• ΑΓΟΡΕΣ

    Tι είπαν έξι insiders στους αναλυτές για τις μετοχές και τις εισηγμένες τους – Τα ψιλά γράμματα των conference calls

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ποια χαρτιά μπαίνουν με φόρα στο 2022


    Bροχή τα conference calls μεταξύ εισηγμένων και αναλυτών μία εβδομάδα λίγο πριν από το τέλος του πρώτου μήνα του δεύτερου τριμήνου, τον Απρίλιο.

    Η καλή πορεία στο πρώτο  τρίμηνο σε ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, Πλαστικά Θράκης, Aegean, Quest και Μότορ Όιλ επιτρέπει την αισιοδοξία των διοικήσεών τους για το σύνολο του τρέχοντος έτους, η οποία εντείνεται για το 2022. Το άνοιγμα του τουρισμού και τα κεφάλαια που πρόκειται να εισρεύσουν από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, 4 δισ. ευρώ για φέτος, η αύξηση της κατανάλωσης από το άνοιγμα της οικονομίας μετά το Πάσχα φέρνουν τα πρώτα χαμόγελα στην αγορά και βεβαίως στο management των εισηγμένων. Το θέμα απασχόλησε τα πρόσφατα conference calls για το σχολιασμό των αποτελεσμάτων της περασμένης χρήσης.

    ΟΛΠ

    Για τον OΛΠ οι ενδείξεις του 2021 είναι ενθαρρυντικές και η διοίκηση περιμένει πως θα είναι μία καλύτερη χρονιά για τον Οργανισμό έναντι του 2020 στην κρουαζιέρα και την ακτοπλοΐα, αλλά όχι στο ύψος του 2019.

    Όπως τονίστηκε στους αναλυτές, το 2020 ο ΟΛΠ από το ενοίκιο που εισπράττει από τις παραχωρημένες προβλήτες (2 και 3) είχε έσοδο 66,5 εκατ. ευρώ. Το έσοδο αποτελείται από δύο μεταβλητές.

    Από το ποσοστό των εσόδων της εταιρείας που τις διαχειρίζεται και το σταθερό έσοδο από την επιφάνεια των προβλητών.

    Τα έσοδα από τον προβλήτα 1, τον οποίο διαχειρίζεται ο ΟΛΠ, είναι μικρότερα. Οι επιβατικές δραστηριότητες (κρουαζιέρα) επηρεάστηκαν περισσότερο από την κρίση. Σχεδόν μηδενίστηκε η κίνηση επιβατών λόγω των απαγορευτικών που υπάρχουν και σήμερα.

    Στο ναυπηγοεπισκευαστικό κομμάτι τονίστηκε πως η επένδυση που έγινε έχει αρχίσει και αποδίδει, με τον τζίρο να βελτιώνεται χρονιά με τη χρονιά.

    Παράλληλα με τα νέα έργα που γίνονται διευρύνονται οι υπηρεσίες στους πελάτες και θα βελτιωθούν και από εκεί τα έσοδα, τόνισε η διοίκηση.

    Πλαστικά Θράκης

    Οι επενδύσεις ύψους 165 εκατ. ευρώ που έγιναν την προηγούμενη πενταετία και η αναδιάρθρωση του ομίλου Πλαστικά Θράκης, έφεραν μεγάλη βελτίωση στα περιθώρια κέρδους και αύξηση της κερδοφορίας.

    Παράλληλα λόγω της πανδημίας ο όμιλος αύξησε σημαντικά τα αποθέματά του με αποτέλεσμα να μην επηρεάζεται από ελλείψεις πρώτων υλών που υπάρχουν στην αγορά και από αυξήσεις στις τιμές.

    Η διοίκηση εμφανίστηκε αισιόδοξη για το πρώτο εξάμηνο, αλλά σημείωσε πως δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη για το δεύτερο, αν και θεωρεί πως θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση και πως στόχος είναι οι όποιες αυξήσεις παρατηρηθούν να μπορέσει να τις μετακυλήσει.

