• Cryptocurrencies

    Σε ελεύθερη πτώση τα crypto – H JP Morgan στηρίζει το Bitcoin


    Χωρίς τέλος φαίνεται η βουτιά των crypto, με το Ether να πέφτει κάτω από το όριο των 2.000 δολαρίων και το Bitcoin να παλεύει με το όριο των 30.000 δολαρίων.

    H κατάρρευση του Terra USD, που συμπαρέσυρε το Luna κλόνισε την αγορά των crypto, με τα περισσότερα altcoins να χαρακτηρίζονται από αναλυτές ως νομίσματα χωρίς αξία.

    Tο Bitcoin μετράει πληγές, αλλά θεωρείται ότι ακόμα  διατηρεί ένα δυνατό λόμπι υποστηρικτών.

    JP Morgan: Το Bitcoin είναι υποτιμημένο

    O αναλυτής της επενδυτικής τράπεζας, Nikolaos Panigirtzoglou ανέφερε σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες ότι το κορυφαίο ψηφιακό νόμισμα έχει «σημαντικές ανοδικές δυνατότητες», μετά την πρόσφατη πτώση του.

    Η τιμή-στόχος για το Bitcoin, σύμφωνα με την τράπεζα παραμένει τα 38.000 δολάρια, ένα επίπεδο ιδιαίτερα αυξημένο σε σχέση με την τρέχουσα τιμή του στα 29.484 δολάρια και αυξημένο κατά 29%

    Δεν συμμερίζονται πάντως όλοι την ισχύ του Bitcoin, με τον επικεφαλής επενδύσεων της Guggenheim, Scott Minerd, να μη αποκλείει κατάρρευση της τιμής του Bitcoin στα 8.000 δολάρια, σχεδόν 70% σε σχέση με τη μέση τιμή του τις τελευταίες ημέρες.

    «Όταν το βασικό κρυπτονόμισμα σπάει  συνεχώς προς τα κάτω το φράγμα των 30.000 δολαρίων, τότε τα 8.000 δολάρια αποτελούν το κατώτατο σημείο, συνεπώς πιστεύω ότι υπάρχει ακόμη πολύ μεγάλο περιθώριο σε αυτή την πτώση», δήλωσε ο Minerd, σε συνέντευξη που έδωσε στο πλαίσιο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

    Πτωτικό σερί για τα altcoins

    Αντίθετα, τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα δεν έχουν την υποστήριξη της πλειοψηφίας των αναλυτών αλλά ούτε και τη ζήτηση των προηγούμενων μηνών.

    Ο αντίκτυπος της κατάρρευσης του Terra, ενός συστήματος blockchain, που υποστήριξε ένα από τα μεγαλύτερα πειράματα στην αποκεντρωμένη χρηματοδότηση, χτύπησε «άγρια» την αγορά των crypto.

    Δημοφιλείς επιλογές κρυπτονομισμάτων όπως το Ether, το Solana και το Avalanche ακολουθούν πτωτική πορεία.

    Το Ether, ένα από τα πιο δημοφιλή altcoins, κατέγραψε την Πέμπτη πτώση κατά 11% και υποχώρησε στα 1.850 δολάρια, πολύ κάτω από το βασικό όριο των 2.000 δολαρίων, αν θέλει να ανατρέψει το αίσθημα των επενδυτών του.

    Αντίστοιχα, μέσα σε 24% το Avalanche και το Solana κατέγραψαν πτώση μεταξύ 11% και 17%.

    «Ολόκληρη η αγορά κρυπτονομισμάτων έχει πέσει αυτή τη στιγμή, οπότε δεν πρέπει να βγάλουμε γρήγορα μακροπρόθεσμα συμπεράσματα από τα βραχυπρόθεσμα δεδομένα», ανέφερε ο Mati Greenspan, της εταιρείας ερευνών για την κρυπτογράφηση Quantum Economics.

    Πάντως παρά τις προσπάθειες «ανασύνταξης» των κρυπτονομισμάτων, δεν προβλέπεται σύντομα αλλαγή της πτωτικής πορείας.

    Οι προγραμματιστές του DeFi (αποκεντρωμένη χρηματοδότηση) προσπαθούν να κρατηθούν, μετά την κατάρρευση του Terra, η οποία μείωσε στο μισό τη συνολική αξία του κλάδου και οι εξασθένησε τις αγορές.

    Οι επενδυτές που κάποτε ήταν ενθουσιασμένοι με την κρυπτογράφηση έχουν χαμηλώσει τις προσδοκίες τους, καθώς το καθεστώς αύξησης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ πυροδοτεί την αστάθεια στην αγορά και περιορίζει την προηγουμένως καυτή ανάπτυξη και τα κερδοσκοπικά περιουσιακά στοιχεία.

    Μετρούν απώλειες

    Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg tο Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα βυθίζονται σε μια ύφεση καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με το μεγαλύτερο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο να χάνει το 37% της αξίας του.

    Τα μικρότερα και λιγότερο γνωστά crypto τα πηγαίνουν ακόμη χειρότερα, με το Dogecoin, μια κάποτε αγαπημένη επένδυση την περίοδο της  πανδημίας, να καταγράφει πτώση 54% από τον Δεκέμβριο.

    Το XRP και το Bitcoin Cash έχουν μειωθεί σε αντίστοιχο  ποσοστό, ενώ το Avalanche και η Solana έχουν χάσει περισσότερο από 70%  μέσα στο 2022.

    Διαβάστε επίσης:

    Ρούγια Ιγνάτοβα: Η επικήρυξη της Cryptoqueen, μετά τη βουτιά των crypto

    «Ντόμινο» για την παγκόσμια αγορά η κατάρρευση των crypto



    ΣΧΟΛΙΑ