• ΑΓΟΡΕΣ

    FED Beige book: Πληθωρισμός και δυσκολίες στην αγορά εργασίας συνεχίζουν να απασχολούν τις ΗΠΑ

    Μπάιντεν: Ανανέωσε τη θητεία του Πάουελ στη Fed

    Τζερόμ Παουελ, επικεφαλής FED


    Οικονομική ανάπτυξη στην πλειοψηφία της με ελαφρούς ή μέτριους ρυθμούς κατέγραψαν οι 12 Περιφέρεις της Federal Reserve σύμφωνα με το Beige Book που δημοσιεύτηκε την 1η Ιουνίου, σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση.

    Ειδικότερα, τέσσερις περιφέρειες έδειξαν μέτρια ανάπτυξη ενώ άλλες τέσσερις σημείωσαν ρητά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης είχε επιβραδυνθεί από την προηγούμενη περίοδο.

    Στις περισσότερες Περιφέρειες αναφέρθηκε συνεχή ανάπτυξη στη μεταποίηση ενώ στο λιανικό εμπόριο σημειώθηκε μικρή χαλάρωση καθώς οι καταναλωτές αντιμετώπιζαν υψηλότερες τιμές. Στην αγορά ακινήτων παρατηρήθηκε αδυναμία καθώς οι αγοραστές αντιμετώπιζαν υψηλές τιμές και αυξανόμενα επιτόκια.

    Δυσκολίες παρατηρήθηκαν στην αγορά εργασίας η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση, ακολουθούμενες από διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού. Αύξηση των επιτοκίων, γενικός πληθωρισμός, ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και οι διακοπές από περιπτώσεις COVID-19 (ειδικά στα βορειοανατολικά) ολοκληρώνουν τις βασικές ανησυχίες που επηρεάζουν τα νοικοκυριά και τα επιχειρηματικά σχέδια.

    Οκτώ Περιφέρειες ανέφεραν ότι οι προσδοκίες για μελλοντική ανάπτυξη είχαν μειωθεί, ενώ τρεις Περιφέρειες εξέφρασαν συγκεκριμένα ανησυχίες για ύφεση.

    Αγορές Εργασίας

    Οι περισσότερες Περιφέρειες ανέφεραν ότι η απασχόληση αυξήθηκε μέτρια σε μια αγορά εργασίας που όλες οι Περιφέρειες περιέγραψαν ως στενή. Μια περιφέρεια ανέφερε ρητά ότι ο ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας είχε επιβραδυνθεί, αλλά ορισμένες εταιρείες στις περισσότερες παράκτιες περιοχές σημείωσαν πάγωμα προσλήψεων ή άλλα σημάδια ότι η στενότητα της αγοράς είχε αρχίσει να μειώνεται.

    Ωστόσο, οι ελλείψεις εργαζομένων εξακολούθησαν να αναγκάζουν πολλές επιχειρήσεις να λειτουργούν κάτω από τη δυναμικότητά τους. Σε απάντηση, οι εταιρείες συνέχισαν να αναπτύσσουν αυτοματισμούς, να προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία στην εργασία και να αυξάνουν τους μισθούς.

    Στην πλειονότητα των Περιφερειών, οι επιχειρήσεις ανέφεραν ισχυρή αύξηση των μισθών, ενώ οι περισσότερες από τις υπόλοιπες ανέφεραν μέτρια ανάπτυξη. Ωστόσο, σε μερικές Περιφέρειες, οι εταιρείες παρατήρησαν ότι οι αυξήσεις των μισθών ισοπεδώνονταν ή έπεφταν. Πάντως οι επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα γενικά αναμένουν ότι οι μισθοί θα αυξηθούν περαιτέρω κατά το επόμενο έτος.

    Τιμές

    Οι περισσότερες Περιφέρειες σημείωσαν ότι οι επαφές τους είχαν αναφέρει ισχυρές αυξήσεις τιμών – ειδικά για τις τιμές των εισαγωγών.

    Δύο Περιφέρειες παρατήρησαν ότι ο ταχύς πληθωρισμός κινήθηκε σύμφωνα με την ήδη υπάρχουσα τάση. Ωστόσο, τρεις Περιφέρειες παρατήρησαν ότι οι αυξήσεις των τιμών για τα δικά τους αγαθά ή υπηρεσίες είχαν μετριαστεί κάπως – σε γενικές γραμμές (μεταξύ των εταιρειών της Φιλαδέλφειας) ή για ορισμένα τμήματα (μεταχειρισμένα αυτοκίνητα στη Βοστώνη και κατασκευή στο Ρίτσμοντ).

    Περίπου οι μισές Περιφέρειες παρατήρησαν ότι πολλές επιχειρήσεις διατήρησαν την ισχύ των τιμών – μετακύλισαν το κόστος στους πελάτες και τους καταναλωτές, συχνά με επιβαρύνσεις καυσίμων. Ωστόσο, περισσότερες από τις μισές Περιφέρειες ανέφεραν κάποια μείωση πελατών, όπως αγορές μικρότερου όγκου ή αντικατάσταση φθηνότερων εμπορικών σημάτων. Έρευνες σε δύο Περιφέρειες καθόρισαν τις αυξήσεις των τιμών πώλησής τους σε ετήσια βάση από 4 έως 5%.



    ΣΧΟΛΙΑ