    Επιπλέον, τονίστηκε πως παρά την αύξηση της τιμής της μετοχής τους προηγούμενους μήνες δεν έχει έρθει ακόμα στα επίπεδα της δίκαιης αξίας, βάσει των αποτιμήσεων που ο καθένας μπορεί να κάνει, βάσει κερδοφορίας και προοπτικών κερδοφορίας τα επόμενα χρόνια.

    Τα θεμελιώδη δείχνουν πως δεν είναι στη δίκαιη τιμή, σημείωσαν χαρακτηριστικά στους αναλυτές.

    Ανάμεσα στις κινήσεις που θα κάνει είναι επένδυση σε φωτοβολταϊκά στις στέγες των εργοστασίων.

    Στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, το 64% κατέχουν οι βασικοί μέτοχοι (οικογένεια Χαλιορή), το 9% Έλληνες θεσμικοί, το 4,5% ξένοι θεσμικοί και 0,7% είναι ίδιες μετοχές.

    Aegean

    Η Aegean συνεχίζει και στο πρώτο τρίμηνο λόγω των περιοριστικών μέτρων να «καίει χρήμα», περί τα 18-20 εκατ. ευρώ με τάσεις μείωσης μήνα με μήνα.

    Για τους πρώτους 5 μήνες του 2021 θα συνεχίσει να καίει χρήμα και μετά θα μπορέσει να έχει μηδενικό αποτέλεσμα, αλλά όχι και να καλύψει την απώλεια.

    Ο κ. Ευτύχης Βασιλάκης ανέφερε στους αναλυτές πως στο χειρότερο σενάριο, τα πράγματα θα πηγαίναν καλύτερα φέτος έναντι της περσινής χρήσης, καθώς δε θα υπήρχε η ζημιά των 80 εκατ. ευρώ από τις κινήσεις αντιστάθμισης κινδύνου.

    Ο κ. Βασιλάκης απέφυγε να δώσει εκτιμήσεις, καθώς υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, ενώ σημείωσε πως οι κρατήσεις για το καλοκαίρι είναι πολύ χαμηλές τώρα.

    Η πορεία των εμβολιασμών αλλά και των κρουσμάτων θα καθορίσει την πορεία του τουρισμού το καλοκαίρι, ανέφερε και μάλιστα σημείωσε πως θα ήταν καλύτερο να καθυστερήσει 20 μέρες ή ένα μήνα το άνοιγμα της οικονομίας, από το να ανοίξει και όταν θα μπορεί ο κόσμος να ταξιδέψει να υπάρξει νέο κύμα στην Ελλάδα.

    Αυτό που χρειάζεται είναι ευελιξία, ώστε ανάλογα με το πως θα είναι η ζήτηση να μπορεί να προσαρμόσει αυξομειώνοντας τα δρομολόγια.

    Αναφορικά με τα νέα αεροσκάφη, υπάρχει υποχρέωση καταβολής 65 εκατ. δολάρια στο δεύτερο εξάμηνο και τονίστηκε πως η συμφωνία είναι πολύ καλή και υπάρχει δυνατότητα για μικρές αλλαγές.

    Εκεί που υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο διαπραγμάτευσης είναι στα παλιά αεροσκάφη όπου λήγει η συμφωνία μίσθωσης.

    Motor Oil

    Σχετικά με την πορεία του πρώτου τριμήνου 2021 τονίστηκε στους αναλυτές από την διοίκηση της Motor Oil πως πάει καλά με την αύξηση του όγκου πωλήσεων, με αποτέλεσμα να καλυφθεί η περσινή απώλεια.

    Το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης οφείλεται στις αγορές του εξωτερικού, καθώς η Ελλάδα, λόγω του παρατεταμένου lockdown, δεν είχε ανάλογη πορεία.

