρήτρα διαφυγής αναζητά η κυβέρνηση

    Ρωσία: Αποπλήρωσε νωρίτερα κουπόνια από δύο ομόλογα σε δολάρια για να αποφύγει την τεχνητή χρεοκοπία



    ΣΧΟΛΙΑ