• ΑΓΟΡΕΣ

    Θα «βρέξει χρήμα» στο Χρηματιστήριο κατά τους πρώτους μήνες του 2020. Η Lamda άνοιξε την όρεξη και στις άλλες εισηγμένες

    Χρηματιστής που πίνει σαμπάνια


    Prodea, Trastor, Άβαξ, τιτλοποίηση υποχρεώσεων ή έκδοση ομολογιακού δανείου από τη ΔΕΗ, ενδεχόμενο placement από τα ΕΛΠΕ, οι εισηγμένες μία προς μία, ακόμα και το Δημόσιο, πιάνουν «στασίδι» το 2020 στις διεθνείς αγορές χρήματος για την άντληση κεφαλαίων, είτε για επενδυτικούς σκοπούς είτε για βελτίωση των όρων δανεισμού τους.

    Σύμφωνα με τον υπολογισμό του υπεύθυνου επενδύσεων της Beta AXEΠΕΥ, Μάνο Χατζηδάκη, «το μεγάλο κέρδος της ελληνικής αγοράς ήταν η επιστροφή του ενδιαφέροντος σε εκδόσεις μετοχών και χρέους ελληνικού ρίσκου οι οποίες προσέγγισαν τα 6 δισ. ευρώ. Αν μάλιστα υπολογιστούν και οι τρεις εκδόσεις ελληνικών ομολόγων τα αντληθέντα κεφάλαια προσεγγίζουν τα 12,5 δισ. ευρώ, ό,τι καλύτερο δηλαδή έχει καταγραφεί από το 2014 και μετά».

    Το ελληνικό trade παραμένει ζωντανό, σχολιάζουν οι χρηματιστές, αφού πλέον, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει κέρδη πάνω από 45% το 2019, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για επιστροφή του Χ.Α. στον βασικό του ρόλο, αυτόν της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και σε ένα περιβάλλον ομαλότητας και όχι αστάθειας, όπως συνέβαινε τα πέντε τελευταία χρόνια.

    Το πρώτο τεστ ήταν οι αυξήσεις κεφαλαίου συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ (Lamda- Briq), αλλά και η άντληση 1,2 δισ. ευρώ με διεθνή ευρωομόλογα.

    Αφού άντεξε το ρηχό χρηματιστήριο την άντληση κεφαλαίων, απέδειξε ότι υπάρχει η ελπίδα αναζωογόνησης με τη συμμετοχή και των Ελλήνων επενδυτών. Αργά ή γρήγορα οι μηδενικές αποδόσεις των καταθέσεων θα στρέψουν το ενδιαφέρον προς το Χρηματιστήριο.

    Μόλις την Παρασκευή μπήκαν οι νέες μετοχές από την αύξηση κεφαλαίου της BRIQ και τη Δευτέρα ξεκινάει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Lamda.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει καταγράψει το mononews.gr, στο πρώτο εξάμηνο του 2019 οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που έγιναν αφορούσαν συνολικό ποσό 12,5 εκατ. ευρώ (Βαρβαρέσος, Μοτοδυναμική, Creta Farms), ενώ το 2018 έγιναν αυξήσεις συνολικού ύψους 135 εκατ. ευρώ (Attica Bank, Σφακιανάκης, Τέρνα Ενεργειακή).

    Ήδη για το δεύτερο εξάμηνο του 2019 έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών ύψους 28 εκατ. ευρώ και έχουν ανακοινωθεί αυξήσεις συνολικού ύψους λίγο πάνω από 600 εκατ. ευρώ.

    Η Trastor άντλησε 23 εκατ. ευρώ περίπου, η Ιντερτέκ άντλησε 1,4 εκατ. ευρώ και η Unibios 3,75 εκατ. ευρώ.

    Τη «μερίδα του λέοντος» από τις αυξήσεις που θα γίνουν τους επόμενους μήνες διεκδικεί η Εθνική Πανγαία (Prodea Investments), η οποία μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης από την Invel επιθυμεί να βελτιώσει τη διασπορά της μετοχής μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης από ξένους θεσμικούς επενδυτές. Σύμφωνα με την έκθεση του Δ.Σ. η αύξηση θα είναι ύψους έως 500 εκατ. ευρώ.

    Η Audio Visual έχει προγραμματίσει μία ακόμη αύξηση κεφαλαίου ύψους έως 8 εκατ. ευρώ, η Άβαξ έχει λάβει απόφαση για αύξηση έως 20 εκατ. ευρώ, η Ακρίτας έχει λάβει απόφαση για αύξηση έως 11,1 εκατ. ευρώ, η Diversa έχει πάρει η γενική συνέλευση απόφαση για αύξηση έως 15,8 εκατ. ευρώ, ενώ αυξήσεις κεφαλαίου έχουν ανακοινώσει παλαιότερα και η ΑΝΕΚ (20 εκατ. ευρώ), αλλά και ο νέος μέτοχος των Σελόντα και Νηρεύς, σύμφωνα με τη συμφωνία εξαγοράς που έχει κάνει με τις τράπεζες.

    Σημειώνεται πως η ΑΝΕΚ είχε στα θέματα ημερήσιας διάταξης της προηγούμενης γενικής συνέλευσης τη λήψη μέτρων επειδή τα ίδια κεφάλαια είναι κάτω από το μισό του μετοχικού κεφαλαίου με την ΑΜΚ να υπολογίζεται  στα 20 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