    Ο κ. Πέτρος Τζαννετάκης που ανέλαβε να ενημερώσει τους αναλυτές τις προηγούμενες μέρες αναφέρθηκε και στην πρόσφατη έκδοση ομολόγου σημειώνοντας πως άντλησε 200 εκατ. ευρώ με 1,9% επιτόκιο και η έκδοση υπερκαλύφθηκε 5 φορές με 670 εκατ. ευρώ να προσφέρονται από Έλληνες, δείχνοντας έτσι την εμπιστοσύνη τους στην εταιρεία και επιτρέποντάς της να δανειστεί με χαμηλό επιτόκιο και να προχωρήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα.

    Αναφορικά με τις επενδύσεις, το 2020 ανήλθαν στα 175 εκατ. ευρώ και για το 2021 αναμένονται επενδύσεις 240 εκατ. ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά το έργο του συγκροτήματος κατεργασίες νάφθας συνολικού ύψους 310 εκατ. ευρώ.

    Τέλος αναφορικά με την απόφαση της διοίκησης να μη δώσει μέρισμα για τη χρήση 2020, σημειώθηκε πως είναι μία αμυντική στάση αν και δε θα δημιουργούσε μεγάλο θέμα στις ταμειακές ροές ένα μικρό μέρισμα.

    ΕΥΔΑΠ

    Το επενδυτικό πλάνο 10ετίας της ΕΥΔΑΠ, είπε ο κ. Χάρης Σαχίνης στους αναλυτές, προβλέπει έργα μετασχηματισμού 175 εκατ. ευρώ, 700 εκατ. ευρώ σε έργα αποχέτευσης και ανακυκλωμένου νερού στην Ανατολική Αττική και έργα 200 εκατ. ευρώ για αντικατάσταση δικτύων νερού προκειμένου να επιτευχθεί μείωση διαρροών.

    Τα περισσότερα έργα είναι χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. με συμμετοχή έως και 90% αλλά και με πιθανή συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης ή και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

    Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε πως για έργα ύψους 700 εκατ. ευρώ η εταιρεία θα χρειαστεί να βάλει μόλις 45 εκατ. ευρώ.

    Τέλος αναφορικά με τους έξυπνους μετρητές, τονίστηκε πως πρόκειται για ένα σύνθετο έργο το οποίο είναι στα έργα μετασχηματισμού.

    Θα αρχίσει ο σχεδιασμός σε 1-2 μήνες και η εφαρμογή του σε 1 με 1,5 έτη.

    Quest

    Σε σημαντικές επενδύσεις θα προχωρήσει μέσα στο 2021 η Quest Συμμετοχών, ενώ παρά το lockdown, η διοίκηση αισιοδοξεί και περιμένει υψηλή διψήφια ανάπτυξη στις πωλήσεις του 2021 έναντι του 2020 και υψηλή μονοψήφια ποσοστιαία αύξηση στα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων αλλά και των κερδών προ φόρων.

    Οι προοπτικές είναι καλές για το σύνολο σχεδόν των δραστηριοτήτων, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων που θα γίνουν φέτος είναι επενδύσεις που δημιουργούν ανάπτυξη και θα βελτιώσουν τα αποτελέσματα στις επόμενες χρήσεις.

    Όπως ανέφερε η διοίκηση κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης για την ενημέρωση των αναλυτών, από τα 26 εκατ. ευρώ που ήταν οι επενδύσεις το 2020, μπορεί να διπλασιαστούν ή ακόμα και να τριπλασιαστούν.

    Διαβάστε επίσης:

    Έκπληξη από την S&P: Αναβάθμισε κατά μια βαθμίδα το αξιόχρεο της Ελλάδας – Σταϊκούρας: Eξαιρετικά σημαντικό, θετικό γεγονός

    Ποια είναι τα 4 blue chips που θα τσεκάρει η Morgan Stanley σε δύο τυχαίες συνεδριάσεις μέχρι τις 29/4

    Ζαββός: Το Ταμείο Ανάκαμψης και ο μετασχηματισμός των τραπεζών – Οι 14 προτάσεις για την ενίσχυση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς



    ΣΧΟΛΙΑ