• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Με απώλειες ξεκίνησε τον Ιούνιο η αγορά, κάτω από τις 12.000 μονάδες ξανά ο Nasdaq

    χρηματιστές στη wall street


    Με απώλειες ξεκίνησαν τον Ιούνιο οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον Nasdaq να επιστρέφει κάτω από το όριο των 12.000 μονάδων.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε την Τετάρτη στις 32.813,23 μονάδες με απώλειες -0,54%, ο S&P 500 στις 4.101,23 μονάδες με πτώση -0,75% ενώ ο Nasdaq στις  11.994,46 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,72%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, ξεχώρισε η εκρηκτική άνοδος 9,9% της Salesforce,αφού τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της εταιρείας ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς.  Από τις υπόλοιπες μετοχές του δείκτη, η Chevron έκλεισε με άνοδο 0,93% ενώ η Caterpillar me κέρδη 0,88%. Στον αντίποδα, τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μετοχών του δείκτη σημείωσε η Walmart (-2,38%), ενώ ακολούθησε η μετοχή της 3M (-1,91%).

    Τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 11 κλάδων του S&P 500 σημείωσε ο χρηματοοικονομικός κλάδος, με τις Goldman Sachs και JPMorgan να σημειώνουν απώλειες άνω του 1%. Πτωτικά κινήθηκε και ο κλάδος των υλικών, με την μετοχή της εταιρείας χημικών Albemarle να υποχωρεί κατά 7,8%.

    Η αγορά προβληματίζεται γύρω την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Μάλιστα, ο επικεφαλής της JP Morgan, προειδοποίησε πως αναμένεται ένας….  τυφώνας. «Η JPMorgan προετοιμάζεται και θα είμαστε πολύ συντηρητικοί με τον ισολογισμό μας», ανέφερε μεταξύ άλλων.

    Η Τετάρτη σηματοδότησε την έναρξη του σχεδίου της Fed να μειώσει τον ισολογισμό της από τα επίπεδα των 9 δισ. δολαρίων στην περίοδο της πανδημίας. Η FED έχει ήδη αυξήσει δύο φορές τα βασικά της επιτόκια μέσα στο 2022, με τη δεύτερη από αυτές κατά 50 μονάδες βάσεις. Κίνηση η οποία αναμένεται να επαναληφθεί τουλάχιστον στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της.

    Την Τετάρτη, μάλιστα, η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Mary Daly, δήλωσε ότι υποστηρίζει την επιθετική αύξηση των επιτοκίων έως ότου ο υποχωρήσει ο πληθωρισμός.

    Οι ανησυχίες για την αυστηρότερη νομισματική πολιτική ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο την Τετάρτη, αφού το Ινστιτούτο Διαχείρισης Εφοδιασμού ανακοίνωσε ότι ο PMI μεταποίησης ανήλθε στο 56,1 τον Μάιο, από 55,4 τον προηγούμενο μήνα. Εν τω μεταξύ, οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν απότομα για τον Απρίλιο, αλλά παρέμειναν υψηλά σε σχέση με τα ιστορικά επίπεδα.



    ΣΧΟΛΙΑ